A5-ös autópálya (Ausztria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nord Autobahn
Az A5-ös autópálya
Az A5-ös autópálya
Úttípusautópálya
Része ennekE461
ÚtfenntartóASFiNAG
Hossza
elkészült53,5 km
tervezett4 km
OrszágAusztria
TartományokBécs,
Alsó-Ausztria
Az út elejeBécs
Az út végeDrasenhofen
IdőzónaBudapest, UTC+1
A Wikimédia Commons tartalmaz Nord Autobahn témájú médiaállományokat.
Az első átadott szakasz
Az Eibesbrunn-alagút építése még 2008 tavaszán

Az A5-ös autópálya (németül: Nord Autobahn vagy gyakrabban Weinviertel Autobahn) egy autópálya Ausztriában. Az autópályát Bécstől építik a cseh határig. A déli, egyben első szakaszát 2010 január 31-én, 37 hónapos kivitelezést követően adták át. Az autópálya újabb 25 km-es - Poysdorf északig - tartó szakaszának átadása 2017. december 8-án megtörtént. Drasenhofen község nyugati elkerülő első ütemben félautópályaként épült meg és 2019. szeptember 8-ai átadásával része lett a cseh határig tartó, távlatban teljes értékű autópályának is.

Története[szerkesztés]

Az első tervek a Bécs között Brno közúti kapcsolat kiépítésére már több évtized óta létezik. A Harmadik Birodalom idejében 1938-ban tervezték Bécs - Breslau autópálya kiépítését. A tervből egyedül a Brno környéki kisebb szakasz valósult meg 1942-ben.

A vasfüggöny leomlását követően a két város közötti kapcsolat 1996-ban éledt fel. Csak az EU-bővítés és a megnövekedett forgalom alapján fogalmazódott meg ismételten az A5 autópálya terve. Amennyiben teljes szakaszán elkészül, akkor a D52-es autópályával együtt fogja összekötni a Bécset Brnoval.

A déli szakasza alapkövét 2007. február 26-án tették le Eibesbrunn mellett. Ez a szakasz Bécs város északi elkerülő körútrendszeréhez csatlakozik az S1-S2 gyorsforgalmi utak révén. Az út része az Ausztriában elsőként PPP konstrukcióban épült autópályának.

A beruházás 255 millió eurós költsége magába foglalt 23,5 km autópálya megvalósítását. A kivitelezés során épült egy alagút, négy teljes és három fél csomópont, öt átjáró, hat vadátjáró és 21 közúti híd..

Az Eibesbrunn a csomópont Wolkersdorf-dél között 2x3 sávos, a többi szakaszon 2x2 sávos. A lejtős területen Ulrichskirchen és Wolkersdorf-észak csomópont között kapaszkodó sáv létesült Brno irányába.

37 hónappal az építés kezdetét követően 2010. január 31-én adták át a forgalomnak az első szakaszt.

2015 márciusában újabb 25 km-es autópálya kivitelezése kezdődött meg északi irányban, amely 2017. december 8-án átadásra került a Schrick - Poysbrunn szakaszként. A beruházás 45 darab út, mezőgazdasági átjáró, vadátjáró építését is tartalmazta.[1]

A távlati 2x2 sávos autópálya része lesz a 2018. április 3. és 2019. szeptember 8. között megépült[2] Drasenhofen nyugati elkerülője, így egyetlen települést sem terhel tovább a tranzitforgalom osztrák oldalon. Az 5 km-es szakasz 2x1 sávos autóútként épült meg, két körforgalmú csomóponttal a B7-es főúton és egy félcsomóponttal egy mellékúton.[3] A Poysdorf észak csomóponttól induló teljes kiépítettségű autópálya folytatása jelenleg távlatban tervezett a cseh határig.

Az út vonalvezetése[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak

Érdekességek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nord Autobahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weinviertel-Autobahn vor Fertigstellung
  2. Freigabe für Umfahrung Drasenhofen
  3. A5 Umfahrung Drasenhofen. [2017. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 27.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]