Parmai Hercegség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Parmai Hercegség
Ducatus Parmae (latin)
Ducato di Parma (olaszul)
15451802; 1814 – 1859
A Parmai Hercegség címere
A Parmai Hercegség címere
A Parmai Hercegség zászlaja
A Parmai Hercegség zászlaja
Atlas Van der Hagen-KW1049B12 065-DVCATO di PARMA et di PIACENZA.jpeg
Mottó: Dirige me Domine! (Vezess, Uram!)
Általános adatok
Fővárosa Parma
Piacenza
Beszélt nyelvek latin, olasz, emilián
Vallás római katolikus egyház
Államvallás római katolikus
Kormányzat
Államforma abszolút monarchia
Uralkodó parmai herceg
ElődállamUtódállam
 Pápai államEtruriai Királyság 
 Etruriai KirályságOlaszország egyesítése 
A Wikimédia Commons tartalmaz Parmai Hercegség témájú médiaállományokat.

A Parmai és Piacenzai Hercegség (latinul: Ducatus Parmae ​​et Placentiae, olaszul: Ducato di Parma e Piacenza, később ismert még mint Parmai, Piacenzai és Guastallai Hercegség) egy 1545-ben alapított abszolutista történelmi államalakulat volt Észak-Itáliában, a mai olaszországi Emilia-Romagna régióban.[1] A hercegség kisebb megszakításokkal ugyan, de egészen 1859-ig, Olaszország egyesítéséig fennállt.

Eredetileg a Farnese család birtoka volt, miután III. Pál pápa fia, Pier Luigi Farnese családja örökös hercegségévé tette. Az uralkodócsalád egészen 1731-ig birtokolta, amikor is az utolsó herceg, Antonio Farnese közvetlen örökös nélkül elhunyt.[1][2] Halálát követően címe Elisabetta Farnese spanyol királyné idősebb fiára, Károly infánsra szállt. A spanyol örökösödési háborút lezáró 1713-as utrechti béke értelmében a hercegi cím a Habsburgokra, így VI. Károly német-római császárra szállt, amit a spanyol Bourbonok csak az osztrák örökösödési háború után, 1748-ban tudtak visszaszerezni.

Bonaparte Napóleon seregei 1802-ben megszállták, majd 1808-ban a Francia Császárság annektálta a hercegséget, ami függetlenségét csak 1814-ben nyerte vissza, amikor is Mária Lujza francia császárné életfogytig tartó jogot kapott rá. A bécsi kongresszus döntését követően, Mária Lujza 1847-es halálával a hercegi cím visszaszállt a spanyol Bourbonokra, majd 1859-ben formálisan felszámoltak és az újonnan létrejövő Olasz Királyság részévé tették.[1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  1. a b c Duchy of Parma and Piacenza | historical duchy, Italy (angol nyelven). Encyclopedia Britannica . (Hozzáférés: 2020. november 2.)
  2. Parma e Piacenza, ducato di nell'Enciclopedia Treccani (it-IT nyelven). www.treccani.it . (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)