Parma uralkodóinak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lista a Parmai Hercegség uralkodóit tartalmazza. 1556-tól ők voltak Piacenza hercegei is, az osztrák örökösödési háború végétől, 1748-tól 1848-ig pedig Guastalla hercegei is.

Farnese család[szerkesztés]

1731-ben Antonio herceg halálával kihalt a Farnese-nemzetség férfiága, a parmai hercegi trónt Odoardo herceg unokája, Antonio unokaöccse, III. Károly spanyol király örökölte.

Bourbon-ház[szerkesztés]

1735-ben a lengyel örökösödési háborút lezáró egyezmények értelmében III. Károly spanyol király a Parmai Hercegséget átengedte a Habsburgoknak, cserébe a Szicíliai Királyságért és a Nápolyi Királyságért.

Habsburg-ház[szerkesztés]

1748-ban az osztrák örökösödési háborút lezáró aacheni békeszerződés a Parmai Hercegséget visszajuttatta a spanyol Bourbonoknak.

Bourbon-ház az osztrák örökösödési háború után[szerkesztés]

1802-ben Bonaparte tábornok, első konzul bekebelezte Parmát a Francia Köztársaságba.

Francia köztársasági és császári kormányzók (1802–1808)[szerkesztés]

Bonaparte-ház[szerkesztés]

A napóleoni háborúk végén, 1814-től a fontainebleau-i békeszerződés a Parmai Hercegséget Napóleon császár feleségének, Mária Ludovika osztrák főhercegnőnek adta, életfogytig tartó jogát 1815-ben a bécsi kongresszus is megerősítette.

Habsburg–Lotaringiai-ház[szerkesztés]

A bécsi kongresszus határozata alapján Mária Lujza halálával a parmai trón visszaszállt a Bourbonokra.

Bourbon-ház[szerkesztés]

1854-ben a kiskorú I. Róbert herceg anyja, Louise Marie Thérèse francia királyi hercegnő (1819–1864), Berry hercegnője lett Parma régense. 1859-ben a francia–szárd csapatok elől gyermekeivel együtt Svájcba, majd Ausztriába menekült, 1860-ban a Parmai Hercegséget a Szárd–Piemonti Királysághoz csatolták, ettől kezdve a Parma hercege (névleges) cím férfiágon öröklődik.

Parma címzetes hercegei 1860 után[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Duca di Parma című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Liste der Herrscher von Parma című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ducato di Parma e Piacenza című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.