Salzburg városának történelmi központja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Salzburg városának történelmi központja
Világörökség
A Mirabell-kastély
A Mirabell-kastély
Adatok
OrszágAusztria
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV, VI
Felvétel éve1996
Elhelyezkedése
Salzburg városának történelmi központja (Ausztria)
Salzburg városának történelmi központja
Salzburg városának történelmi központja
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 48′ 12″, k. h. 13° 02′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 48′ 12″, k. h. 13° 02′ 22″

Salzburg, az azonos nevű szövetségi tartomány székhelye a Salzach partján fekszik a német-osztrák határnál. A várost a világ turisztikai szempontból legérdekesebb desztinációi közé sorolják. Az óváros az UNESCO által jegyzett világörökség része.

A Salzach bal partján található az óváros központja, a terjedelmes Residenzplatz. A tér közepén az északi Alpok legnagyobb barokk kútja díszeleg. Itt található a régi salzburgi érsekek székhelye. Az épület termeiben a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus harmóniájában gyönyörködhetünk. A kézművesség, az épület- és tetőfestészet mestermunkái, továbbá freskók, stílbútorok, márványajtók és értékes órák emlékeztetnek minket az akkori idők pompájára és fényűzésére.

A Domplatzon pillanthatjuk meg a Dómot, melyet Salzburgi Szent Rupertről és Szent Virgil-ről neveztek el. A háromemeletes homlokzat Salzburg jelképe. A hatalmas hajóban 10 ezer ember fér el. Az épület belseje bővelkedik műkincsekben.

Nem mehetünk el észrevétlenül a „Haus der Natur” Múzeum mellett, melyben a természet csodái kerülnek bemutatására és melynek kiállítástechnikája Európa szerte híres.

Naponta több ezer turista szeli át az óváros bevásárlóutcáját a Getreidegasse-t. Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én a 9-es szám alatti házban született. Szülőházában található kiállításon megtekinthetjük műveit és vagyontárgyait.

Kilátás a Kapuzinerbergről a salzburgi óvárosra

További információk[szerkesztés]