Salzburg városának történelmi központja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Salzburg városának történelmi központja
Világörökség
A Mirabell-kastély
A Mirabell-kastély
Adatok
Ország Ausztria
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, IV, VI
Felvétel éve 1996
Elhelyezkedése
Salzburg városának történelmi központja (Ausztria)
Salzburg városának történelmi központja
Salzburg városának történelmi központja
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 48′ 12″, k. h. 13° 02′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 48′ 12″, k. h. 13° 02′ 22″

Salzburg, az azonos nevű szövetségi tartomány székhelye a Salzach partján fekszik a német-osztrák határnál. A várost a világ turisztikai szempontból legérdekesebb desztinációi közé sorolják. Az óváros az UNESCO által jegyzett világörökség része.

A Salzach bal partján található az óváros központja, a terjedelmes Residenzplatz. A tér közepén az északi Alpok legnagyobb barokk kútja díszeleg. Itt található a régi salzburgi érsekek székhelye. Az épület termeiben a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus harmóniájában gyönyörködhetünk. A kézművesség, az épület- és tetőfestészet mestermunkái, továbbá freskók, stílbútorok, márványajtók és értékes órák emlékeztetnek minket az akkori idők pompájára és fényűzésére.

A Domplatzon pillanthatjuk meg a Dómot, melyet Salzburgi Szent Rupertről és Szent Virgil-ről neveztek el. A háromemeletes homlokzat Salzburg jelképe. A hatalmas hajóban 10 ezer ember fér el. Az épület belseje bővelkedik műkincsekben.

Nem mehetünk el észrevétlenül a „Haus der Natur” Múzeum mellett, melyben a természet csodái kerülnek bemutatására és melynek kiállítástechnikája Európa szerte híres.

Naponta több ezer turista szeli át az óváros bevásárlóutcáját a Getreidegasse-t. Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én a 9-es szám alatti házban látta meg a napvilágot. Szülőházában található kiállításon megtekinthetjük műveit és vagyontárgyait.

Kilátás a Kapuzinerbergről a salzburgi óvárosra

További információk[szerkesztés]