Maria Anna Mozart

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maria Anna Mozart
Maria Anna Mozart (1762)
Maria Anna Mozart (1762)
Életrajzi adatok
Álnév Nannerl
Született 1751. július 30.
Salzburg
Elhunyt 1829. október 29. (78 évesen)
Salzburg
Sírhely Petersfriedhof
Szülei Anna Maria Pertl
Leopold Mozart
Pályafutás
Műfajok komolyzene
Hangszer zongora
Tevékenység zeneművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Maria Anna Mozart témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maria Anna Mozart (Salzburg, 1751. július 30. – Salzburg, 1829. október 29.), becenevén Nannerl, 18. századi zongorista, Wolfgang Amadeus Mozart nővére.

Mikor hétéves volt, apja, Leopold Mozart elkezdte zongorázni tanítani. Kezdetben csodagyermeknek tűnt; tizenegy évesen már nehéz műveket is el tudott játszani. Apja őt is elvitte Wolfganggal együtt Bécsbe és Párizsba, hogy koncertezzenek. Kiváló csemballista és zongorista volt. Nannerl tehetségét később azonban felülmúlta öccséé, aki zeneszerzőként is kiváló volt. Wolfgang több zongoraművet is írt, főként duetteket, hogy testvére együtt játszhasson vele; hitt Nannerl tehetségében, és úgy vélte, zenészként vagy zenepedagógusként sikeres lehet, Nannerl azonban nem váltotta be teljesen a hozzáfűzött reményeket.

Maria Anna Mozart (c. 1785)

Bár öccse eltávolodott apjuktól, Nannerl az irányítása alatt maradt; emiatt és a nők korabeli helyzete miatt apjuk úgy döntött, főként Wolfgangra koncentrál, Nannerlnek pedig férjhez kell mennie. Hogy biztos legyen abban, hogy valaki „tiszteletreméltóhoz” megy hozzá, az idősebb Mozart elutasította a lánya által választott jelölteket, és egy gazdag bíróhoz, Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburghoz adta hozzá, aki 15 évvel volt öregebb, mint Nannerl, és előző két házasságából már öt gyermeke volt. Mikor Wolfgang feleségül vette Constanze Webert(wd), Nannerl elhidegült öccsétől. Apjuk halála után újra felvették egymással a kapcsolatot, de levélváltásaik formálisak maradtak, és főleg a vagyonnal foglalkoztak. Nannerl zeneórákat adott tanítványoknak, és férjével St. Gilgenben éltek (anyja szülőházában), három gyermekükből egy érte meg a felnőttkort. Élete utolsó öt évét vakon élte le Salzburgban. A hiedelmekkel ellentétben nagy vagyont hagyott hátra (7837 gulden).

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap