A8-as autópálya (Németország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bundesautobahn 8
A 8 Anschlussstelle Stuttgart-Flughafen (2009).jpg
Bundesautobahn 8 number.svg
Az A8-as autópálya
Az A8-as autópálya
European Road 29 number DE.svg European Road 45 number DE.svg European Road 52 number DE.svg European Road 60 number DE.svg
Úttípus autópálya
Része ennek
  • European route E29 in Germany
  • European route E45 in Germany
  • European route E52 in Germany
  • E60
Útfenntartó Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung
Tulajdonos Németország
Építkezés 1934-
Hossza505 km
Ország Németország
Tartományok Saar-vidék
Rajna-vidék-Pfalz
Baden-Württemberg
Bajorország
Az út eleje Perl / Luxemburg Autoroute 13 (Luxemburg) number.png
Az út vége Bad Reichenhall / Ausztria A1-AT.svg
Lásd még Németország autópályái
A Wikimédia Commons tartalmaz Bundesautobahn 8 témájú médiaállományokat.

Az A8-as (németül Bundesautobahn 8, rövidítve A8, vagy BAB 8) egy németországi autópálya (ném:Autobahn), ami a luxemburgi határtól Karlsruhe, Stuttgart és München mellett elhaladva éri el az osztrák határt Salzburg közelében. Az A8-as egyike a legfontosabb délnémet autópályák egyikének, illetve Közép-Európában is jelentős szerepet tölt be, mint nyugat-keleti útvonal. A Magyarországról érkező autósok is leggyakrabban az A8-ast veszik igénybe az A3-as mellett, amely Passaunál végződik. A terheltsége a jövőben várhatóan csökkenni fog a vele nagyjából párhuzamosan épülő A98-as átadásával. Télen, illetve a nyári szabadságolások idején nagy forgalmi dugók szoktak kialakulni több szakaszán is. A Felső-Bajorországon (Oberbayern) áthaladó szakasz ugyancsak gyakran a híradásokban, mint Németország egyik legmagasabban fekvő Autobahn-ja, ahol a havazás gyakran bénítja a közlekedést.[1]

Története[szerkesztés]

Az A8-as történetében az első kapavágást 1934. március 21-én tette meg Adolf Hitler Unterhachingban, mint az első szakasz (München-Salzburg) építésének elindító aktusaként. A munka fő nyitánya volt az úgynevezett „Munkacsata” (németül: Arbeitsschlacht) megindulásának, egyidejűleg még 22 másik helyen kezdődött meg az Autobahnok építése a Harmadik Birodalomban. Az előkészületek már 1933. szeptember 1-vel megindultak a „Müncheni Legfelső Építésvezetőség” (Oberste Bauleitung München) felszerelésével. A Karlsruhe-Salzburg szakaszt még át tudták adni a második világháború végéig. A háború utolsó napjaiban a visszavonuló Wehrmacht számos, már kész hidat felrobbantott, illetve megrongált, hogy akadályozza a Vörös Hadsereg és a szövetségesek előrenyomulását. Ezek a károk a háború után többnyire csak időlegesen lettek kijavítva, végleges helyreállításuk, valamint az autópálya végigépítése már az NSZK korai éveiben történt meg. A Sváb-Alb emelkedőit már a Harmadik Birodalom idején megtervezték, de kivitelezésük, kétsávossá építésük pár alagúttal együtt szintén csak később épült meg. 1958-ban ezen a szakaszon szentelték fel Németország első autópálya-templomát.

Útvonala[szerkesztés]

Az első szakasz (Perl-Pirmasens)[szerkesztés]

Az első szakasz a luxemburgi határtól tart Pirmasensig, amely Rajna-vidék–Pfalz tartomány déli részén található. Az út elhalad Saarlouis, Neunkirchen, Zweibrücken mellett, tehát az iparilag fejlett és erősen urbanizálódott Saar-vidéken keresztül. Érdekesség, hogy az út Németország egyik legerősebb középhullámú adótornya, a Heusweiser-i adótorony mellett halad el, amely az ARD legerősebb ilyen jellegű létesítménye.[2] A 70-es években pont ezért kissé arrébb építették az utat, hogy a forgalom ne zavarja a sugárzást. A pálya iránytól függően egy-, illetve kétsávos. Pirmasens városánál az útvonalnak vége szakad, a Karlsruheig tartó hiányzó rész több okból nem épült meg. Ezen a részen elsőrendű útvonal pótolja a hiányt.

Második szakasz (Karlsruhe-München)[szerkesztés]

A következő, jóval hosszabb szakasz Karlsruhénél kezdődik, majd Pforzheim, Leonberg, Stuttgart, Ulm, illetve Augsburg mellett elhaladva egészen München-Obermenzing-ig tart. Karlsruhe és Leonberg között az út részben hatsávossá van építve, ami szükséges is a hegyes terep miatt. Az autópálya ezen a szakaszon még 2008-ban is építés alatt állt, hogy a hiányzó sávokat pótolhassák. Erre azért van szükség, mert a 7 forgalmi sáv mellett (4 München irányába) is az A8-as zsúfolt. Leonberg és Stuttgart között a naponta áthaladó majd' 140 000 járművel ez a szakasz az egész sztráda legforgalmasabb része. Gruibingen pihenőhelyig (Raststätte Gruibingen) hat sávos, onnan tovább már csak négy. Főleg már Bajorország területén okoz ez gondot, mert itt igen nagy szakaszokon csak négysávos (tehát 2×2), és nincs leállósáv. Az autópálya-kijáratoknál és feljáróknál sincsenek, vagy csak nagyon rövidek a gyorsítósávok, ami igen nagy hátrány. A hegymeneteknél is szinte teljesen hiányoznak a kapaszkodósávok, így az egy irányba mindössze kétsávos A8-ason lassú a haladás nagy forgalom esetén, mert a szélső sávot szinte kizárólag teherautók foglalják el, így nehéz előzni.

Az Alb-i emelkedő[szerkesztés]

Egy különlegesen nehéz szakasz volt anno az építés során a Sváb-Alb átkelő szakasza (németül Albaufstieg, kb: Alb-i emelkedő). Itt egy 16 km-es szakaszon 380 méteres szintkülönbséget győz le két fokozatban az autópálya. Ezen szakasz teljes területén Baden-Württemberg területén található, ha nyugatról nézzük, kb. 25 km-re délkeletre kezdődik Stuttgarttól, majd délkeleti irányt tartva nem sokkal Ulm előtt végződik. Különlegessége, hogy a két forgalmi irány nem egymás mellett van, hanem két, párhuzamosan futó völgyet használtak fel helyhiány miatt. Így bár az autós az A8-ason halad, a szembejövő forgalmat az Albaufstieg-en nem látja, mivel az tőle több kilométerre fut párhuzamosan. Egyébként mindkét forgalmi sáv kétsávos. A csúcspontot 784 méterrel éri el a Steinbühl nevű hegyre felkapaszkodva, Hohenstadt mellett. Az útvonalon számos viadukt, alagút található. Mivel autópályaként épült, ezért igyekeztek az emelkedés-lejtés szögét minimalizálni, de így is előfordulnak 6-7%-os lejtésű részek.[3] Egészen Ulmig az Autobahn 2×2 sávos, leállósáv nélkül. A merekedség, illetve szintkülönbség Stuttgart felé nagyobb, 30 km alatt 264 méterről 784 méterre (átlagosan 1,73%), míg Ulm felé 38 km alatt 204 métert esik (átlagosan 0,53%).[4] Ez magyarázható azzal, hogy a Sváb-Bajor medence magasabb térszínével, míg Stuttgart felé a Neckar mély völgyet mélyített magának. Végső állapotában 1956-ra készült el, mikor is helyreállították a második világháborús károkat.

Ulmtól Münchenig[szerkesztés]

Ulmtól Augsburgig az út 2×2 sávos, leállósáv nélkül, ami főként domborzati okokkal magyarázható. Ezen a szakaszon szintén gyakran fordul elő forgalmi dugó, főleg a lassú teherautók miatt. Már München közigazgatási határán belül a sztráda áthalad az A 99-es, a müncheni külső körgyűrű felett, majd München északnyugati városrészébe érve becsatlakozik a városi úthálózatba. Ezen szakasz 6, illetve 8 sávos.

Harmadik szakasz (München-Salzburg)[szerkesztés]

Az A8-as harmadik szakasza a város délkeleti, Rammersdorf-Perlach nevű városrészéből indul, majd pontosan 10 km megtéve keresztezi a körgyűrűt, az A99-est, majd a 2×3 sávból hamarosan 2×2 sávosra vált, így halad keleti irányban elhagyva München egykori repülőterét. Holzkirchent elhagyva Irschenbergnél éri el második legmagasabb pontját (712 tszfm), amely emelkedése és magasan fekvése miatt is ismert dugó- illetve baleseti hely. Innen nem messze találkozik az A 93-assal, amely déli irányban haladva Kufsteinnél éri el az osztrák határt, majd mint Inntal Autobahn halad tovább, elágazással a Brenner-hágó felé. Majd a Chiemsee partja mellett tovább már Felső-Bajorország (Oberbayern) területén, Neukirchen mellett (710 tszfm) elhaladva éri el Salzburgnál az osztrák határt, becsatlakozva az osztrák A1-esbe. Érdekesség, hogy ezen a részen, nagyjából párhuzamosan az eredeti úttal, építették meg az úgynevezett 46-os szakaszt (Strecke 46), amely még a Harmadik Birodalom idejéből származik. Ezt az utat ma már nem használják.

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok és pihenőhelyek
 Luxemburg LU-A13.svg Tabliczka E29.svg
Flag of Europe.svg (1) Országhatár Perl
AB-AS-blau.svg (2) Perl Bundesstraße 418 number.svg
AB-AS-blau.svg (3) Perl-Borg Bundesstraße 407 number.svg
AB-AS-blau.svg (4) Merzig-Wellingen
AB-AS-blau.svg (5) Merzig-Schwemlingen Bundesstraße 51 number.svg
AB-AS-blau.svg (6) Merzig
AB-AS-blau.svg (7) Rehlingen
AB-AS-blau.svg (8) Dillingen an der Saar-CENTRUM
AB-Kreuz-blau.svg (9) Dreieck Saarlouis Bundesautobahn 620 number.svg European Road 29 number DE.svg
AB-AS-blau.svg (10) Dillingen an der Saar-dél Bundesstraße 51 number.svg
AB-AS-blau.svg (11) Saarlouis-Steinrausch
AB-AS-blau.svg (12) Nalbach Bundesstraße 269 number.svg
AB-AS-blau.svg (13) Saarwellingen
AB-AS-blau.svg (14) Schwalbach
AB-AS-blau.svg (15) Schwarzenholz
AB-AS-blau.svg (16) Heusweiler Bundesstraße 268 number.svg
AB-Kreuz-blau.svg (17) Kreuz Saarbrücken Bundesautobahn 1 number.svg European Road 422 number DE.svg
AB-AS-blau.svg (18) Merchweiler
AB-AS-blau.svg (19) Friedrichsthal-Blidstock
AB-Kreuz-blau.svg (20) Dreieck Friedrichsthal Bundesautobahn 623 number.svg
AB-AS-blau.svg (21) Elversberg
AB-AS-blau.svg (22) Neunkirchen-Heinitz
AB-AS-blau.svg (23a) Neunkrichen / Spiesen
AB-AS-blau.svg (23b) Dreieck Neunkirchen / Spiesen Bundesstraße 41 number.svg
AB-AS-blau.svg (24) Neunkirchen-Oberstadt
AB-AS-blau.svg (25) Neunkrichen-Wellesweiler
AB-AS-blau.svg (26) Neunkrichen-Kohlhof
AB-Kreuz-blau.svg (27) Kreuz Neunkirchen Bundesautobahn 6 number.svg European Road 50 number DE.svg
AB-AS-blau.svg (28) Limbach
AB-AS-blau.svg(terv.) (29) Homburg-Schwarzenbach Bundesstraße 423 number.svg
AB-AS-blau.svg (30) Einöd Bundesstraße 423 number.svg
AB-AS-blau.svg (31) Zweibrücken-Ernstweiler
AB-AS-blau.svg (32) Zweibrücken Bundesstraße 424 number.svg
AB-AS-blau.svg (33) Zweibrücken-Ixheim Bundesstraße 424 number.svg
AB-AS-blau.svg (34) Contwig
AB-AS-blau.svg (35) Walshausen
AB-AS-blau.svg (36) Pirmasens-Winzeln Bundesautobahn 62 number.svg
AB-Kreuz-blau.svg (41) Dreieck Karlsruhe Bundesautobahn 5 number.svg European Road 35 number DE.svg  Tabliczka E52.svg
AB-AS-blau.svg (42) Karlsbad
AB-AS-blau.svg (43) Pforzheim-nyugat Bundesstraße 10 number.svg
AB-AS-blau.svg (44) Pforzheim-észak Bundesstraße 294 number.svg
AB-AS-blau.svg (45a) Pforzheim-kelet Bundesstraße 10 number.svg
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Pforzheim pihenőhely
AB-AS-blau.svg (45b) Pforzheim-dél
AB-AS-blau.svg (46) Heimsheim
AB-AS-blau.svg (47) Rutescheim
AB-AS-blau.svg (48) Leonberg-nyugat
AB-Kreuz-blau.svg (49) Dreieck Leonberg Bundesautobahn 81 number.svg European Road 41 number DE.svg
AB-AS-blau.svg (50) Leonberg-kelet
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Sindelfinger Wald pihenőhely Pfeil unten.svg
AB-Kreuz-blau.svg (51) Kreuz Stuttgart Bundesautobahn 81 number.svg European Road 41 number DE.svg Bundesautobahn 831 number.svg
AB-AS-blau.svg (52a) Stuttgart-Möhringen
AB-AS-blau.svg (52b) Stuttgart-Degerloch Bundesstraße 27 number.svg
AB-AS-blau.svg (53a) Stuttgart-Flughafen / Messe
AB-AS-blau.svg (53b) Stuttgart-Pleiningen Bundesstraße 312 number.svg
AB-AS-blau.svg (54) Esslingen am Neckar
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Denkendorf pihenőhely Pfeil oben.svg
AB-AS-blau.svg (55) Wendlingen am Neckar Bundesstraße 313 number.svg
AB-AS-blau.svg (56) Kirchheim unter Teck-nyugat Bundesstraße 297 number.svg
AB-AS-blau.svg (57) Kirchheim unter Teck-kelet Bundesstraße 297 number.svg Bundesstraße 465 number.svg
AB-AS-blau.svg (58) Aichelberg
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Gruibingen pihenőhely
AB-AS-blau.svg (59) Mühlhausen im Täle Bundesstraße 466 number.svg
AB-Brücke.svg Fischerhaus-völgyhíd 245 m Pfeil oben.svg
AB-Brücke.svg Himmelsleit-völgyhíd 102 m Pfeil oben.svg
AB-Brücke.svg Drachenloch-völgyhíd 188 m Pfeil oben.svg
AB-Brücke.svg Todsburg-völgyhíd 370 m / Lenn-völgyhíd
AB-Brücke.svg Malakoff-völgyhíd 120 m / Impferloch-völgyhíd
AB-Brücke.svg Malakoff-völgyhíd 150 m Pfeil unten.svg
AB-Tunnel.svg Lämmerbuckel alagút 624 m Pfeil unten.svg
AB-AS-blau.svg (60) Hohenstadt
AB-AS-blau.svg (61) Merklingen
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Aichen pihenőhely Pfeil oben.svg
AB-AS-blau.svg (62) Ulm-nyugat Bundesstraße 10 number.svg
AB-AS-blau.svg (63) Ulm-kelet
AB-AS-blau.svg (64) Oberelchingen
AB-Kreuz-blau.svg (65) Kreuz Ulm Bundesautobahn 7 number.svg European Road 43 number DE.svg
AB-AS-blau.svg (66) Leipheim Bundesstraße 10 number.svg
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Leipheim pihenőhely Pfeil unten.svg
AB-AS-blau.svg (67) Günzburg Bundesstraße 16 number.svg
AB-AS-blau.svg(terv.) (68) Unterknöringen
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Burgauer See pihenőhely Pfeil oben.svg
AB-AS-blau.svg (69) Burgau
AB-AS-blau.svg (70) Zusmarshausen
AB-AS-blau.svg (71a) Adelsried
AB-AS-blau.svg (71b) Neusäß
AB-AS-blau.svg (72) Augsburg-nyugat Bundesstraße 2 number.svg
AB-AS-blau.svg (73a) Augsburg-kelet
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Augsburg pihenőhely
AB-AS-blau.svg (73b) Augsburg-Derching
AB-AS-blau.svg (74) Dasing Bundesstraße 300 number.svg
AB-AS-blau.svg (75) Adelzhausen
AB-AS-blau.svg (76) Odelzhausen
AB-AS-blau.svg (77) Sulzermoos
AB-AS-blau.svg (78) Dachau / Fürstenfeldbruck Bundesstraße 471 number.svg
AB-Kreuz-blau.svg (79) Dreieck München-Eschendried Bundesautobahn 99a number.svg European Road 52 number DE.svg
AB-AS-blau.svg (80) München-Langwied
AB-Kreuz-blau.svg (81) Kreuz München-kelet Bundesautobahn 99 number.svg
AB-AS-blau.svg (82) München-Obermenzing
AB-AS-blau.svg (91) München-Ramersdorf 2R
AB-AS-blau.svg (92a) München-Perlach
AB-AS-blau.svg (92b) Neubiberg
AB-AS-blau.svg (93) Unterhaching-kelet
AB-AS-blau.svg (94) Taufkirchen-kelet Bundesstraße 471 number.svg
AB-Kreuz-blau.svg (95) Kreuz München-dél Bundesautobahn 99 number.svg European Road 45 number DE.svg  Tabliczka E52.svg Bundesautobahn 995 number.svg European Road 54 number DE.svg
AB-AS-blau.svg (96) Hofoldinger Forst
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Holzkirchen pihenőhely Pfeil unten.svg
AB-AS-blau.svg (97) Holzkirchen Bundesstraße 318 number.svg
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Holzkirchen pihenőhely Pfeil oben.svg
AB-AS-blau.svg (98) Weyarn
AB-AS-blau.svg (99) Irschenberg Bundesstraße 472 number.svg
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Irschenberg pihenőhely
AB-AS-blau.svg (100) Bad Aibling
AB-Kreuz-blau.svg(terv.) (-) Dreieck Kolbermoor Bundesstraße 15n number.svg
AB-Kreuz-blau.svg (101) Dreieck Inntal Bundesautobahn 93 number.svg European Road 45 number DE.svg  Tabliczka E60.svg
AB-AS-blau.svg (102) Rosenheim Bundesstraße 15 number.svg
AB-AS-blau.svg (103) Rohrdorf
Zeichen 361-51.svg Zeichen 376.svg Samerberg pihenőhely
AB-AS-blau.svg (104) Achenmühle
AB-AS-blau.svg (105) Frasdorf
AB-AS-blau.svg (106) Bernau am Chiemsee Bundesstraße 305 number.svg
AB-AS-blau.svg (107) Felden
AB-AS-blau.svg (108) Übersee
AB-AS-blau.svg (109) Grabenstätt
AB-AS-blau.svg (110) Bergen
AB-AS-blau.svg (111) Schweinbach
AB-AS-blau.svg (112) Traunstein / Siegsdorf Bundesstraße 306 number.svg
AB-AS-blau.svg (113) Neukirchen
AB-AS-blau.svg (114) Anger
AB-AS-blau.svg (115) Bad Reichenhall Bundesstraße 20 number.svg
Flag of Europe.svg (116) Országhatár Bad Reichenhall
 Ausztria A1-AT.svg E52-AT.svg  Tabliczka E60.svg

Átépítések, jövőbeni tervek[szerkesztés]

Az A8-as mindegyik szakaszán tervbe van véve átépítés, fejlesztés, mert nem kielégítő az útvonal szélessége, és a forgalom is folyamatosan nő rajta. Karlsruhetől Münchenen át egészen az osztrák határig cél az, hogy legalább 2×3 sávos legyen az út.

Karlsruhe és Stuttgart között[szerkesztés]

A Baden-Württembergben található Karlsruhe-Pforzheim szakaszt még a 90-es években részben átépítették hatsávossá, és ugyanez tervezik a Fekete-erdőn áthaladó részekkel, főleg a nagy magasságkülönbségek és emelkedők miatt.

Források[szerkesztés]

  1. Közlekedési káoszt okoz az idő Európa-szerte, Origo, 2005. december 31.
  2. SR-online, Rundgang durch die Technik: Sender[halott link] (németül)
  3. Magyarországon egyik autópálya-kritérium az, hogy az emelkedés-lejtés százalékosan nem haladhatja meg az 5%-ot 2008-tól. Németországban, az autópálya őshazájában ez nem gond.
  4. Google Maps adataiból saját számítás

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bundesautobahn 8
A Wikimédia Commons tartalmaz A8-as autópálya (Németország) témájú médiaállományokat.
Ausbau A 8 Gruibingen–Hohenstadt
Ausbau A 8 Hohenstadt–Ulm
Ausbau A 8 Ulm–München