III. Frigyes német-római császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Frigyes
Hans Burgkmair d. Ä. 005.jpg

Német-római Császár
Uralkodási ideje
1440  1493
Koronázása
1442 június 17.
Elődje II. Ernő
Utódja I. Miksa
Osztrák herceg
Uralkodási ideje
1424  1493
Életrajzi adatok
Uralkodóház Habsburg-ház
Született 1415. szeptember 21.
Innsbruck
Elhunyt 1493. augusztus 19. (77 évesen)
Linz
Házastársa Portugáliai Eleonóra német-római császárné
Gyermekei
Édesapja II. Ernő osztrák herceg
Édesanyja Cymburgis of Masovia
III. Frigyes aláírása
III. Frigyes aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Frigyes témájú médiaállományokat.

III. Frigyes (1415. szeptember 21., Innsbruck1493. augusztus 19., Linz) német-római császár, III. Frigyes néven német király, VI. Frigyes néven osztrák herceg.

Élete[szerkesztés]

Frigyes Vas Ernest Lipót-ági osztrák herceg, Alsó-Ausztria, Belső-Ausztria urának és feleségének, Mazóviai Cymburgisnek, fiaként látta meg a napvilágot. 1424-ben követte apját az osztrák hercegi trónon V. Frigyes néven. 1440-ben IV. Frigyes néven lett német király. 1442-ben Frigyes szövetséget kötött Stüssi Rudolffal, Zürich polgármesterével, a Régi Svájci Konföderáció ellen, az régi zürichi háborúban (Alter Zürichkrieg).

1448-ban Frigyes megkötötte a bécsi konkordátumot a Szentszékkel, ami biztosította a császár hatalmát egészen 1806-ig és erős kapcsolatot teremtett a Habsburgok és a szentszék között. 1452-ben, 37 évesen vette feleségül az akkor 18 éves Portugáliai Eleonórát. A hozománnyal enyhíthette adósságait és stabilizálhatta a hatalmát.

Frigyes volt az utolsó császár, akit Rómában koronáztak meg. A ceremóniát 1452-ben hajtotta végre V. Miklós pápa, aki így hatalommal ruházta fel Frigyest. Az újdonsült császár viszont semmi sikert nem volt képes elérni a csatamezőn, így ravasz tervekhez kellett folyamodnia. Ő lépett fel kiskorú unokaöccse, az osztrák uralkodó főherceg, cseh és magyar király, V. (Utószülött) László gyámapjaként. Ám inkább börtönőrnek bizonyult, aki megpróbálta kiterjeszteni a gyámsági kapcsolatot, hogy Alsó-Ausztriát elidegeníthetetlen birtokává tegye. Lászlónak 1452-ben sikerült kiszabadulnia alsó-ausztiai börtönéből és unokatestvéréhez, Zsigmondhoz menekült. Ám Frigyesnek elvesztette a befolyását Magyarország és Csehország fölött. Pár évtizeddel később 1485-ben pedig Hunyadi Mátyás magyar király seregeivel egészen Bécsig nyomult előre. Ám végül minden konfliktusban Frigyes győzedelmeskedett és sokszor még területeket is szerzett ilyen úton. Így örökölte Alsó-Ausztriát is 1457-ben korán elhunyt unokaöccsétől, V. Lászlótól. Bátyja, VI. Albert osztrák herceg pedig Felső-Ausztriát örökölte.

Ennek ellenére Frigyes seregei igen sikeresek voltak, mint például Neuß ostrománál. Így kényszerítette Merész Károly burgundi herceget arra, hogy hozzáadja lányát, Burgundi Máriát Frigyes fiához, Miksához. Burgundia örökségével a Habsburgok hatalmi túlsúlyba kerültek Európában. Innen ered a mondás, „Míg mások háborúznak, te boldog Ausztria házasodj!”, ami a dinasztia mottójává vált.

Lányának, Ausztriai Kunigundának a házassága IV. Albert bajor herceggel újabb cselszövések és intrikák sorozatának eredménye volt. Albert "illegálisan" jutott hatalmas kiterjedésű hűbérbirtokokhoz a birodalom területén. Így kényszerítette a császárt, hogy adja hozzá Innsbruckban élő lányát és hozományként adja oda az elfoglalt hűbérbirtokokat. Frigyes beleegyezett, ám visszavonta hozzájárulását, amikor Albert elfoglalta Regensburgot. Ám mielőtt Kunigunda megtudhatta volna ezt, 1485. január 2-án megtartották az esküvőt. A háborút már csak a császár fiának, Miksának közvetítése akadályozhatta meg.

Néhány kivétellel Frigyes sikeres uralkodónak mondható. 1469-ben püspökséget alapított Bécsben és Bécsújhelyen, amire hercegi elődeinek hosszú sora sem volt képes a századok folyamán.

Frigyes egy operációba halt bele, amikor egy merénylet után a bal lábát amputálni kellett. A sírját Niclaes Gerhaert van Leyden építette a bécsi Szent István-dómban. Ez az emlékmű lett a késői középkor egyik legjelentősebb művészeti alkotása.

Életének utolsó tíz évében fiával együtt uralkodott.


Előző uralkodó:
II. Ernő
Ausztria hercege
14241493
főherceg 1457-től,
VI. Alberttel együtt 14571463
Austria coat of arms official.svg
Következő uralkodó:
I. Miksa
Előző uralkodó:
Albert
Német király
14401493
Német-római császár
14521493
A német-római császári korona
Következő uralkodó:
I. Miksa