Szent István-székesegyház (Bécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent István-székesegyház
Wien - Stephansdom.JPG

Település Bécs
Ország  Ausztria
Vallás római katolikus
Névadó Szent István vértanú
Építési adatok
Típus dóm
Stílus román, gótikus
Építés kezdete 1147
Elhelyezkedése
Szent István-székesegyház (Bécs)
Szent István-székesegyház
Szent István-székesegyház
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 12′ 29″, k. h. 16° 22′ 22″Koordináták: é. sz. 48° 12′ 29″, k. h. 16° 22′ 22″
A Szent István-székesegyház hivatalos honlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent István-székesegyház témájú médiaállományokat.
Eduard Gurk: A Szent István-székesegyház (1830)

A Szent István-székesegyház (németül Stephansdom, Stephanskirche) az első keresztény vértanúnak szentelt székesegyház Bécs belvárosában. A Stephansplatzon található, melyet szintén a vértanúról neveztek el. A templomot keletre tájolták, főbejárata az „Óriáskapu” (Riesentor) a késő román kőfaragó művészet egyik legszebb emléke, részleteiben és kialakításában a vas megyei jáki templom kapuzatához hasonlítható. Magyarországi mesterek építették. I. Lipót parancsára a Stephansdomban helyezték el a máriapócsi Madonna kegyképet.

Műszaki adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A templom méretei lenyűgözőek: hossza 101 méter, a főhajó belmagassága 28 méter. Külső díszei a 137 méter magas, a helyiek által Steffl-nek nevezett déli torony, északi társa, a Sas torony jócskán elmarad 60 méterével. Ezt ellensúlyozva ide helyezték el a város legnagyobb harangját, a Pummerint – melynek eredetijét 180 török ágyúból öntötték.

Emlékezetes magyar istentisztelet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Stephansdom adott helyet 2013. január 25-én este 7 órai kezdettel a VI. Balassi-mise istentiszteletnek. Ezen Kiss-Rigó László megyés püspök az adott évben átnyújtandó két Balassi Bálint-emlékkardot szentelte meg.[1] A mise, amelyen – a templom egyik osztrák sekrestyésének utólag jelzett becslése szerint – mintegy kilencszáz ember, zömmel magyar volt jelen, a magyar Himnusz eléneklésével ért véget. Zenei szolgálatot a Misztrál együttes és a felvidéki – somorjai központú – Magyar Pedagógusok Kórusa teljesített. Könyörgést olvasott fel Hölvényi György, a magyarországi Emberi Erőforrás Minisztériumának államtitkára, Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj alapítója, és Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet. Balassi-emlékérmet – Rieger Tibor M. S. mester díjas szobrász alkotását – vehetett át Ägidius Zsifkovics kismartoni megyés püspök.


Megközelítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A székesegyház helyi tömegközlekedéssel igen könnyen elértető. Közvetlenül mellette van a Stephansplatz metróállomás, ahol az 1-es és a 3-as metrók is megállnak. Továbbá megáll még itt az 1A-s, 2A-s és 3A-s buszok is, melyekről szintén Stephansplatz megállónál kell leszállni.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent István-székesegyház (Bécs) témájú médiaállományokat.