Parler család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Parler

A Schwäbisch Gmündből elszármazott Parler család (csehül: Parléř német építészek családja, amely az úgynevezett „német különgótika” (Entz) képviselőjeként több generáción át meghatározó volt a 14. század német késő gótikus építészetében. A család legkiemelkedőbb tagja, Peter Parler a „közép-európai gótika” megteremtője (Entz).

A Parlerek és munkásságuk[szerkesztés]

1. A család első ismert tagja Hans von Gmünd, aki 1330 körül a freiburgi dóm építésében vett részt; bizonnyal az ő munkája a székesegyház áttört kősisakkal koronázott nyugati tornya (Entz).

2. Heinrich von Gmünd (kb. 1300 – kb. 1370; DB), egy ideig Kölnben, majd más német városokban dolgozott. Valamikor, föltehetőleg első és második fiának születése közben családnevét a latin parlerius szóból képzett és pallér jelentésű Parlerre változtatta. Ennek megfelelően három, ugyancsak építészként fia kétféle családnéven vált ismertté:

  • Johannes von Gmünd, aki idősebb Johann Parler néven is ismert (1330 – 1359?), a család negyedik nemzedékéhez tartozó Heinrich IV. Parler apja;
  • Michael Parler a középső fiú,
  • Peter Parler (1332–1399) (csehül: Petr Parléř) a legfiatalabb és leghíresebb fiú, a közép-európai késő gótika megalapozója, építész és szobrász.

Amikor a család visszatért Schwäbisch Gmündbe, hogy felépítsék a Szent Kereszt-templomot, már a fiúk is segítettek apjuknak.

3.

Peter Parler fiai

Apjuk halála után a fiúk folytatták a Szent Vitus székesegyház építését.[2]

Volt a családban még két Heinrich Parler:

Annyi bizonyos, hogy Michael Parlerrel közösen ők kezdték el a Schwäbisch Gmündben kidolgozott módon háromhajósra tervezett ulmi nagytemplom építését. Gyanítható, hogy egyikük Michael Parler, a másik pedig Peter Parler fia lehetett — utóbbi valószínűleg apjával közösen faragta csillámpalából Szent Vencelnek a Szent Vitus-székesegyház Szent Vencel-kápolnájában álló szobrát.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. enwiki: Johann Parler
  2. Művészeti Lexikon III. Akadémiai Kiadó Budapest, 1983. pp. 704.
  3. Szombathy Viktor: Prága. Panoráma Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda, Budapest, 1971.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parler family című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]