I. Vencel cseh fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
I. Vencel
San Venceslao.jpg

Csehország fejedelme
Uralkodási ideje
921 935. szeptember 28.
Elődje I. Vratiszláv
Utódja I. Boleszláv
Életrajzi adatok
Uralkodóház Přemysl-ház
Született 911
Prága
Elhunyt 935. szeptember 28.
Stará Boleslav
NyughelyeSzent Vitus-székesegyház
Édesapja I. Vratiszláv
Édesanyja Drahomíra
Gyermekei Zbraslav
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Vencel témájú médiaállományokat.

Disambig.svg Lásd még I. Vencel cseh király (1205–1253)

I. Vencel fejedelem vagy Szent Vencel (csehül: Svatý Václav I.), (911[1]935. szeptember 28. k.[1]) cseh fejedelem (kníže) volt 921-től haláláig. A csehek fő védőszentje; ünnepe szeptember 28.-án van. 2000 óta ez a cseh államalapítás ünnepe is..

Élete[szerkesztés]

Vencel I. Vratiszláv cseh fejedelem fia volt a Přemysl-házból. Nagyapját, Bořivojt „a szlávok apostolainak” titulált Cirill és Metód keresztelte meg, így apját már kereszténynek nevelték. Anyja, Drahomira a havolan törzsi főnökének lánya volt, akit a házasságkötéshez kereszteltek meg.

921-ben, amikor Vencel tízéves volt, apja meghalt, ezért nagyanyja, szent Ludmilla vette pártfogásába. Drahomira rosszul viselte, hogy fiát kivonják befolyása alól, és összeveszett anyósával. Ludmilla a tetíni kastélyban, Beroun közelében keresett menedéket, de a nemeseket kereső Drahomira 921. szeptember 15-én elrendelte megfojtását. Egyes régi legendák szerint ezután megpróbálta Vencelt pogány vallására áttéríteni; mások szerint Drahomira maga is hívő keresztény volt — uralkodásáról kevés hiteles adat maradt.

935.[2] szeptember 28-án egy csoport nemes szövetkezett Vencel öccsével, Boleszlávval a herceg meggyilkolására. Meghívták őt Szent Kozma és Damján ünnepére Stara Boleslavba, és ott a templomba tartó herceget Boleszláv három cimborája (Tira, Česta és Hněvsa) meggyilkolta, így lett Boleszláv a cseh fejedelem. A hagyomány szerint Vencel hűséges szolgája, Podiven megölte az egyik orgyilkost, ezért Boleszláv kivégeztette. Halála után maradványait a prágai Szent Vitus-székesegyházba szállították.

Egyéb[szerkesztés]

  • Angol nyelvterületeken a "Good King Wenceslas" című karácsonyi dal tárgyaként ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Premyslids (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2011. január 10.)
  2. Egyes források 929-re datálják Vencel meggyilkolását, de a történészek többsége a 935-öt tartja a valószínűbb dátumnak.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Vratiszláv
Csehország uralkodója
921935
A cseh címer
Következő uralkodó:
I. Boleszláv