I. Vencel cseh fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Vencel
San Venceslao.jpg

Csehország fejedelme
Uralkodási ideje
921935. szeptember 28.
Elődje I. Vratiszláv
Utódja I. Boleszláv
Életrajzi adatok
Született 911
Prága
Elhunyt 935. szeptember 28.
Stará Boleslav
Nyughelye Szent Vitus-székesegyház
Édesapja I. Vratiszláv
Édesanyja Drahomíra
Gyermekei Zbraslav
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Vencel témájú médiaállományokat.

I. Vencel fejedelem vagy Szent Vencel (csehül: Svatý Václav I.), (911[1]935. szeptember 28. k.[1]) cseh fejedelem (kníže) volt 921-től haláláig. A csehek fő védőszentje; ünnepe szeptember 28.-án van. 2000 óta ez a cseh államalapítás ünnepe is..

Élete[szerkesztés]

Vencel I. Vratiszláv cseh fejedelem fia volt a Přemysl-házból. Nagyapját, Bořivojt „a szlávok apostolainak” titulált Cirill és Metód keresztelte meg, így apját már kereszténynek nevelték. Anyja, Drahomira a havolan törzsi főnökének lánya volt, akit a házasságkötéshez kereszteltek meg.

921-ben, amikor Vencel tízéves volt, apja meghalt, ezért nagyanyja, szent Ludmilla vette pártfogásába. Drahomira rosszul viselte, hogy fiát kivonják befolyása alól, és összeveszett anyósával. Ludmilla a tetíni kastélyban, Beroun közelében keresett menedéket, de a nemeseket kereső Drahomira 921. szeptember 15-én elrendelte megfojtását. Egyes régi legendák szerint ezután megpróbálta Vencelt pogány vallására áttéríteni; mások szerint Drahomira maga is hívő keresztény volt — uralkodásáról kevés hiteles adat maradt.

935.[2] szeptember 28-án egy csoport nemes szövetkezett Vencel öccsével, Boleszlávval a herceg meggyilkolására. Meghívták őt Szent Kozma és Damján ünnepére Stara Boleslavba, és ott a templomba tartó herceget Boleszláv három cimborája (Tira, Česta és Hněvsa) meggyilkolta, így lett Boleszláv a cseh fejedelem. A hagyomány szerint Vencel hűséges szolgája, Podiven megölte az egyik orgyilkost, ezért Boleszláv kivégeztette. Halála után maradványait a prágai Szent Vitus-székesegyházba szállították.

Egyéb[szerkesztés]

  • Angol nyelvterületeken a "Good King Wenceslas" című karácsonyi dal tárgyaként ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b The Premyslids (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2011. január 10.)
  2. Egyes források 929-re datálják Vencel meggyilkolását, de a történészek többsége a 935-öt tartja a valószínűbb dátumnak.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Vratiszláv
Csehország uralkodója
921935
A cseh címer
Következő uralkodó:
I. Boleszláv