I. Vencel cseh fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Vencel
San Venceslao.jpg

Csehország fejedelme
Uralkodási ideje
921935. szeptember 28.
Elődje I. Vratiszláv
Utódja I. Boleszláv
Életrajzi adatok
Született 911
Prága
Elhunyt 935. szeptember 28.
Stará Boleslav
Nyughelye Szent Vitus-székesegyház
Édesapja I. Vratiszláv
Édesanyja Drahomíra

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Vencel témájú médiaállományokat.

I. Vencel fejedelem vagy Szent Vencel (csehül: Svatý Václav I.), (911[1]935. szeptember 28. k.[1]) cseh fejedelem (kníže) volt 921-től haláláig.

Élete[szerkesztés]

Vencel, I. Vratislav, Bohémiai fejedelem fia és a Přemyslid uralkodócsalád tagja volt. Apját keresztényként nevelték, kinek apja, Bořivojt személyesen Szent Cirill és Szent Metód keresztelte meg, akik a "szlávok apostolaiként" is ismeretesek. Anyja, Drahomira, egy Havolan pogány törzsi vezető lánya, akit házasságakor kereszteltek meg. Vencel is szentként tisztelt és a csehek fő védőszentjének számít.

921-ben, mikor Vencel tizenhárom éves volt, apja meghalt, és nagyanyja, Szent Ludmilla nevelte fel, keresztényként. Egy, az odaadó keresztény kormányzó és menye között kitört vita eredményeképp Ludmila menedéket keresett, amit meg is talált a tetíni kastélyban, Beroun közelében. Drahomira, aki a nemesek támogatását próbálta megnyerni, nagyon mérges volt, mivel elvesztette fia feletti befolyását, és 921. szeptember 15-én elrendelte Ludmila megfojtását. Egyes régi legendák szerint miután visszanyerte fia feletti irányítását, Drahomira célul tűzte ki, hogy Vencelt áttéríti pogány vallására. Mások azt mondják, Drahomira saját maga is keresztény volt, de mindenesetre keveset tudunk uralkodásáról.

Halála[szerkesztés]

935.[2] szeptember 28-án egy csoport nemes szövetkezett Vencel öccsével, Boleszlávval a herceg meggyilkolására. Meghívták őt Szent Kozma és Damján ünnepére Stara Boleslavba, és az ottani templomba tartó herceget Boleszláv három cimborája (Tira, Česta és Hněvsa) meggyilkolta. Boleszláv így örökölte tőle a cseh fejedelmi címet. A hagyomány szerint Vencel hűséges szolgája, Podiven megölte az orgyilkosok egyikét, ezért Boleszláv kivégeztette. Halála után maradványait a prágai Szent Vitus templomba szállították.

Halála után szentté nyilvánították és a csehek védőszentje, szeptember 28. az ünnepe. 2000 óta ez a cseh államalapítás ünnepe is.

Egyéb[szerkesztés]

  • Angol nyelvterületeken a "Good King Wenceslas" című karácsonyi dal tárgyaként ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b The Premyslids (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2011. január 10.)
  2. Egyes források 929-re datálják Vencel meggyilkolását, de a történészek többsége a 935-öt tartja a valószínűbb dátumnak.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Vencel cseh fejedelem témájú médiaállományokat.


Előző uralkodó:
I. Vratiszláv
Csehország uralkodója
921935
A cseh címer
Következő uralkodó:
I. Boleszláv