Hunyadi-család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ˇHunyadi János hollós címere

A Hunyadi-család a magyar történelem egyik legismertebb és legbefolyásosabb családja. A törökverőként is ismert Hunyadi János talán a legsikeresebb magyar hadvezér volt, Hunyadi Mátyás, az európai mércével is nagy formátumú reneszánsz uralkodó pedig Magyarország legjelentősebb királyai közé tartozott.

A család eredete[szerkesztés]

A modern magyar történettudomány álláspontja szerint család egyértelműen román eredetű.[1] Kubinyi András, a téma neves kutatója erről így írt:

„Ami az adatokból nyilvánvaló: a Hunyadi-család román eredetű volt. Erre utalnak az általuk használt keresztnevek, de először a későbbi kormányzót is Hunyadi Oláh Jánosnak hívták, később pedig külföldön „Walachia fehér lovagja” néven emlegették. Származásáról nincs kétség, noha mindig akadtak, akik ezt kétségbe vonták. Az azonban már bizonytalan, hogy Serbe fia Vajk milyen társadalmi rétegből és honnan jött.”

[2]

A magyar történészek egy része mindig igyekezett a román származás helyett mást találni a család számára. Felvetették, hogy Havasalföldről Magyarországra menekült, kun, esetleg besenyő eredetű családról van szó, ám egyes feltételezések szerint a család a Luxemburgi-ház fattyú ága, ugyanis Zsigmond magyar király (feltételezett) ágyasa: Morzsinai Erzsébet, Hunyadi János anyja.

A család eredetétől függetlenül, Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, és a család többi, olyan tagja, akikről adatokkal rendelkezünk, egész életükben már magyarnak vallották és tartották magukat. Csak Hunyadi Jánostól kezdődően ismert a „Hunyadi” családi név; az ő apja, Vajk (és testvérei) 1409-ben, Zsigmond királytól kapták meg az erdélyi Hunyadvár (Vajdahunyad, Románia) birtokát, ezért ez a család a hunyadvári Hunyadi család volt.

A család címere[szerkesztés]

Mátyás király címere, ezt a címert Mátyás 1470-ben helyeztette el a Nagyboldogasszony-templom déli tornyán[3]

Román forrás szerint Mátyás nagyapjának birtoka a Holló Köve (román nyelven: Piatra Corbului) nevet viselte, és ez is kapcsolatba hozható a címerrel. A gyűrűt tartó holló már Hunyadi János címerén is látható volt, és V. László magyar király oklevele szerint korábbi királyi adományaként használta a család.

A családfa[szerkesztés]

 • A1. N, h: N
  • B1. Serbe (Sorba?) (†1409 előtt), h: N
  • B2. Radol (*? - †?)

Jelölések[szerkesztés]

 • * = születés
 • † = elhalálozás
 • h. = házasság
 • 1.h., 2.h. = első házasság, második házasság
 • N = ismeretlen nevű, keresztnevű

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kubinyi 1994
 2. Kubinyi 2001
 3. Szentháromság tér - Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom)
 4. A hunyadvári Hunyadi-család nem azonos a besztercei Hunyadi-családdal (és a kéthelyi Hunyady családdal sem).

Források[szerkesztés]

 • Nagy Iván:Magyarország családai czímerekkel és nemzékrendi táblákkal. I-XII. (Pest 1857-1868)
 • A Pallas Nagylexikona
 • Szilágyi Sándor: A Magyar Nemzet Története (Athenaeum, Budapest, 1894-1898)
 • Kubinyi 1994: Rosdy Tamás (interjúkészítő) – Kubinyi András: A középkori politikai zseni: 530 éve koronázták királlyá Mátyást. Magyar Nemzet, (1994. márc. 26.) 20. o.
 • Kubinyi 2001: Kubinyi András: Mátyás király. Budapest: Vince Kiadó. 2001. = Tudomány – Egyetem, ISBN 963 9323 24 1  

További információk[szerkesztés]