Ugrás a tartalomhoz

Havasalföldi fejedelmek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a táblázat Havasalföld uralkodóit sorolja fel uralkodásuk időrendi sorrendjében 1859-ig, a Moldvával való egyesülésig. Az egyes uralkodók nevei alatt fel van sorolva, hogy ha Moldvában is uralkodtak (ami a XVI. század végétől fordult elő), akkor milyen néven sorolhatók a moldvai fejedelmek listájába. Az uralkodók elnevezése (pl. XY moldvai fejedelem vagy XY havasalföldi fejedelem), ha két országban is uralkodtak, a korábban bírt ország szerint történt (pl. V. Sándor havasalföldi fejedelem és nem VII. Sándor moldvai fejedelem, mert Moldvában 1629-től uralkodott, Havasalföldön már 1623-tól). Az uralkodási időnél a betöltött évek és hónapok szerepelnek. Ahol hullámjel (~) van, ott majdnem betöltötte az adott személy az adott évet/hónapot.

Önálló Havasalföld (12471600)[szerkesztés]

Havasalföld az alapítástól, 1277-től, de különösen 1290-től a Magyar Királyság függésében létezett. Ezt az 1330-as magyarok feletti győzelem időlegesen megváltoztatta, de a Magyar Királyságtól az 1526. évi mohácsi csatavesztésig nem volt teljesen független. A gondot a Basarab-ház különböző tagjainak egymással való két évszázados torzsalkodása jelentette. Az állam rövid virágzása I. Mircea (13861418), valamint IV. Vlad és IV. Radu korára (14821508) tehető. A törökök több támadást vezettek az ország ellen, de a végleges uralmat csak – a magyar történelemből Vitéz Mihályként ismert és rövid időre Havasalföldet, Moldvát és Erdélyt uraló – II. Mihály havasalföldi fejedelem halála (1601) után szerezhették meg.

Török uralom alatti Havasalföld (16001862)[szerkesztés]

Vitéz Mihály halálával – Moldvához hasonlóan – török vazallus állam vált Havasalföldből, fejedelmei a török jóváhagyásával uralkodtak. Néhány önállósodási törekvéstől eltekintve ezzel telt a XVII. század. A XVIII. század elejétől (17151821) a fanariótáknak nevezett rétegből (Konstantinápoly Fanar negyedében élő görög, albán, örmény (!) kereskedők, akik magas összegért mintegy "bérbe vették" néhány évre a fejedelemségeket) kikerülők lettek fejedelmekké, és még nagyobb elnyomás nehezedett az országra. A XIX. század eleji európai forradalmi hullámok elérték Havasalföldet is. A sorozatos felkelések következtében a török uralom enyhült, véget ért a fanarióták kora. De Havasalföld (és Moldva) az 1862-es egyesülésig bizonyos szinten mégis a török birodalom része maradt.

16001700[szerkesztés]

17001800[szerkesztés]

18001862[szerkesztés]

Családfa[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6