Ugrás a tartalomhoz

I. Radu havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Radu
I. Radu havasalföldi fejedelem egy, a Curtea de Argeș-i templomban lévő korabeli festményen
I. Radu havasalföldi fejedelem egy, a Curtea de Argeș-i templomban lévő korabeli festményen

Havasalföldi fejedelem
Uralkodási ideje
1377 1383
ElődjeI. László
UtódjaI. Dan
Életrajzi adatok
UralkodóházHouse of Basarab
Születettkb. 1330
Elhunyt1383
NyughelyeCurtea de Argeș-i kolostor
ÉdesapjaMiklós Sándor
Édesanyjanem ismert a neve
Testvére(i)
HázastársaKalinikia
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Radu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Radu, más néven Fekete Radu (1330 k. – 1383) Havasalföld fejedelme 13771383 között.

Miklós Sándor vajda fejedelem fia, I. László testvére és társuralkodója, számos történész által Fekete Raduként azonosított, mitikus fejedelme az akkor alakuló havasalföldi fejedelemségnek, első törvényhozó és intézmények alapítója.

Feltehetően 1372-ben lépett trónra társuralkodóként. Egyes feltételezések szerint tényleges uralkodása 1374. július 9-én kezdődött, amikor is testvérét utoljára említik meg hivatalos dokumentumok.

Sajnos nem sok hivatalos irat maradt fenn uralkodásáról, nagyrészt magyar források említik meg, egy korabeli olasz krónika és néhány felirat a Curtea de Argeș-i kolostor falain.

Az alakulóban lévő havasalföldi fejedelemség uralkodójaként meglehetősen rossz viszonya volt a Magyar Királysággal. Több fegyveres konfliktusra is sor került, amelyekről részleteket nem tudunk. A Cronica Carrarese korabeli olasz krónika megemlíti Nagy Lajos király egyik katonai expedícióját 1377. július 5. és augusztus 14. között, melynek az volt a célja, hogy megleckéztesse „Radano prinzipo di Bulgaria infidelle”-t – akit egyértelműen I. Raduval azonosítottak a történészek. A harcokat megemlítik még a velencei számadások is, melyekben szerepel egy megrendelés páncélokról, melyeket 10 000 (bizonyára eltúlzott szám) havasalföldi „armadura da cavali” volt hivatott hordani. Ugyanezen források úgy tudósítottak, hogy I. Radu serege vereséget szenvedett.

Nehéz ma eldönteni, tényleg vereséget szenvedett-e I. Radu, hisz a Magyar Királyságban kibocsátott okmányok a harcokat követő időkben is arról számoltak be, hogy Nagy Lajos célja még mindig a havasalföldi fejedelem betörése volt. Még abban az évben november 19-én a magyar király a brassóiakhoz írt levelében arról biztosította a kereskedőket, ha „úgy, ahogy reméli” Havasalföld a kezébe kerül, csökkenteni fogja a vámokat.

I. Radu fejedelem Havasalföld első fejedelmei közé tartozott, és nagyon sokat tett országa vallási és gazdasági fejlődéséért. Halála körülményei ismeretlenek.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Radu I of Wallachia
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Radu havasalföldi fejedelem témájú médiaállományokat.


Előző uralkodó:
I. László
Havasalföld fejedelme
13771383
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
I. Dan