I. László havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
I. László
Vladislav Vlaicu.jpg

Havasalföldi fejedelem
Uralkodási ideje
1364 1377
Elődje Miklós Sándor
Utódja I. Radu
Életrajzi adatok
Uralkodóház House of Basarab
Született kb. 1325
Elhunyt 1377
Édesapja Miklós Sándor
Édesanyja Lackfy Mária vagy Dobokay Mária
Testvére(i)
Gyermekei I. Vlad havasalföldi fejedelem
Coa Romania Country Wallachia History 2 (14th century).svg
A Wikimédia Commons tartalmaz I. László témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. László, románosan I. Vladiszláv, más néven Vlaicu Vodă (13251377) Havasalföld fejedelme volt 1364 és 1377 között.

A Basarab-ház tagja volt, nemzetisége is ennél fogva valamilyen török etnikumú lehetett, a legvalószínűbb, hogy kun,[1] amelyre engednek a feljegyzések is következtetni, ahol a külsejét szemléltetik. Apja Miklós Sándor vajda, anyja Lackfy Mária,[2] vagy Dobokay Mária,[1] testvére I. Radu volt. Magyar fennhatóság alatt uralkodott: Nagy Lajostól hűbérül megkapta Szörény várát, Omlást és Fogarast.[3]

Az ő idejéből maradt fönn az államszervezet létére utaló első, latin nyelvű oklevél és pénzérme.[3] Az 1365 körül veretett érmék (az első román ezüstpénzek) súlya 0,35 – 1,05 gramm között volt.

Havasalföld címerének első ismert előfordulása egy Vladislav által 1368. január 20-án kibocsátott oklevélen található. Ezen egy sas látható, jobboldalt kereszttel, baloldalt csillag és újholddal, az egész egy régi francia típusú pajzsban.

1369-ben Vladiszláv hűbérurául ismerte el I. Lajos magyar királyt; cserébe megkapta a Szörényi bánságot, valamint Omlás és Fogaras vidékét. 1372-ben társuralkodóvá tette testvérét, Radut. Ő alapította a Vodița kolostort, valamint a Tismana és Cotmeana kolostorokat. 1369-ben a fejedelemség fővárosát Câmpulungról Argyasudvarhelyre (Curtea de Argeș) költöztette.

A magyar királytól kapott adományok ellenére nem volt hálás neki, s törekedett a magyar függés lerázására. Ezért a törököknél keresett támogatást (ami végső soron nagy hibának bizonyult), s Lajos király 1375-ös törökellenes háborújában a törököket támogatta. Garai Miklós viszont legyőzte az oszmán és bolgár segédcsapatoktól támogatott seregét.

Alexandru Davila színdarabot írt róla Vlaicu Vodă címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kun volt-e Vlaicu vajda
  2. De ce se tem naţionaliştii de proiectul „deshumarea". [2012. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 5.)
  3. a b Magyar katolikus lexikon. Havasalföld (magyar nyelven). Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Kara. (Hozzáférés: 2011. július 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vladislav I al Țării Românești című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Miklós Sándor
Havasalföld fejedelme
13641377
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
I. Radu