I. László havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. László
Vladislav Vlaicu.jpg

Havasalföld fejedelme
Uralkodási ideje
1364 – 1377
Elődje Miklós Sándor
Utódja I. Radu
Életrajzi adatok
Született kb. 1325
Elhunyt 1377
Édesapja Miklós Sándor
Édesanyja Lackfy Mária
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. László témájú médiaállományokat.

I. László, románosan I. Vladiszláv, más néven Vlaicu Vodă (13251377) Havasalföld fejedelme volt 1364 és 1377 között.

A Basarab-ház tagja volt, nemzetisége is ennél fogva valamilyen török etnikumú lehetett, a legvalószínűbb, hogy kun, amelyre engednek a feljegyzések is következtetni, ahol a külsejét szemléltetik. Apja Miklós Sándor vajda, anyja Lackfy Mária,[1] testvére I. Radu volt. Magyar fennhatóság alatt uralkodott: Nagy Lajostól hűbérül megkapta Szörény várát, Omlást és Fogarast.[2]

Az ő idejéből maradt fönn az államszervezet létére utaló első, latin nyelvű oklevél és pénzérme.[2] Az 1365 körül veretett érmék (az első román ezüstpénzek) súlya 0,35 – 1,05 gramm között volt.

Havasalföld címerének első ismert előfordulása egy Vladislav által 1368. január 20-án kibocsátott oklevélen található. Ezen egy sas látható, jobboldalt kereszttel, baloldalt csillag és újholddal, az egész egy régi francia típusú pajzsban.

1369-ben Vladiszláv hűbérurául ismerte el I. Lajos magyar királyt; cserébe megkapta a szörényi bánságot, valamint Omlás és Fogaras vidékét. 1372-ben társuralkodóvá tette testvérét, Radut. Ő alapította a Vodița kolostort, valamint a Tismana és Cotmeana kolostorokat. 1369-ben a fejedelemség fővárosát Câmpulungról Argyasudvarhelyre költöztette.

A magyar királytól kapott adományok ellenére nem volt hálás neki, s törekedett a magyar függés lerázására. Ezért a törököknél keresett támogatást (ami végsősoron nagy hiba volt), s Lajos 1375-ös törökellenes háborújában a törököket támogatta. Garai Miklós viszont legyőzte az oszmán és bolgár segédcsapatoktól támogatott seregét.

Alexandru Davila színdarabot írt róla Vlaicu Vodă címmel.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. De ce se tem naţionaliştii de proiectul „deshumarea"
  2. ^ a b Magyar katolikus lexikon. Havasalföld (magyar nyelven). Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Kara. (Hozzáférés: 2011. július 18.)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
Miklós Sándor
Havasalföldi fejedelem
13641377
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
I. Radu