Jeremiás moldvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mogila Jeremiás
Ieremia Movilă és családja (Sucevițai kolostor)
Ieremia Movilă és családja (Sucevițai kolostor)

Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1595. augusztusa – 1600. májusa
Elődje VIII. István
Utódja Mihály
Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1600. szeptembere – 1606. július 10.
Elődje Mihály
Utódja Mogila Simeon
Életrajzi adatok
Elhunyt 1606. július 10.

Mogila Jeremiás vagy Ieremia Movilă, Ieremia Moghilă (lengyelül Jeremi Mohyła), (1555 k. – 1606. július 10.) Moldva fejedelme volt 1595. augusztus és 1600. május között, illetve 1600. szeptember és 1606. július 10. között. Anyai ágon Petru Rareș volt a nagyapja.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Movilești-családból származó Ieremia a lengyel Jan Zamoyski segítségével került a trónra, Ștefan Răzvan fejedelem megölése után. A lengyelek és a törökök közötti békeszerződés értelmében Moldva mindkét országnak vazallusa lett.

1600-ban Vitéz Mihály havasalföldi fejedelem, miután legyőzte Báthory András seregét Erdélyben és Gyulafehérváron Erdély fejedelmévé nyilvánította magát, Moldva ellen fordult. Mihály gyakorlatilag teljesen leigázta Moldvát, a lengyelek által védett Hotin kivételével, majd Pokuttyára támadt. Stanisław Żółkiewski hetman és Jan Karol Chodkiewicz azonban visszaverte a támadást és visszahelyezte Ieremia Movilăt a moldvai trónra, illetve bátyját, Simiont havasalföldi fejedelemmé tette.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ieremia anyja, Maria, Petru Rareș törvénytelen lánya volt. Ieremia felesége a magyar Csomortány Erzsébet volt, akinek hatására erősödött a római katolikus befolyás Moldvában. Fiai rendre moldvai fejedelmek lettek; két lánya lengyel nemesi családba ment feleségül. Egyikük, Regina a Wiśniowiecki-házból származó Mihály lengyel király nagyanyja volt.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ieremia Movilă című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
VIII. (Razvan) István
Moldvai fejedelem
15951600
Moldva címere
Következő uralkodó:
(Vitéz) Mihály
Előző uralkodó:
(Vitéz) Mihály
Moldvai fejedelem
16001606
Moldva címere
Következő uralkodó:
Simon