II. Vlad havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Vlad
Vlad Dracul.jpg

Havasalföld fejedelme
Uralkodási ideje
1436. decembere[1] – 1442. ősze[2]
Elődje I. Sándor
Utódja II. Basarab
Havasalföld fejedelme
Uralkodási ideje
1443. tavasza-ősze[2] – 1447. december 7.[1]
Elődje II. Mircea
Utódja II. László
Életrajzi adatok
Született 1393
Havasalföld
Elhunyt 1447. december 7.
Gyermekei III. Vlad havasalföldi fejedelem
III. Radu havasalföldi fejedelem
Édesapja I. Mircea
Édesanyja Doamna Mara
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Vlad témájú médiaállományokat.

II. Vlad vagy más néven Sárkány Vlad (románul: Vlad Dracul), (1393[3] vagy 1397[4]1447. december 7.[5], Bălțeni) Havasalföld (Valachia) fejedelme 14361442 és 14431447 között.

A Basarab család tagja, I. Öreg Mircea fia. Havasalföld fejedelmeként éppen a magyar király (Luxemburgi Zsigmond) vazallusa, felelős az Erdély és Havasalföld közötti kereskedelmi útvonalak biztosításáért. Bár a Római katolikus egyház kedveltje és hűséges kiszolgálója, II. Vlad egy nem éppen katolikus tettel vívta ki magának a Havasalföldi uralmát: meggyilkolta a rivális nemesi család tagjait, a Dăneștieket, akik valamennyire rokonai is voltak, lévén a Basaraboktól származtak. Így 1436-ban Havasalföld teljes értékű uralkodója lett. II. Vlad a Dracul (draco latinul sárkány) nevet azután kapta (vagy adta magának) miután 1431-ben Zsigmond király beveszi a Sárkány Lovagrendbe.

I. Ulászló magyar-lengyel király 1444-ben hadat üzent Törökországnak, behatolt a török Rumélia tartományba, és Várna felé nyomult előre. A hadak egyik vezére Hunyadi János volt, aki felkérte II. Vladot, hogy Magyarország vazallusaként és a Sárkány Lovagrend tagjaként csatlakozzék hadaival, utóbbi azonban elutasította a felkérést. Helyette II. Mircea nevű fiát (a legidősebbet; a középső III. Vlad Tepes, a legfiatalabb III. Szép Radu) küldi a háborúba. A várnai csata a keresztény hadak katasztrofális verességével ért véget, Hunyadi János éppen, hogy megmenekült, de maga I. Ulászló király odaveszett. A havasalföldi fejedelem és fia nyíltan is Hunyadi Jánost hibáztatták a vereségért, amúgy sem felhőtlen kapcsolatukat így mélypontra juttatva.

II. Vlad Dracul fejedelmet 1447-ben saját nemesei gyilkolták meg (II. László megrendelésére), (II.) Mircea fiával együtt. Utóbbit állítólag élve eltemették. Hunyadi János saját jelöltjét, Vladiszlávot, a Dănești klán egyik tagját juttatja a trónhoz, aki majdan első áldozata a hírhedt III. Vlad-nak, akinek rémtettei alapján keletkezett jóval később a Drakula történet.

Bár II. Vlad Dracul fejedelem tehetséges hadvezérként és sikeres uralkodóként tartották számon, a történelem mégis leginkább a hírhedt fia, Vlad Tepes által ismeri.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Ghyka Roumanie. A Basarab-ház családfája. (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2007. november 11.)
  2. ^ a b Dr. Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott? kormányzott? (Wer regierte wann?, 1992, München); magyar kiadás: Springer Hungarica, Budapest, 1994, fordította: Hulley Orsolya és Pálinkás Mihály, ISBN 963-7775-43-9, 135. oldal
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Vlad_II_Dracul
  4. http://fr.wikipedia.org/wiki/Vlad_II_le_Dragon
  5. http://www.ghika.net/Histoire/Voda_Mold-Val.htm

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
I. Sándor
Havasalföldi fejedelem
14361442
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
II. Mircea
Előző uralkodó:
II. Basarab
Havasalföldi fejedelem
14431447
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
II. László