II. Vlad havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Vlad

Havasalföldi fejedelem
Uralkodási ideje
1436 decembere[1] 1442 ősze[2]
ElődjeI. Sándor
UtódjaII. Basarab
Havasalföldi fejedelem
Uralkodási ideje
1443 tavasza-ősze[2] 1447. december 7.[1]
ElődjeII. Mircea
UtódjaII. László
Életrajzi adatok
UralkodóházHouse of Drăculești
Született1393
Havasalföld
Elhunyt1447. december 7.
Ilfov megye
NyughelyeDealu Monastery
ÉdesapjaI. Mircea
ÉdesanyjaDoamna Mara
Testvére(i)
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Vlad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Vlad vagy más néven Sárkány Vlad (románul: Vlad Dracul), (1393[3] vagy 1397[4]1447. december 7.,[5] Bălțeni) Havasalföld (Valachia) fejedelme 14361442 és 14431447 között.

A Basarab család tagja, I. Öreg Mircea fia. Havasalföld fejedelmeként éppen a magyar király (Luxemburgi Zsigmond) vazallusa, felelős az Erdély és Havasalföld közötti kereskedelmi útvonalak biztosításáért. Bár a Római katolikus egyház kedveltje és hűséges kiszolgálója, II. Vlad egy nem éppen katolikus tettel vívta ki magának a Havasalföldi uralmát: meggyilkolta a rivális nemesi család tagjait, a Dăneștieket, akik valamennyire rokonai is voltak, lévén a Basaraboktól származtak. Így 1436-ban Havasalföld teljes értékű uralkodója lett. II. Vlad a Dracul (draco latinul sárkány) nevet azután kapta (vagy adta magának) miután 1431-ben Zsigmond király beveszi a Sárkány Lovagrendbe.

I. Ulászló magyar-lengyel király 1444-ben hadat üzent Törökországnak, behatolt a török Rumélia tartományba, és Várna felé nyomult előre. A hadak egyik vezére Hunyadi János volt, aki felkérte II. Vladot, hogy Magyarország vazallusaként és a Sárkány Lovagrend tagjaként csatlakozzék hadaival, utóbbi azonban elutasította a felkérést. Helyette II. Mircea nevű fiát (a legidősebbet; a középső III. Vlad Tepes, a legfiatalabb III. Szép Radu) küldi a háborúba. A várnai csata a keresztény hadak katasztrofális vereségével ért véget. Hunyadi János éppen, hogy megmenekült, de maga I. Ulászló király odaveszett. A havasalföldi fejedelem és fia nyíltan is Hunyadi Jánost hibáztatták a vereségért, amúgy sem felhőtlen kapcsolatukat így mélypontra juttatva.

II. Vlad Dracul fejedelmet 1447-ben saját nemesei gyilkolták meg (II. László megrendelésére), (II.) Mircea fiával együtt. Utóbbit állítólag élve eltemették. Hunyadi János saját jelöltjét, Vladiszlávot, a Dănești klán egyik tagját juttatja a trónhoz, aki majdan első áldozata a hírhedt III. Vlad havasalföldi fejedelemnek, akinek rémtettei alapján keletkezett jóval később a Drakula történet.

Bár II. Vlad Dracul fejedelmet tehetséges hadvezérként és sikeres uralkodóként tartották számon, a történelem mégis leginkább a hírhedt fia, Vlad Tepes által ismeri.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ghyka Roumanie. A Basarab-ház családfája. (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2007. november 11.)
  2. a b Dr. Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott? kormányzott? (Wer regierte wann?, 1992, München); magyar kiadás: Springer Hungarica, Budapest, 1994, fordította: Hulley Orsolya és Pálinkás Mihály, ISBN 963-7775-43-9, 135. oldal
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Vlad_II_Dracul
  4. http://fr.wikipedia.org/wiki/Vlad_II_le_Dragon
  5. http://www.ghika.net/Histoire/Voda_Mold-Val.htm

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Sándor
Havasalföld fejedelme
14361442
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
II. Mircea
Előző uralkodó:
II. Basarab
Havasalföld fejedelme
14431447
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
II. László