II. Mircea havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Mircea
Havasalföldi fejedelem
Uralkodási ideje
1442. szeptembere[1]decembere[1]
Elődje II. Vlad
Utódja II. Basarab
Életrajzi adatok
Született 1422
Németország[2]
Elhunyt 1446. december 12.[3]
Édesapja II. Vlad havasalföldi fejedelem

II. Mircea más néven Vlad Mircea (14221446. december 12.), Havasalföld fejedelme volt 1442-ben.

II. Vlad (Dracul) fia, valószínűleg apja társuralkodója volt. Trónját egyedül akkor foglalta el, amikor apját a törökök elfogták és Galipoli várába zárták, és miközben testvéreit (Vlad Țepes és III. (Szép) Radu) Egrigöz erődítményébe „internálták”.

Ezek az előzmények meglehetősen felkavarták Hunyadi Jánost, aki Havasalföld Törökországba való teljes beolvasztásának a rémképét látta maga előtt. Ezért Erdély fejedelme (egyben a letartóztatott fejedelem rokona) Mezid beg legyőzése után sikeres katonai hadjáratot indított Havasalföld ellen. Mirceat legyőzte és helyére kegyencét, II. Basarab-ot ültette trónra.

Mircea valószínűleg Ștefan cel Mare moldvai fejedelemnél keresett menedéket, legalábbis erre utal a fejedelem Brăila és Buzău havasalföldi városok nemeseinek címzett levele, miszerint

„(…) maga mellé vette Mircea fejedelmet és nem fogja elhagyni mellőle az ő javának miszerint saját javára(…).”

A levél nem osztott nagy sikert a címzett uraknál, mert meglehetősen nyers levelükben következőket írták:

„Írjuk neked, István vajda: Van-e benned emberség, van-e neked agyad, hogy tintádat pazarolod egy kurva fiára, Caltunei fiára, és mondod, hogy ő fiad neked? Ha ő neked fiad és jót akarsz tenni neki, akkor halálod után hagyd úrnak helyedben és az anyját tartsd meg, hogy legyen neked asszony, ahogy volt a mi országunkban az összes halász Brăila-ból, és tanítsd országodat hogyan szolgáljon, tőlünk pedig tartsd távol magad, mert ha bajt keresel azt könnyen megtalálod. És úgy tudjátok meg ti mind, ellened fogunk menni és a mi urunk, Basarab fejedelem mellett fogunk harcolni utolsó leheletünkig.”

Visszatekintve azonban ma már nem lehet száz százalékosan beazonosítani melyik Mircea-ról is van szó.

Mindenesetre ez a válasz, valamint egy baráti havasalföldi fejedelem álma miatt indította meg a moldáv fejedelmet, hogy hadjáratot indítson Havasalföld ellen. Az ütközet 1481. július 8-án zajlott le Râmnicul Sărat mellett, és a moldovai krónikások szerint Ștefan cel Mare győzelmével zárult és IV. Basarab Țepelus vereségével. Ma már nagyon nehéz megállapítani, valójában mi is történt, zavaros időkről van szó, amikor a térség politikai helyzete szinte naponta változott.

Tény azonban, hogy Mircea kevés ideig uralkodott. Valószínűleg II. Vladislav megrendelésére gyilkolták meg saját nemesei, a legenda szerint élve eltemették.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Ghyka Roumanie. A Basarab-ház családfája. (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2007. november 11.)
  2. http://genealogy.euweb.cz/balkan/basarab.html
  3. https://de.wikipedia.org/wiki/Mircea_II.

Forrás[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Vlad
Havasalföldi fejedelem
1442
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
II. Basarab