I. Dan havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Dan
Havasalföld fejedelme
Uralkodási ideje
1383 – 1386. szeptember 23.
Elődje I. Radu
Utódja I. Mircea
Életrajzi adatok
Született 1354
Elhunyt 1386. szeptember 23.
Édesapja I. Radu
Édesanyja Calinica

I. Dan (13541386. szeptember 23.[1], Vidin) havasalföldi fejedelem 1383 és 1386 között. I. Radu fia és I. Mircea testvére. Trónrajutásának pontos időpontja és körülményei nem ismertek, édesapjának élőként való utolsó említése 1380-ban történt, míg első alkalommal őt vajdaként (és apját halottként) 1385-ben említik a krónikák.

Külpolitikája az első Baszarábok jellemző vonásait képviselte, miszerint igyekezett a belső államot megszilárdítani, távol tartani a magyar királyságot és kiterjeszkedni a Duna-mentén.

Uralkodása alatt új pénznemet bocsátott ki, a dukátot (0,50 gr.). Ő fejezte be a Tismana kolostort is, amit még apja kezdett építeni.

Magyarországgal meglehetősen fagyos viszonya volt, egy 1390-es keltezésű, Luxemburgi Zsigmond-tól származó dokumentumban a király megemlíti az időket amikor „Dan fejedelem erős hadakkal beviharzott Mihald nevű kastélyunk tartományaiba”. Dan fejedelem valószínűleg ezzel a katonai akcióval próbálta befolyása alá vonni Fogarast és a Szörénységet. Ismeretlenek a harcok eredményei.

Halálának körülményei nem ismertek. Egyes feltételezések szerint testvére általi árulás áldozata lett és meggyilkolták. Hitelesebbnek tűnnek azonban azok a bolgár források, melyek szerint 1386. szeptember 23-án Vidin-nél esett el, miközben Iván Szracimir bolgár cárt (nem mellékesen a nagybátyja) támogatta a törökök ellen.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Dan I (angol nyelven). Genealogy.eu
  • I. Dan pénzérméi: Dan I (angol nyelven). The Coins of Moldavia and Wallachia

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
I. Radu
Havasalföldi fejedelem
13831386
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
I. Mircea