Tihamér havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Eredeti neve Tok-temür (kunul Erős-vas). 1279-ben született az alföldi kun szállásokon, IV. László magyar király és Édua mongol hercegnő 1278-ban, nem katolikus módon megkötött házasságából. 1290-ben apját, IV. László királyt Nogáj mongol hadúr megöletteti, a király kun anyai rokonságával. A gyermek Tok-temürt ekkor, a magyar főúrak elől, édesanyja Édua hercegnő és annak bátyja, Miklós kán (a későbbi Tokta kán) Kunországba (a későbbi Havaselvére) menekíti. Útjukat jóindulatúlag, különböző érdekekből támogatja Borsa Lóránd erdélyi vajda, a nagyszebeni szászok, az aranyosszéki székelyek és a fogarasi vlachok is. (A fogarasi vlachok nevezik el a herceget, Radu Negru vodának, azaz Fekete Radulnak, mivel mondáikban visszavárnak egy hasonló nevű mesehőst, aki majd egységbe szervezi őket.) Tok-temür tehát megalapítja a saját hercegségét az egykori Etelköz nyugati részén, ügyesen egyensúlyozva a Magyar Királyság, a Bolgár Cárság és az Arany Horda között. Hercegségét azonban a mindenkori Magyar Királyság részeként tartotta számon. Ez a terület volt az egyetlen magyar terület, "kiskirályság" melyet I. Károly király nem tudott megszállni. Tok-temür herceg szoros szövetségben állt Kán László erdélyi vajdával. Kettőjüknek egy időre a Szent Koronát is sikerült megszerezniük, mellyel talán Tok-temür megkoronázása volt a céljuk. A vlach mondák szerint 24 évig, tehát 1290 és 1314 között regnált Havaselve területén, mint Árpád-házi herceg és havaselvi vajda. Halála nagy valószínűséggel összefüggött az akkor az Arany Hordában kialakult belháborúval.[1]

Tihamér
Havasalföldi fejedelem
Uralkodási ideje
12901310
Elődje Bărbat
Utódja I. Basarab
Életrajzi adatok
Született 1290
Elhunyt 1310
Gyermekei I. Basarab

Tihamér (románul: Tihomir, latinul: Tochomerius) a korai Havasalföld első uralkodói közé tartózott, tevékenységéről nagyon kevés adat maradt fenn. Valószínűleg Bărbat utódja valamint I. Basarab apja volt, legalábbis így szerepelt Károly Róbert magyar király egyik dokumentumában.

Tihomir Mongke Temur, az Arany Horda kánjának fia, Batu kán dédunokája volt, tatár származásúnak vélik, míg több történész kunnak tartja, akárcsak fiát Basarabot, de mongol csoportok keveredtek kunokkal már a 13. század óta, így alakultak ki a krími tatárok is. Ha viszont Tihomir tényleg Temur fia, akkor ő és Basarab vajda Dzsingisz kán leszármazottjai. Ezzel szemben román történészek egy csoportjának az a véleménye, hogy Tihomir és Basarab is románok voltak, a nevük még nem utalhat török etnikumra. Felesége az elődje, Bărbat havasalföldi vajda Anna nevű lánya volt.

Valószínuleg Tihomir az a „Valachia úra”, akit Ottokar krónikás úgy említ meg, miszerint Kán László erdélyi vajda szövetségese volt a magyar trónért Károly Róbert javára folytatott harcban Wittelsbach Ottó ellen. Ugyanazon források szerint Ottó Kán László foglyaként „a hegyeken túli Valachia úrának” börtönében raboskodott 1307-ben.

Halálának körülményei ismeretlenek.

Források[szerkesztés]

  • Radványi Béla: A Kettőskereszt fiai. Piliscsaba. 2014
  • Radványi Béla: Az Árpádok fiai (Radu Negru Voda, a honalapító). Piliscsaba. 2015

Lásd még[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Bărbat
Havasalföld fejedelme
12901310
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
I. Basarab
  1. Radványi Béla: A Kettőskereszt fiai. Piliscsaba. 2014. Radványi Béla: Az Árpádok fiai (Radu Negru Voda, a honalapító). Piliscsaba. 2015.