Windsor-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Windsor-ház
A Windsor-ház címere
A Windsor-ház címere
Alapító V. György brit király
Utolsó tag Az uralkodó család napjainkban is létezik
A Wikimédia Commons tartalmaz Windsor-ház témájú médiaállományokat.

A Windsor-ház az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi monarchiák uralkodócsaládja, a brit királyi család neve. 1917. július 17-én királyi rendelettel alapította meg V. György brit király, amikor saját és családja német nemesi címeiről lemondott és elhagyta a Szász–Coburg–Gothai-ház megnevezést. Erre azért került sor, mert az első világháború alatt igen heves németellenes érzések uralkodtak Nagy-Britanniában és V. György jobbnak látta, hogy megszakítja a kapcsolatot a német rokonsággal. Jelenlegi feje III. Károly brit király.

Megalapítása[szerkesztés]

VII. Eduárd és fia, V. György a német Szász-Coburg-Gothai-ház tagjai voltak annak következtében, hogy Viktória királynő férje Albert szász–coburg–gothai herceg volt. Azonban az egész Brit Birodalomban mély ellenszenv uralkodott a németekkel szemben az első világháború kitörése után, amely 1917 márciusában érte el tetőpontját. Ekkor a Gotha G.IV bombázó repülőgép, amely elsőként volt képes átrepülni a La Manche csatornát, megkezdte London bombázását. A repülőgép neve, Gotha közvetlenül összecsengett a királyi család nevével, mivel a német Gotha városban állították elő. A bombázás megkezdésével szinte egyidőben került sor V. György unokatestvére, II. Miklós orosz cár lemondására (1917. március 15.), amely megmutatta, hogy az európai uralkodóházak milyen válságos helyzetbe kerültek a háború alatt. A királyt és családját végül meggyőzték tanácsadói, hogy a közhangulat javítása érdekében mondjanak le minden olyan nemesi címről, amely a Német Birodalomhoz kötötte őket. 1917. július 17-én adta ki V. György az erről szóló királyi rendeletet.

V. György brit király, a Windsor-ház alapítója 1923-ban

Amikor másik unokatestvére, II. Vilmos hírét vette, hogy V. György megváltoztatta a királyi ház nevét, viccesen ezt mondta: szívesen megtekintené Shakespeare komédiáját, a Szász-coburg-gothai víg nőket.

Az uralkodóház új neve a brit királyi család egyik kedvenc rezidenciájából, a windsori kastély nevéből ered, és a kastély kerek tornya szerepel a királyi család jelvényén is.

Szintén 1917-ben történt, hogy Lajos Sándor battenbergi herceg felvette a Mountbatten nevet, amely a német nemesi cím angol fordítása. Lajos herceg volt II. Erzsébet férjének, Fülöp edinburgh-i hercegnek a nagyapja.

1917 és 1919 között, a Windsor-ház megalapításának utolsó aktusaként, V. György megfosztotta 15 német rokonát – akik közül a legtöbb a Hannover-ház tagja volt – brit nemesi címeiktől (amit azok és leszármazottaik a mai napig vitatnak).

Története[szerkesztés]

Az Act of Settlement előírásai szerint közvetlen leszármazó hiányában nem anglikán protestáns rokon is trónra léphet.[1] Ez azzal a következménnyel járt, hogy 1714-ben a Stuart-házi Anna brit királynő halálakor a trónöröklési lista 52. helyén álló, angolul nem tudó Georg Guelph hannoveri választófejedelem örökölte a trónt I. György néven. Így lett a dinasztia neve Hannover-ház.

A második német ág Viktória királynő, aki Eduárd kenti herceg (III. György egyik fia) és Viktória szász–coburg–saalfeldi hercegnő házasságából született, botrányt okozva azzal, hogy német bába működött közre születésénél. Miután véletlenek, váratlan halálok következtében 1837-ben trónra lépett, egy év múlva férjhez ment távoli rokonához, az ugyancsak Szász–Coburg család gothai ágából származó Albert herceghez. Az esküvő után a királyi család hivatalos neve is Szász–Coburg–Gothai-ház lett.

Viktória királynő első gyermeke, Viktória (1840) férjhez ment Frigyes Vilmos porosz koronaherceghez (1858), közös gyermekük a későbbi II. Vilmos német császár. Viktória unokája és a későbbi VII. Eduárd fia, Albert Viktor, Clarence hercege 1891. december 3-án eljegyezte Teck Mária Viktóriát, Ferenc tecki herceg és Mária Adelheid cambridge-i hercegnő lányát. Mária Viktória hercegnő vőlegénye gyors halála (1892. január 8.) után nem sokkal feleségül ment vőlegénye öccséhez, a későbbi V. Györgyhöz. Az I. világháború kitörésekor az angol király, német nagyapa utódja, német származású feleséggel unokatestvérének, a német császárnak üzent hadat 1914. augusztus 4-én.

Angliában németellenes hisztéria tört ki. A királyi család német szobalányát, Elsét hazaküldték, még a király kedvenc német tacskójával sem mutatkozhatott. Unokatestvére, Viktória férjét, a fiatalon angol állampolgárságot, és 1912-ben a legmagasabb haditengerészeti rangot (First Sea Lord) elnyerő Lajos Sándor battenbergi herceget el kellett távolítania tisztségéből. A németellenes hisztériához hozzájárult az is, hogy 1917 márciusában egy Gotha G.IV német hadirepülő bombázta először Londont.

H. G. Wells angol író 1917 májusában írt cikket arról, hogy a Szász–Coburg–Gotha–Hannoveri család válasszon az európai rokonság és a brit nép között. A királyi ház új nevére a megoldást a király magántitkára, Arthur Bigge, Stamfordham ura találta meg: Windsor-ház. Itt született 1312-ben a „windsorinak” is nevezett III. Eduárd, itt élt Egbert angolszász király (802-839), Hódító Vilmos építette erődítménnyé, itt született a Magna Carta Libertatum és alapította meg az itt született III. Eduárd a térdszalagrendet. A Kipling által „windsori özvegynek” nevezett Viktória is a kastély parkjában van eltemetve. Így jött létre királyi proklamációval 1917. július 17-én a House of Windsor. Még abban az évben a német nevű, származású angol nemesi családok is nevet változtattak. Így lett Ludwig Battenbergből (Fülöp edinburgh-i herceg nagyapjából) Mountbatten Lajos Sándor,[2] Von Teck herceg Cambridge őrgrófja, testvére Athlone grófja. A parlament pedig a német oldalon szolgálók angol címeit visszavonta, így Braunschweig hercege elvesztette Cumberland hercege, Szász–Coburg–Gotha hercege pedig Albany hercege címét.

Windsor-Mountbatten[szerkesztés]

1947-ben Erzsébet brit királyi hercegnő feleségül ment Fülöp görög herceghez. A szokás ilyenkor azt követelte volna, hogy a pár utódai a férj családnevét kapják (ez történt Viktória királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg utódai esetén is). Fülöp herceg a német Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház tagja volt, amely az Oldenburg-ház oldalága, a család tagjai Görögország, Dánia és Norvégia uralkodói voltak. Azonban Erzsébet hercegnő, tekintettel a Windsor-ház történetére, nem akarta, hogy a királyi család a három évtizeddel korábbi nehézségekkel nézzen szembe. Ezért Fülöp herceg még az esküvő előtt lemondott minden német nemesi címéről és felvette a Mountbatten nevet, amelyet még nagyapja vett fel 1917-ben a Battenberg helyett (Battenberg egy kisváros Hessen tartományban). Fülöp herceget ezt követően megtették Edinburgh hercegének. A második világháború után uralkodó németellenes érzéseket jól illusztrálja, hogy Fülöp nem hívhatta meg német rokonait, köztük három nővérét, a november 20-án megtartott esküvőre.[3]

1952. április 9-én, koronázására készülődve Erzsébet kihirdette, hogy saját maga és gyermekei továbbra is a Windsor-ház tagjai lesznek és leszármazottai is a Windsor nevet viselik:

"It is my Will and Pleasure that I and My children shall be styled and known as the House and Family of Windsor, and that my descendants who marry and their descendants, shall bear the name of Windsor."[4]

A döntésben nagy szerepe volt Mária anyakirálynénak és Winston Churchill miniszterelnöknek, akik ellenezték a Windsor-ház megváltoztatását.

1960. február 8-án, Mária királyné halála és Churchill lemondása után, a királynő kihirdette szándékát, hogy saját maga és gyermekei továbbra is a Windsor nevet viselik, csakúgy mint férfiági leszármazottai, akik brit királyi hercegnek számítanak.[4] Azonban II. Erzsébet azt is meghatározta, hogy a család azon tagjai, akik a fenti meghatározásnak nem felelnek meg – vagyis nem a királynő egyenes ági leszármazottai férfiágon – ezt követően a Mountbatten-Windsor családnevet viseljék.[4][5][6]

A Windsor-ház tagjai[szerkesztés]

Az 1917-es királyi proklamáció alapján a Windsor nevet Viktória királynő és Albert herceg férfiági leszármazottai viselhetik, kivéve azokat a lányutódokat, akik más családba házasodnak (és az esküvő után felveszik férjük címét).

1919 elején Viktória királynő férfiági élő leszármazottai, akik a brit korona fennhatósága alá tartoztak, a következők voltak: V. György uralkodó és öt fia, lánya Mária brit királyi hercegnő, V. György nővére, Viktória brit királyi hercegnő, nagybátyja Artúr connaughti és strathearni herceg, első unokatestvére Artúr connaughti herceg, második unokatestvére Alastair connaughti herceg, illetve unokanővére, Patrícia connaughti hercegnő. Alastair herceg és Viktória hercegnő gyermekek nélkül haltak meg, Mária hercegnő a Lascelles családba házasodott be és elvesztette a Windsor nevet, Patrícia hercegnő pedig Alexander Ramsayhoz ment feleségül. Egyik Artúr hercegnek sem születtek gyermekei, vagyis a Windsor-ház jelenlegi tagjai V. György fiainak leszármazottai.

V. György két fia, VIII. Eduárd (később Windsor hercege) és János herceg, gyermekek nélkül haltak meg, vagyis a Windsor-ház jelenlegi tagjai mind V. György három másik fiának : Albert yorki hercegnek (később VI. György), Henrik gloucesteri hercegnek és György kenti hercegnek a leszármazottai.

2011. januári állapot szerint a királyi család lent felsorolt tagjai közül ketten már elhunytak: Margit hercegnő, snowdoni grófné és Vilmos gloucesteri herceg. A család tagjai közül heten római katolikus vallásúak (a táblázatban őket „RK” jelöli), és az 1701-es örökösödési törvény (Act of Settlement) értelmében ki vannak zárva a trónöröklésből. A maradék 45 családtag a trónöröklési sorrendben van felsorolva:

  •      V. György férfiági leszármazottai
  •      II. Erzsébet és Fülöp herceg közvetlen leszármazottai
  •      II. Erzsébet férfiági leszármazottai
  •      A Windsor-ház egyéb tagjai
Generációk száma V. György után Helye a trónöröklési sorrendben Neve Születési (és halálozási) ideje és kora Kép
VI. György leszármazottai
2 Elhunyt II. Erzsébet brit királynő 1926. április 21.2022. szeptember 8. (96 évesen)
3 Uralkodó III. Károly brit király 1948. november 14. (75 éves)
4 1 Vilmos walesi herceg 1982. június 21. (41 éves)
5 2 György brit királyi herceg 2013. július 22. (10 éves)
5 3 Sarolta brit királyi hercegnő 2015. május 2. (8 éves)
5 4 Lajos brit királyi herceg 2018. április 23. (5 éves)
4 5 Henrik sussexi herceg 1984. szeptember 15. (39 éves)
5 6 Archie brit királyi herceg 2019. május 6. (4 éves)
5 7 Lilibet brit királyi hercegnő 2021. június 4. (2 éves)
3 8 András yorki herceg 1960. február 19. (64 éves)
4 9 Beatrix brit királyi hercegnő 1988. augusztus 8. (35 éves)
5 10 Sienna Mapelli Mozzi 2021. szeptember 18. (2 éves)
4 11 Eugénia brit királyi hercegnő 1990. március 23. (33 éves)
5 12 August Brooksbank 2021. február 9. (3 éves)
3 13 Eduárd edinburgh-i herceg 1964. március 10. (60 éves)
4 14 Jakab wessexi gróf 2007. december 17. (16 éves)
4 15 Lady Louise Windsor 2003. november 8. (20 éves)
3 16 Anna brit királyi hercegnő[7] 1950. augusztus 15. (73 éves)
4 17 Peter Phillips 1977. november 15. (46 éves)
5 18 Savannah Phillips 2010. december 29. (13 éves)
5 19 Isla Phillips 2012. március 29. (11 éves)
4 20 Zara Tindall 1981. május 15. (42 éves)
5 21 Mia Tindall 2014. január 17. (10 éves)
5 22 Lena Tindall 2018. június 18. (5 éves)
5 23 Lucas Tindall 2021. március 21. (2 éves)
2 elhunyt Margit hercegnő, snowdoni grófné 1930. augusztus 21.2002. február 9. (71 évesen)
3 24 David Armstrong-Jones, Snowdon 2. grófja 1961. november 3. (62 éves)
4 25 Charles Armstrong-Jones, Linley algrófja 1999. július 1. (24 éves)
4 26 Lady Margarita Armstrong-Jones 2002. május 14. (21 éves)
3 27 Lady Sarah Chatto 1964. május 1. (59 éves)
4 28 Samuel Chatto 1996. július 28. (27 éves)
4 29 Arthur Chatto 1999. február 5. (25 éves)
Henrik gloucesteri herceg leszármazottai
2 elhunyt Vilmos gloucesteri herceg 1941. december 18.1972. augusztus 28. (30 évesen)
2 30 Richárd gloucesteri herceg 1944. augusztus 26. (79 éves)
3 31 Windsor Sándor ulsteri gróf 1974. október 24. (49 éves)
4 32 Xan Windsor, Culloden bárója 2007. március 12. (17 éves)
4 33 Lady Cosima Windsor 2010. május 20. (13 éves)
3 34 Lady Davina Windsor 1977. november 19. (46 éves)
4 35 Senna Lewis 2010. június 30. (13 éves)
4 36 Tāne Lewis 2012. június 25. (11 éves)
3 37 Lady Rose Gilman 1980. március 1. (44 éves)
4 38 Lyla Gilman 2010. július 1. (13 éves)
4 39 Rufus Gilman 2012. november 2. (11 éves)
György kenti herceg leszármazottai
2 40 Eduárd kenti herceg 1935. október 9. (88 éves)
3 41 George Windsor, St Andrews grófja 1962. május 26. (61 éves)
4 RK Edward Windsor, Downpatrick bárója 1988. december 2. (35 éves)
4 RK Lady Marina Charlotte Windsor 1992. szeptember 30. (31 éves)
4 42 Lady Amelia Windsor 1995. augusztus 24. (28 éves)
3 RK Lord Nicholas Windsor 1970. június 25. (53 éves)
4 43 Albert Windsor 2007. szeptember 22. (16 éves)
4 44 Leopold Windsor 2009. szeptember 8. (14 éves)
4 45 Louis Windsor 2014. május 27. (9 éves)
3 46 Helen Taylor 1964. április 28. (59 éves)
4 47 Columbus Taylor 1994. augusztus 6. (29 éves)
4 48 Cassius Taylor 1996. december 26. (27 éves)
4 49 Eloise Taylor 2003. március 2. (21 éves)
4 50 Estella Taylor 2004. december 21. (19 éves)
2 51 Mihály kenti herceg 1942. július 4. (81 éves)
3 52 Lord Frederick Windsor 1979. április 6. (44 éves)
4 53 Maud Windsor 2013. június 15. (10 éves)
4 54 Isabella Windsor 2016. január 16. (8 éves)
3 55 Lady Gabriella Kingston 1981. április 23. (42 éves)
2 56 Alexandra (Ogilvy) brit királyi hercegnő 1936. december 25. (87 éves)
3 57 James Ogilvy 1964. február 29. (60 éves)
4 58 Alexander Ogilvy 1996. november 12. (27 éves)
4 59 Flora Ogilvy 1994. december 15. (29 éves)
3 60 Marina Ogilvy 1966. július 31. (57 éves)
4 61 Christian Mowatt 1993. június 4. (30 éves)
4 62 Zenouska Mowatt 1990. május 26. (33 éves)

A Windsor-házi uralkodók listája[szerkesztés]

Portré Név Uralkodás kezdete Uralkodás vége Kapcsolata elődjével
V. György 1910. május 6. 1936. január 20. VII. Eduárd fia, a Windsor-ház megalapítója.
VIII. Eduárd 1936. január 20. 1936. december 11. V. György legidősebb fia, lemondott
VI. György 1936. december 11. 1952. február 6. V. György második fia, VIII. Eduárd öccse
II. Erzsébet 1952. február 6. 2022. szeptember 8. VI. György legidősebb leánya
III. Károly 2022. szeptember 8. jelenleg II. Erzsébet legidősebb fia

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miközben a trónöröklési törvény máig tiltja, hogy a trónörökös római katolikussal kössön házasságot.
  2. Fia, Lajos Ferenc később India utolsó alkirálya lett. 1979-ben IRA terroristák bombája ölte meg halászcsónakjában.
  3. Petropoulos, Jonathan (2006), Royals and the Reich: the princes von Hessen in Nazi Germany, Oxford University Press, p. 363, ISBN 0195161335
  4. a b c Royal Styles and Titles – 1960 Letters Patent
  5. Eredetileg Fülöp már a királynő trónra lépésekor szerette volna a Windsor-ház nevet Mountbattenre változtatni, ezt azonban a királyi család, az udvar és a kormány, Churchill, végül maga az új uralkodó is visszautasította.
  6. A dinasztikus név az uralkodó családnevétől eltérhet.
  7. Születése alapján Anna hercegnő a 8. lenne a trónöröklési listán, azonban a férfiági öröklési rend miatt csak a 16. jelenleg.

Források[szerkesztés]

  • Fábián Teréz szerk.: Európa uralkodói, Maecenas kiadó, 1999, ISBN 963-645-053-6, 248. old.
  • Winston S. Churcill: Az angol ajkú népek története, Európa, 2004, ISBN 963-07-7653-7
  • Tom Levine: A Windsor-ház, Gabo Kiadó, 2007, helytelen ISBN kód: 963-689-103-9
  • Szántó György Tibor: Anglikán reformáció, angol forradalom, Európa, 2000, ISBN 963-07-6835-6
  • http://www.royal.gov.uk (hivatalos honlap)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]