Windsor-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Windsor-ház jelenleg az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség országainak trónján uralkodó királyi ház, a brit királyi család neve. A Windsor-házat 1917. július 17-én királyi rendelettel alapította meg V. György brit király, amikor saját és családja német nemesi címeiről lemondott és elhagyta a Szász–Coburg–Gothai-ház megnevezést. Erre azért került sor, mert az első világháború alatt igen heves németellenes érzések uralkodtak Nagy-Britanniában és V. György jobbnak látta, hogy megszakítja a kapcsolatot a német rokonsággal. A Windsor-ház jelenlegi feje az uralkodó, II. Erzsébet brit királynő.

Megalapítása[szerkesztés]

V. György brit király, a Windsor-ház megalapítója, 1923-ban

VII. Eduárd és fia, V. György a német Szász-Coburg-Gothai-ház tagjai voltak annak következtében, hogy Viktória királynő férje Albert szász–coburg–gothai herceg volt. Azonban az egész Brit Birodalomban mély ellenszenv uralkodott a németekkel szemben az első világháború kitörése után, amely 1917 márciusában érte el tetőpontját. Ekkor a Gotha G.IV bombázó repülőgép, amely elsőként volt képes átrepülni a La Manche csatornát, megkezdte London bombázását. A repülőgép neve, Gotha közvetlenül összecsengett a királyi család nevével, mivel a német Gotha városban állították elő. A bombázás megkezdésével szinte egyidőben került sor V. György unokatestvére, II. Miklós orosz cár lemondására (1917. március 15.), amely megmutatta, hogy az európai uralkodóházak milyen válságos helyzetbe kerültek a háború alatt. A királyt és családját végül meggyőzték tanácsadói, hogy a közhangulat javítása érdekében mondjanak le minden olyan nemesi címről, amely a Német Birodalomhoz kötötte őket. 1917. július 17-én adta ki V. György az erről szóló királyi rendeletet.

Amikor másik unokatestvére, II. Vilmos hírét vette, hogy V. György megváltoztatta a királyi ház nevét, viccesen ezt mondta: szívesen megtekintené Shakespeare komédiáját, a A szász-coburg-gothai víg nőket.

Az uralkodó ház új nevet a brit királyi család egyik kedvenc rezidenciájából, a windsori kastély nevéből ered és a kastély kerek tornya szerepel a királyi család jelvényén is.

Szintén 1917-ben történt, hogy Lajos Sándor battenbergi herceg felvette a Mountbatten nevet, amely a német nemesi cím angol fordítása. Lajos herceg volt II. Erzsébet férjének, Fülöp edinburgh-i herceg nagyapja.

1917 és 1919 között, a Windsor-ház megalapításának utolsó aktusaként, V. György megfosztotta 15 német rokonát - akik közül a legtöbb a Hannover-ház tagja volt - brit nemesi címeiktől (amit azok és leszármazottaik a mai napig vitatnak).

Története[szerkesztés]

Az Act of Settlement előírásai szerint közvetlen leszármazó hiányában nem anglikán protestáns rokon is trónra léphet.[1] Ez azzal a következménnyel járt, hogy 1714-ben a Stuart-házi Anna brit királynő halálakor a trónöröklési lista 52. helyén álló, angolul nem tudó Georg Guelph hannoveri választófejedelem örökölte a trónt I. György néven. Így lett a dinasztia neve Hannover-ház.

A második német ág Viktória királynő, aki Eduárd kenti herceg (III. György egyik fia) és Viktória szász–coburg–saalfeldi hercegnő házasságából született, botrányt okozva azzal, hogy német bába működött közre születésénél. Miután véletlenek, váratlan halálok következtében 1837-ben trónra lépett, egy év múlva férjhez megy távoli rokonához, az ugyancsak Szász-Coburg család Gotha-i ágából származó Albert herceghez. Az esküvő után a királyi család hivatalos neve is Szász–Coburg–Gothai-ház lett.

Viktória királynő első gyermeke, Viktória (1840) férjhez ment Frigyes Vilmos porosz koronaherceghez (1858), közös gyermekük a későbbi II. Vilmos német császár. Viktória unokája és a későbbi VII. Eduárd fia, Albert Viktor, Clarence hercege 1891. december 3-án eljegyezte Teck Mária Viktóriát, Ferenc tecki herceg és Mária Adelheid cambridge-i hercegnő lányát. Mária Viktória hercegnő vőlegénye gyors halála (1892. január 8.) után nem sokkal feleségül ment vőlegénye öccséhez, a későbbi V. Györgyhöz. Az I. világháború kitörésekor az angol király, német nagyapa utódja, német származású feleséggel unokatestvérének, a német császárnak üzent hadat 1914. augusztus 4-én.

Angliában németellenes hisztéria tört ki. A királyi család német szobalányát, Elsét hazaküldték, még a király kedvenc német tacskójával sem mutatkozhatott. Unokatestvére, Viktória férjét, a fiatalon angol állampolgárságot, és 1912-ben a legmagasabb haditengerészeti rangot (First Sea Lord) elnyerő Lajos Sándor battenbergi herceget el kellett távolítania tisztségéből. A németellenes hisztériához hozzájárult az is, hogy 1917 márciusában egy Gotha G. IV. német hadirepülő bombázta először Londont.

H. G. Wells angol író 1917 májusában írt cikket arról, hogy a Szász–Coburg–Gotha–Hannoveri család válasszon az európai rokonság és a brit nép között. A királyi ház új nevére a megoldást a király magántitkára, Arthur Bigge, Lord of Stamfordham találta meg: Windsor-ház. Itt született 1312-ben a „windsorinak” is nevezett III. Eduárd, itt élt Egbert angolszász király (802-839), Hódító Vilmos építette erődítménnyé, itt született a Magna charta libertatum és alapította meg az itt született II. Eduárd a térdszalagrendet. A Kipling által „windsori özvegynek” nevezett Viktória is a kastély parkjában van eltemetve. Így jött létre királyi proklamációval 1917. július 17-én a House of Windsor. Még abban az évben a német nevű, származású angol nemesi családok is nevet változtattak. Így lett Ludwig Battenbergből (Fülöp edinburgh-i herceg nagybátyjából) Mountbatten Lajos Sándor,[2] Von Teck herceg Cambridge őrgrófja, testvére Athlone grófja. A parlament pedig a német oldalon szolgálók angol címeit visszavonta, így Braunschweig hercege elvesztette Cumberland hercege, Szász-Coburg-Gotha hercege pedig Albany hercege címét.

Windsor-Mountbatten[szerkesztés]

1947-ben Erzsébet brit király hercegnő feleségül ment Fülöp görög herceghez. A szokás ilyenkor azt követelte volna, hogy a pár utódai vegyék fel a férj családnevét (ezt történt Viktória királynő és Albert szász-coburg-gothai herceg esküvőjekor is). Fülöp herceg a német Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-ház tagja volt, amely az Oldenburg-ház oldalága, a család tagjai Görögország, Dánia és Norvégia uralkodói voltak. Azonban Erzsébet hercegnő, tekintettel a Windsor-ház történetére, nem akarta, hogy a királyi család a három évtizeddel korábbi nehézségekkel nézzen szembe. Ezért Fülöp herceg még az esküvő előtt lemondott minden német nemesi címéről és felvette a Mountbatten nevet, amelyet még nagyapja vett fel 1917-ben a Battenberg helyett (Battenberg egy kisváros Hessen tartományban). Fülöp herceget ezt követően megtették Edinburgh hercegének. A második világháború után uralkodó németellenes érzéseket jól illusztrálja, hogy Fülöp nem hívhatta meg német rokonait, köztük három nővérét, a november 20-án megtartott esküvőre.[3]

1952. április 9-én, koronázására készülődve Erzsébet kihirdette, hogy saját maga és gyermekei továbbra is a Windsor-ház tagjai lesznek és leszármazottai is a Windsor nevet viselik:

"It is my Will and Pleasure that I and My children shall be styled and known as the House and Family of Windsor, and that my descendants who marry and their descendants, shall bear the name of Windsor."[4]

A döntésben nagy szerepe volt Mária anyakirálynénak és Winston Churchill miniszterelnöknek, akik ellenezték a Windsor-ház megváltoztatását.

1960. február 8-án, Mária királyné halála és Churchill lemondása után, a királynő kihirdette szándékát, hogy saját maga és gyermekei továbbra is a Windsor nevet viselik, csakúgy mint férfiági leszármazottai, akik brit királyi hercegnek számítanak.[4] Azonban II. Erzsébet azt is meghatározta, hogy a család azon tagjai, akik a fenti meghatározásnak nem felelnek meg - vagyis nem a királynő egyenes ági leszármazottai férfiágon - ezt követően a Mountbatten-Windsor családnevet viseljék.[4][5][6]

A Windsor-ház uralkodói[szerkesztés]

A Windsor-ház tagjai[szerkesztés]

Az 1917-es királyi proklamáció alapján a Windsor nevet Viktória királynő és Albert herceg férfiági leszármazottai viselhetik, kivéve azokat a lányutódokat, akik más családba házasodnak (és az esküvő után felveszik férjük címét).

1919 elején Viktória királynő férfiági élő leszármazottai, akik a brit korona fennhatósága alá tartoztak, a következők voltak: V. György uralkodó és öt fia, lánya Mária brit királyi hercegnő, V. György nővére, Viktória brit királyi hercegnő, nagybátyja Artúr connaughti és strathearni herceg, első unokatestvére Artúr connaughti herceg, második unokatestvére Alastair connaughti herceg, illetve unokanővére, Patrícia connaughti hercegnő. Alastair herceg és Viktória hercegnő gyermekek nélkül haltak meg, Mária hercegnő a Lascelles családba házasodott be és elvesztette a Windsor nevet, Patrícia hercegnő pedig Alexander Ramsayhoz ment feleségül. Egyik Artúr hercegnek sem születtek gyermekei, vagyis a Windsor-ház jelenlegi tagjai V. György fiainak leszármazottai.

V. György két fia, VIII. Eduárd (később Windsor hercege) és János herceg, gyermekek nélkül haltak meg, vagyis a Windsor-ház jelenlegi tagjai mind V. György három másik fiának : Albert yorki hercegnek (később VI. György), Henrik gloucesteri hercegnek és György kenti hercegnek a leszármazottai.

2011. januári állapot szerint a királyi család lent felsorolt tagjai közül ketten már elhunytak: Margit snowdoni grófné és Vilmos gloucesteri herceg. A család tagjai közül heten római katolikus vallásúak (a táblázatban őket "RK" jelöli), és az 1701-es örökösödési törvény (Act of Settlement) értelmében ki vannak zárva a trónöröklésből. A maradék 45 családtag a trónöröklési sorrendben van felsorolva:

 •      V. György férfiági leszármazottai
 •      II. Erzsébet és Fülöp herceg közvetlen leszármazottai
 •      II. Erzsébet férfiági leszármazottai
 •      A Windsor-ház egyéb tagjai
Generációk száma V. György után Helye a trónöröklési sorrendben Neve Születési (és halálozási) ideje és kora Kép
VI. György leszármazottai
2 Uralkodó Őfelsége II. Erzsébet brit királynő 1926. április 21. (91 éves)
Queen Elizabeth II March 2015.jpg
3 1 His Royal Highness (HRH) Károly walesi herceg 1948. november 14. (68 éves)
Charles, Prince of Wales at COP21.jpg
4 2 HRH Vilmos cambridge-i herceg 1982. június 21. (34 éves)
Prince William February 2015.jpg
5 3 HRH György cambridge-i herceg 2013. július 22. (3 éves)
Prince George of Cambridge color fix.jpg
5 4 HRH Sarolta cambridge-i hercegnő 2015. május 2. (1 éves)
4 5 HRH Henrik brit királyi herceg 1984. szeptember 15. (32 éves)
Prince Harry Invictus 2014.jpg
3 6 HRH András yorki herceg 1960. február 19. (57 éves)
Príncipe André do Reino Unido.jpg
4 7 HRH Beatrix yorki hercegnő 1988. augusztus 8. (28 éves)
Prince Beatrice with Dave Clark crop.jpg
4 8 HRH Eugénia yorki hercegnő 1990. március 23. (27 éves)
Princess Eugenie of York.jpg
3 9 HRH Eduárd wessexi gróf 1964. március 10. (53 éves)
Prince Edward February 2015.jpg
4 10 Jakab severni algróf 2007. december 17. (9 éves)
James, Viscount Severn 2016.jpg
4 11 Lady Louise Windsor 2003. november 8. (13 éves)
Lady Louise 2016.jpg
3 12 HRH Anna brit királyi hercegnő[7] 1950. augusztus 15. (66 éves)
Princess Anne October 2015.jpg
4 13 Mr Peter Phillips 1977. november 15. (39 éves)
Princess Anne and Peter Phillips.jpg
5 14 Miss Savannah Phillips 2010. december 29. (6 éves)
4 15 Miss Zara Phillips 1981. május 15. (35 éves)
2 elhunyt HRH Margit snowdoni grófné 1930. augusztus 21.2002. február 9. (71 évesen)
Princess Margaret.jpg
3 16 David Armstrong-Jones, Linley vikomtja 1961. november 3. (55 éves)
Viscount Linley Trooping the Colour Saturday June 16th 2007.jpg
4 17 Charles Armstrong-Jones 1999. július 1. (17 éves)
4 18 Margarita Armstrong-Jones 2002. május 14. (14 éves)
3 19 Lady Sarah Chatto 1964. május 1. (52 éves)
4 20 Samuel Chatto 1996. július 28. (20 éves)
4 21 Arthur Chatto 1999. február 5. (18 éves)
Henrik gloucesteri herceg leszármazottai
2 elhunyt HRH Vilmos gloucesteri herceg 1941. december 18.1972. augusztus 28. (30 évesen)
Vilmos gloucesteri herceg (1941–1972).jpg
2 22 HRH Richárd gloucesteri herceg 1944. augusztus 26. (72 éves)
The Duke of Gloucester in 2008 cropped2.jpg
3 23 Windsor Sándor ulsteri gróf 1974. október 24. (42 éves)
4 24 Xan Windsor 2007. március 12. (10 éves)
4 25 Lady Cosima Windsor 2010. május 20. (6 éves)
3 26 Lady Davina Lewis 1977. november 19. (39 éves)
4 27 Miss Senna Lewis 2010. június 30. (6 éves)
3 28 Lady Rose Gilman 1980. március 1. (37 éves)
4 29 Miss Lyla Gilman 2010. július 1. (6 éves)
György kenti herceg leszármazottai
2 30 HRH Eduárd kenti herceg 1935. október 9. (81 éves)
HRH Duke of Kent.jpg
3 RK George Windsor, St Andrews grófja 1962. május 26. (54 éves)
4 RK Edward Windsor, Lord Downpatrick 1988. december 2. (28 éves)
4 RK Lady Marina-Charlotte Windsor 1992. szeptember 30. (24 éves)
4 31 Lady Amelia Windsor 1995. augusztus 24. (21 éves)
3 RK Lord Nicholas Windsor 1970. június 25. (46 éves)
Lord Nicholas Windsor 2013.JPG
4 RK Albert Windsor 2007. szeptember 22. (9 éves)
4 RK Leopold Windsor 2009. szeptember 8. (7 éves)
3 32 Lady Helen Taylor 1964. április 28. (52 éves)
4 33 Columbus Taylor 1994. augusztus 6. (22 éves)
4 34 Cassius Taylor 1996. december 26. (20 éves)
4 35 Miss Eloise Taylor 2003. március 2. (14 éves)
4 36 Miss Estella Taylor 2004. december 21. (12 éves)
2 RK HRH Mihály brit királyi herceg 1942. július 4. (74 éves)
HRH Prince Michael of Kent 59 Allan Warren.jpg
3 37 Lord Frederick Windsor 1979. április 6. (38 éves)
3 38 Lady Gabriella Windsor 1981. április 23. (36 éves)
2 39 HRH Alexandra hercegnő, Lady Ogilvy 1936. december 25. (80 éves)
Prinses Alexandra (1961).jpg
3 40 Mr. James Ogilvy 1964. február 29. (53 éves)
4 41 Miss Flora Ogilvy 1994. december 15. (22 éves)
4 42 Alexander Ogilvy 1996. november 12. (20 éves)
3 43 Mrs. Marina Ogilvy 1966. július 31. (50 éves)
4 44 Mr. Christian Mowatt 1993. június 4. (23 éves)
4 45 Miss Zenouska Mowatt 1990. május 26. (26 éves)

A Windsor-házi uralkodók listája[szerkesztés]

Portré Név Uralkodás kezdete Uralkodás vége Kapcsolata elődjével
Edward VII.-Großbritannien.jpg VII. Eduárd 1901. január 22. 1910. május 6. Viktória brit királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg legidősebb fia
George V of the UK (head).png V. György 1910. május 6. 1936. január 20. VII. Eduárd fia, a Windsor-ház megalapítója.
Bundesarchiv Bild 102-13538, Edward Herzog von Windsor.jpg VIII. Eduárd 1936. január 20. 1936. december 11. V. György legidősebb fia, lemondott
Georg VI England.jpg VI. György 1936. december 11. 1952. február 6. V. György második fia, VIII. Eduárd öccse
Elizabeth II.jpg II. Erzsébet 1952. február 6. jelenleg VI. György lánya

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Miközben a trónöröklési törvény máig tiltja, hogy a trónörökös római katolikussal kössön házasságot.
 2. Fia, Lajos Ferenc később India utolsó alkirálya lett. 1979-ben IRA terroristák bombája ölte meg halászcsónakjában).
 3. Petropoulos, Jonathan (2006), Royals and the Reich: the princes von Hessen in Nazi Germany, Oxford University Press, p. 363, ISBN 0195161335
 4. ^ a b c Royal Styles and Titles – 1960 Letters Patent
 5. Eredetileg Fülöp már a királynő trónra lépésekor szerette volna a Windsor-ház nevet Mountbattenre változtatni, ezt azonban a királyi család, az udvar és a kormány, Churchill, végül maga az új uralkodó is visszautasította.
 6. A dinasztikus név az uralkodó családnevétől eltérhet.
 7. Születése alapján Anna hercegnő a 4. lenne a trónöröklési listán, azonban a férfiági öröklési rend miatt csak a 12. jelenleg.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]