Windsori kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Windsori kastély
A kastély frontja naplementekor
A kastély frontja naplementekor
Település Windsor and Maidenhead (1974. április 1. – )
Építési stílus Perpendicular Gothic
Építész(ek) Hugh May
Hasznosítása
Felhasználási terület
Tulajdonos A Korona
Szolgáltatások
  • mozgássérült WC
  • Changing Places toilet
Elhelyezkedése
Windsori kastély (Egyesült Királyság)
Windsori kastély
Windsori kastély
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 29′ 02″, ny. h. 0° 36′ 17″Koordináták: é. sz. 51° 29′ 02″, ny. h. 0° 36′ 17″
Térkép
Windsori kastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Windsori kastély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A windsori kastély az Egyesült Királyságban, Berkshire megyében található. A világ legnagyobb jelenleg is használt kastélya, I. Vilmos angol király korából maradt fenn. A kastély területe körülbelül 45 000 m².

A londoni Buckingham-palotával és az edinburghi Holyroodhouse-palotával egyetemben a windsori kastély egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. II. Erzsébet brit királynő az év sok hétvégéjét töltötte szabadidejét a kastélyban. Hivatalos és privát ügyeit egyaránt itt intézi. A brit uralkodó másik két rezidenciája, a balmorali kastély és a sandringhami kastély, a királyi család privát lakhelyei.

Anglia, illetve az Egyesült Királyság legtöbb királyának és királynéjának hatása volt a kastély építésére és fejlesztésére. A történelem során a windsori kastély egyaránt volt helyőrség, erőd, otthon, királyi székhely és börtön is. Az évek során a kastély története és a brit monarchia elválaszthatatlanul összefonódtak. Amikor az országban éppen nyugalom volt, akkor a kastélyt folyamatosan bővítették hatalmas termekkel, grandiózus apartmanokkal. Amikor háborúk dúltak, Windsor védelmét megerősítették. Ez napjainkig így folytatódik.

Építészet[szerkesztés]

A Windsor kastély területe 52.609 négyzetméter (13.000 angol hold), az épület egyesíti az erődítmény, a palota és a kisváros jellemzőit. A ma ismert kastély lépcsőzetes építési projektek sorozata során jött létre, amelyek az 1992-es tűzvész utáni újjáépítési munkálatokban csúcsosodtak ki. Lényegében egy györgy és viktoriánus kori dizájn, amely egy középkori szerkezetre épül. Gótikus jegyeket mutat modern környezetben. A 14. század óta a kastély építészete a régebbi divatok és a hagyományos kortárs újraértelmezésére törekszik. William Whitfield építész szerint a Windsori kastély "fiktív minőségű" épület. A gótikus dizájn pedig "olyan érzést kelt mintha színházi előadás díszleteiben járnánk." Bár számos kritika érte, a kastély építészete és történelme a legnagyobb európai paloták közé emeli.

Szent György-kápolna[szerkesztés]

A kastélykápolnát eredetileg a 14. században alapította III. Eduárd angol király, a 15. század végén pedig nagymértékben kibővítették. Számos királyi istentisztelet, esküvő és különösen a 19. és 20. században temetkezés helyszíne volt. Bár a 15. századból számos uralkodót és házastársát temették el itt, csak a 19. században lett a Szent György-kápolna és a közeli Frogmore-kertek a brit királyi család választott temetkezési helye.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Windsor Castle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.