Sandringham House

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sandringham House
TelepülésSandringham
Építési adatok
Építés éve1870
Megnyitás1870
Építési stílusJacobethan
Építész(ek)A. J. Humbert
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • English country house
  • house museum
  • királyi palota
  • country house
TulajdonosIII. Károly
Szolgáltatásokmozgássérült WC
Alapterület1 927 100 m²
Elhelyezkedése
Sandringham House (Egyesült Királyság)
Sandringham House
Sandringham House
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 52° 49′ 47″, k. h. 0° 30′ 50″Koordináták: é. sz. 52° 49′ 47″, k. h. 0° 30′ 50″
Térkép
Sandringham House weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sandringham House témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sandringham House egy angol vidéki kastély a norfolki Sandringham mellett. A környező 8100 hektáros parkkal együtt III. Károly király tulajdona.[1][2]

Története[szerkesztés]

A Sandringham House 1880 körül

A mai kastély helyén I. Erzsébet kora óta épület állt, amelyet 1771-ben Cornish Henley lerombolt, hogy megépíthesse a Sandringham Hallt.[3] Ezt a kastélyt a 19. században Charles Spencer Cowper (Lord Palmerston miniszterelnök nevelt fia) egy előtérrel és egy üvegházzal egészítette ki.

1862-ben a birtokot Viktória királynő vásárolta meg, hogy fia (a leendő VII. Eduárd) és menye számára vidéki lakhelyként szolgáljon.[4] Alexandrának megtetszett a kastély környéke, a norfolki táj dániai otthonára emlékeztette.[5] Két évvel a beköltözésük után, azonban már szűkösnek érezték az épületet, ezért megbízták A. J. Humbert építészt, hogy bontsa le és emeljen egy nagyobb kastélyt.

A vöröstéglás, vegyes stílusjegyeket mutató épület 1870 végére készült el. Ebben található a galériákkal ellátott előcsarnok, amelyben a királyi ház családi eseményeket és bálokat rendezett. Később elkészült egy hagyományosabb stílust követő oldalszárny is, amelyben helyet kapott egy bálterem. A kényelmi berendezéseket illetően az épület megelőzte a korát, kezdettől fogva fel volt szerelve gázvilágítással, vízöblítéses vécékkel és a zuhany egy korai változatával. 1891-ben, amikor a walesi herceg 50. születésnapi ünnepségét készítették elő, a kastély egy része leégett és utána helyreállították.

A Sandringham House a brit királyi család négy generációjának szolgált vidéki rezidenciául. Építésekor újdonságnak számítottak a nagy ablakfülkék, amelyek jól megvilágították a belteret. A kastély nagy mérete és a közös helyiségek tágassága ellenére a személyes lakosztályok eléggé kicsik; VII. Eduárd fiainak (Albert Viktornak és a leendő V. Györgynek) például kimondottan apró hálószobáik voltak. A ház körüli parkban elegendő tér állt rendelkezésre anyjuk, Alexandra királyné népes állatseregletének (lovak, kutyák, macskák és egyéb állatok) elhelyezésére.[6] Az 1886-ban emelt lóistálló mellett ugyanekkor egy galambházat is építettek azoknak a postagalamboknak a számára, amelyeket II. Lipót belga király ajándékozott a yorki hercegnek.

VI. György a Sandringham House-ban halt meg 1952-ben és lánya, II. Erzsébet minden évben családi körben emlékezik meg a haláláról (és a saját trónra lépéséről). A kastély környékén kiváló vadászterületek találhatóak és királyi vadászatokat is rendeznek rajtuk. V. György annyira kedvelte az itteni vadászatot, hogy fél órával előreállíttatta a kastély óráit, hogy este ennyivel tovább legyen világos és több ideje maradjon kedvenc időtöltésére. Ez ún. sandringhami időszámítás 1901-től 1936-ig volt érvényben.[7]

A Sandringham House (akárcsak a balmorali kastély) nem koronabirtok, hanem a királyi család magántulajdona. Ennek akkor volt jelentősége, amikor VIII. Eduárd 1936-ban lemondott a trónról. Mivel a két kastély az apjától örökölt magántulajdona volt, nem kerültek át utódja, VI. György birtokába; Györgynek meg kellett vásárolnia tőle.

VII. Eduárd 1910-es halála után Alexandra királyné életvitelszerűen lakott itt és a kastélyban halt meg 1925-ben. Szintén az épületben hunyt el két fia, Albert Viktor (1892-ben) és V. György (1936-ban); akárcsak unokája, VI. György (1952-ben). Itt született VII. Eduárd unokája, Sándor herceg, a leendő V. Olaf norvég király (1903-ban).

Diana hercegnő a kastély parkjában lévő kétszintes házban, a Park House-ban született és nőtt fel, amelyet családja (a Spencerek) évtizedek óta bérelt a királyi családtól.[8]

York Cottage
Anmer Hall

Egyéb épületek[szerkesztés]

A kastélyhoz közel található a VII. Eduárd által építtetett York Cottage, amely V. Györgynek és feleségének szolgált otthonául évtizedeken át.

A György-korabeli Anmer Hall egy ideig Eduárd kenti herceg lakhelye volt.[9] 2013-ban Vilmos herceg és Kate Middleton kapta meg a királynőtől.

1977 óta a nagyközönséget is beengedik a kastély egyes részeibe és meglátogatható az épület történetét és a királyi családot bemutató múzeum is.[10] A környező parkból mintegy 240 hektárnyi látogatható.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. About Sandringham Estate. The Sandringham Estate. [2016. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 27.)
  2. Sandringham House. English Heritage list. English Heritage. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 6.)
  3. History: Sandringham official website. [2009. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  4. Harvey Eugene Lehman. Lives of England's Reigning and Consort Queens. AuthorHouse, 617. o. (2011. október 13.). ISBN 978-1-4634-3055-9. Hozzáférés ideje: 2013. július 6. 
  5. Battiscombe, Georgiana Queen Alexandra (Constable, 1969) pg. 56
  6. Official website: Royal Kennels. [2016. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  7. Royal Family website: Sandringham House
  8. Cycle Together Heritage Trail. L. Cheshire Disability. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 6.)
  9. Anmer Hall. Amner Social Club. [2016. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  10. a b Norfolk extra”, BBC (Hozzáférés: 2013. július 6.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sandringham House című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]