Ugrás a tartalomhoz

Eduárd edinburgh-i herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eduárd edinburgh-i herceg
Eduárd Antal Richárd Lajos[1]
Edinburgh hercege, Wessex grófja, Severn algrófja, a Térdszalagrend lovagja
Eduárd herceg 2015-ben
Eduárd herceg 2015-ben

Edinburgh hercege
Uralkodási ideje
2022. szeptember 8.
ElődjeIII. Károly
Életrajzi adatok
UralkodóházWindsor-ház
Született1964. március 10. (60 éves)
Buckingham-palota, London
ÉdesapjaFülöp edinburgh-i herceg
ÉdesanyjaII. Erzsébet brit királynő
Testvére(i)
HázastársaZsófia edinburgh-i hercegné
GyermekeiLouise Windsor
Jakab wessexi gróf
A Wikimédia Commons tartalmaz Eduárd edinburgh-i herceg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eduárd edinburgh-i herceg (Eduárd Antal Richárd Lajos, London, 1964. március 10. –) II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg negyedik gyermeke és harmadik fia. Születésekor bátyjai, Károly és András után a harmadik, jelenleg a 13. az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében.

Élete

[szerkesztés]

Eduárd 1964. március 10-én a Buckingham-palotában született, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg negyedik gyermekeként és harmadik fiaként. 1964. május 2-án keresztelték meg a Windsori kastély egyik kápolnájában,[2] keresztszülei voltak: Richárd gloucesteri herceg (unokatestvére), Katalin kenti hercegné, Zsófia görög királyi hercegnő (apai nagynénje), Lajos hessei herceg, és Antal snowdoni gróf.[3] Mint az uralkodó gyermekét, születésétől fogva megillette az "Ő királyi fensége" megszólítás és a "brit királyi herceg" cím.

Idősebb testvéreihez hasonlóan nevelőnőt fogadtak mellé és tanulmányait a Buckingham-palotában kezdte meg. Hétéves korában Eduárdot beíratták a Gibbs School-ba, majd 1972. szeptemberben a Heatherdown Preparatory School-ba, amely Ascot közelében található. Később, apjához és bátyjához hasonlóan a skóciai Gordonstoun iskolában tanult, ahol az utolsó évben évfolyamelső volt. Az érettségi után[4] egy évet külföldön töltött, magántanárként és 1982 szeptemberétől az új-zélandi Wanganui Collegiate School tanáraként.

Miután visszatért az Egyesült Királyságba, beiratkozott a Cambridge-i Egyetemre, Jesus College-ba, ahol történelmet hallgatott. A tény, hogy bekerült az egyetemre, nagy felháborodást váltott ki, mivel érettségi eredményei az átlagosnál jóval alacsonyabbak voltak annál, amit az egyetem más hallgatóitól elvárt.[5] Eduárd 1986-ban szerezte meg főiskolai oklevelét[6] és, a Cambridge-i Egyetem hagyományai alapján, 1991-ben megkapta az egyetemi diplomát. Eduárd a brit monarchia történelmében a negyedik személy, aki egyetemi tanulmányait sikeresen, diploma megszerzésével fejezte be.

Karrierje

[szerkesztés]

Az egyetem elvégzése után Eduárd herceg belépett a Királyi Tengerészgyalogság kötelékébe és elkezdte a tiszti tanfolyamot, de még 1987. januárban, a tanfolyam elvégzése előtt kilépett. Ezt követően inkább a színészi pálya felé fordult, a színjátszást már a középiskola és az egyetem alatt is kedvelte. Az 1980-as évek vége felé két színtársulatnak is dolgozott, az egyik Andrew Lloyd Webber Really Useful Theatre Company társasága volt, ahol többek között szerepet kapott az 1986-os Az Operaház Fantomja musicalben, a Starlight Express-ben és a Macskákban. 1986-ban rendelte meg a Cricket című musicalt Lloyd Webbertől és Tim Rice-tól, anyja 60. születésnapjára. Színházi karrierje során találkozott Ruthie Henshall-al, akivel két évig járt.

Eduárd első ízben 1987. januárban került kapcsolatba a televízióval, amikor szerepelt az It's a Royal Knockout című műsorban, amelynek lényege az volt, hogy az általa és a királyi család más tagjai által szponzorált csapatok jótékonysági téren versenyeztek. A brit média kritizálta a programot, még állítólag a királynőnek sem tetszett, és tanácsadói is ellenezték.

1993-ban Eduárd megalapította az Ardent Productions-t, kezdetben Edward Windsor (1995),[7] majd később Edward Wessex név alatt. Az Ardent számos dokumentumfilmet és tévédrámát készített a BBC számára,[8] de a brit média azzal vádolta Eduárdot, hogy királyi címét és összeköttetéseit használja fel előnyszerzésre,[9] bár állítólag az Ardent által készített műsoroknak az Egyesült Államokban jobb volt a fogadtatása.[10] A dédnagybátyjáról, VIII. Eduárdról 1996-ban készített dokumentumfilmet[8] az egész világon vetítették.[11] A sikerek ellenére az Ardent Productions fennállásának csak egyetlen évében volt nyereséges és akkor is csak azért, mert Eduárd nem adott magának fizetést.[7] Az Ardent által alkalmazott kétszemélyes forgatócsoport 2001-ben megsértette Vilmos herceg magánéletét, amikor a herceg még a skóciai University of St Andrews egyetem hallgatója volt – a brit média által elfogadott és a királyi család magánéletét védő önszabályozás ellenére.[12] A hírek szerint Károly herceg, Vilmos apja, igen mérges lett Eduárdra az esetet követően.[13] 2002. márciusban Eduárd bejelentette, hogy lemond a társaságnál betöltött posztjáról,[7] hogy ezután nyilvános szerepléseire és a királynő támogatására koncentráljon. Az Ardent Productions-t 2009. júniusban számolták fel, eszközeinek értéke 40 font volt.[14][15]

Házassága

[szerkesztés]
Eduárd és felesége, Zsófia grófné 2010-ben, Viktória svéd királyi hercegnő esküvőjén

1999. januárban jelentették be, hogy Eduárd herceg eljegyezte Sophie Rhys-Jonest, aki akkor egy PR-ügynökség tulajdonosa és vezetője volt. Korábban állandó híresztelések voltak a brit pletykalapokban arról, hogy Eduárd titokban homoszexuális. Eduárd nyilvánosan is cáfolta az állítást a Daily Mirror-nak 1990-ben adott interjúban[16] és felesége is cáfolta azokat a News of the World-nek.[17] A brit sajtót ezek a kijelentések nem győzték meg és "cinikus megjegyzések özönével" válaszoltak.[18]

Az esküvőre 1999. június 19-én került sor a Windsori kastély Szt. György kápolnájában. Az esküvő napján a királynő a wessex grófja és Severn vikomtja címeket adományozta a hercegnek, a királyi család hagyományaitól eltérően. A brit királyi családban általában hercegi címet kaptak az uralkodó fiúgyermekei esküvőjük napján. Az esküvő napján azt is bejelentették, hogy Eduárd meg fogja kapni az Edinburgh hercege címet, amelyet 1947. óta Eduárd apja visel, amikor az visszaszáll a koronára – lényegében Fülöp edinburgh-i herceg halála után,[19] illetve hogy Eduárd és Zsófia gyermekeit megilleti a királyi herceg vagy királyi hercegnő cím és az Ő királyi fensége megszólítás.[20] Az esküvő után Eduárd és Zsófia a Surrey-ben található Bagshot Park-ban telepedtek le, jelenleg két gyermekük van:

Nyilvános és hivatalos szereplései

[szerkesztés]

Eduárd és felesége rendszeresen szerepelnek a nyilvánosság előtt, időnként a királynő képviseletében. Az egyesült királyságbeli hivatalos feladatok ellátásáért a királynőtől a Civil Listáról minden évben 141 000 fontot kapnak,[21] illetve a különféle nemzetközösségi országoktól is kap valamennyit az ottani feladataiért.

Eduárd apja, Fülöp edinburgh-i herceg számos feladatát átvette, aki idős korára tekintettel igyekszik csökkenteni nyilvános szerepléseit. Eduárd többek között a Nemzetközösségi játékok Szövetségének elnöke (2006-tól védnöke) és 1998-ban ő nyitotta meg a Nemzetközösségi játékokat Malajziában. Az Edinburgh Hercege Kitüntetés Alapítványban is átvette helyét és apja helyett ő vesz részt a díjátadó ünnepségeken.

Címei, megszólítása, rendfokozatai, kitüntetései

[szerkesztés]

Címei és megszólítása

[szerkesztés]
 • 1964. március 10. – 1999. június 19.: Ő királyi fensége Eduárd brit királyi herceg
  • 1986. október – 1987. január: Ő királyi fensége Eduárd brit királyi herceg, tengerészgyalogos tisztihallgató
 • 1999. június 19. – 2023. március 10.: Ő királyi fensége Wessex grófja
 • 2023. március 10. – : Ő királyi fensége Edinburgh hercege

Eduárd előtt az utolsó személy, aki a Wessex grófja címet viselte, Harold Godwinson volt, aki 1066. januárban elfoglalta az angol trónt, majd szeptemberben a hastingsi csata során életét vesztette. A The Sunday Telegraph lap szerint esküvője alkalmából Eduárd herceg eredetileg a Cambridge hercege címet kapta volna. Azonban a Szerelmes Shakespeare film megtekintése után Eduárdnak megtetszett a Colin Firth által játszott karakter címe és azt kérte a királynőtől, hogy tegye meg Wessex grófjának.[22]

59. születésnapján bátyjától, III Károly királytól megkapta az edinburgh-i hercegi címet, mely élete végéig megilleti. A címet korábban édesapja, a 2021. április 9-én elhunyt Fülöp herceg viselte.[23]

Rendfokozata

[szerkesztés]

Kitüntetései

[szerkesztés]

Kinevezései

[szerkesztés]
 • 1989. március 10. – 2003. június 2.: A Királyi Viktória Rend parancsnoka (CVO)
  • 2003. június 2. – 2011. március 10.: A Királyi Viktória Rend lovagja (KCVO)[24]
  • 2011. március 10. -: A Királyi Viktória Rend nagykeresztes lovagja (GCVO)[25]
 • Anglia 2006. április 23. -: A Térdszalagrend lovagja (KG)
 • 2004. augusztus 1. -: Őfelsége személyes szárnysegédje (AdC(P))
 • Saskatchewan 2005. május 11. -: A Saskatchewan Érdemrend tiszteletbeli tagja (SOM)[26]

Emlékérmei

[szerkesztés]

Tiszteletbeli egyetemi diplomái

[szerkesztés]
 • Brit Columbia 1994. augusztus: A Viktória Egyetem (University of Victoria) tiszteletbeli diplomája
 • Prince Edward-sziget 2007. október 13.: A Prince Edward-szigeti Egyetem (University of Prince Edward Island) tiszteletbeli diplomája[27]

Tiszteletbeli katonai kinevezései

[szerkesztés]
 Kanada
 Egyesült Királyság

Címere

[szerkesztés]

Származása

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Mint a királyi család tagjának, Eduárdnak sincs "családneve". II. Erzsébet rendelkezése szerint, ha családnevet kell megadni, akkor a Mountbatten-Windsort használhatja.
 2. Prince Edward, Earl of Wessex. The House Of Windsor. English Monarchs. (Hozzáférés: 2009. január 7.) „He was baptised on 2 May 1964 at the private chapel at Windsor Castle by the Dean of Windsor and was given the names Edward Anthony Richard Louis.”
 3. Yvonne's Royalty Home Page – Royal Christenings. [2011. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 6.)
 4. The family qualifications”, The Daily Telegraph , 2006. október 16. 
 5. The prince with a difference”, BBC News Online, 1999. június 11. 
 6. Watson, Jeremy. „William enjoys a degree of success”, The Scotsman , 2005. június 12. 
 7. a b c Beckett, Andy. „It's a royal cock-up”, The Guardian , 2002. március 5. 
 8. a b Ardent Productions Filmography. [2012. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 10.)
 9. Karlin, Susan. „Edward Windsor: Truly a Prince Among Producers”, Los Angeles Times , 1998. szeptember 26. 
 10. Edward: No intention to offend”, BBC News Online, 1999. szeptember 2. 
 11. Summerskill, Ben. „Losses double at Prince's TV firm”, The Guardian , 2000. október 29. 
 12. Edward's turbulent media career”, BBC News Online, 2001. szeptember 27. 
 13. Alderson, Andrew. „Prince Edward to apologise to Queen and agrees to stop making royal films”, The Sunday Telegraph , 2001. szeptember 30. 
 14. Moore, Matthew. „Prince Edward's Ardent Productions left with assets of just £40”, The Daily Telegraph , 2010. március 29.. [2010. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. május 10.) 
 15. Young, Andrew. „Prince Edward's failed TV firm turns investors' £2.2m into just £40.27”, Daily Mail , 2010. március 27. 
 16. Edward's search for love”, BBC News Online, 1999. január 6. (Hozzáférés: 2009. január 7.) „Eduárd herceg közelgő esküvője Sophie Rhys-Jones-szal véget vethet a szexualitását érintő pletykáknak...1990-ben nyilvánosan cáfolta, hogy homoszexuális lenne, amikor az Egyesült Államokban tett utazása során riporterek feltették neki a kérdést. 
 17. Lindsey, Daryl: A royal pain. Salon, 2001. augusztus 31. [2008. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 7.) „Mielőtt Eduárd herceg találkozott Sophie Rhys-Jones-szal, minden pletykalap arra fogadott, hogy homokos. "Nem vagyok homokos", nyilatkozta Eduárd a Daily Mirror-nak azután, hogy híresztelések jelentek meg az egyik Andrew Lloyd Webber-musical férfi főszereplőjével való kapcsolatát érintően... Rhys-Jones beleegyezett abba, hogy interjút adjon a News of the World-nek, amelynek során spontán kijelentette: "Az én Eduárdom nem homokos."”
 18. Sanderson, Terry: Reason to be Cheerful. Gay & Lesbian Humanist, 2000 [2011. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 7.) „Az akkor még Eduárd herceg – aki régóta a királynő legvalószínűbben homoszexuális gyermekének tartanak – eljegyezte Sophie Rhys-Jonest. A bejelentésre a sajtó cinikus megjegyzések özönével válaszolt.
 19. (2004. March) „A Royal Anniversary: The Earl of Wessex Turns 40”. Royal Insight (March 2004), Kiadó: Buckingham Palace. (Hozzáférés: 2008. október 26.)  
 20. The Royal Family > Members of the Royal Family > HRH The Earl of Wessex > Marriage and Family. Buckingham Palace. (Hozzáférés: 2008. október 26.)
 21. The Monarchy Today > Royal Finances > Financial Arrangements of Other Members of the Royal Family. Buckingham Palace. (Hozzáférés: 2007. december 11.)
 22. Eden, Richard. „Royal wedding: Prince William asks the Queen not to make him a duke”, The Sunday Telegraph, 2010. december 12. (Hozzáférés: 2010. december 12.) 
 23. Davies, Caroline. „King Charles gives Prince Edward ‘Duke of Edinburgh’ title”, The Guardian, 2023. március 10. (Hozzáférés: 2023. március 10.) (brit angol nyelvű) 
 24. St George's Chapel > History > Orders of Chivalry. St George's Chapel. [2010. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 10.)
 25. The Earl of Wessex appointed GVCO, 10 March 2011 Buckingham Palace.
 26. Government of Saskatchewan (11 May 2005). "Prince Edward Awarded Saskatchewan Order of Merit". Sajtóközlemény. Elérés: 27 October 2008. Archiválva 2008. október 7-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2008. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 10.)
 27. Prince Edward gives medals to P.E.I. soldiers”, CTV, 2007. október 14.. [2007. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. július 11.) 
 28. Prince Edward to visit Canada”, Globe and Mail , 2007. szeptember 5.. [2007. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva] 
 29. All The Queen's Horses: fourth RCMP steed crosses Atlantic to join Royal Mews
 30. London Gazette. [2011. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 8.)
 31. Miroslav Marek: Brabant 10 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 32. Miroslav Marek: Oldenburg 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 33. Miroslav Marek: Wettin 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2008. január 4. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 34. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 35. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 36. Miroslav Marek: Wettin 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 37. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 38. Miroslav Marek: Wettin 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 39. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 40. Miroslav Marek: Wurttemberg 4 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. január 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 41. Miroslav Marek: Welfen 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2004. november 19. [2015. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 5.)

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
Commons:Category:Prince Edward, Earl of Wessex
A Wikimédia Commons tartalmaz Eduárd edinburgh-i herceg témájú médiaállományokat.