Az operaház fantomja (musical)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az operaház fantomja
(The Phantom of the Opera)
musical
A Her Majesty's Színház, ahol a musicalt 1986-ban bemutatták
A Her Majesty's Színház, ahol a musicalt 1986-ban bemutatták
Eredeti nyelvangol
AlapműGaston Leroux Az Operaház fantomja című regénye
ZeneAndrew Lloyd Webber
DalszövegCharles Hart
Richard Stilgoe
SzövegkönyvRichard Stilgoe
Andrew Lloyd Webber
FordítóGalambos Attila
Főbb bemutatók1986London
2003Madách Színház (Budapest)
DíjakOliver-díj
Tony-díj

A Wikimédia Commons tartalmaz Az operaház fantomja témájú médiaállományokat.

Az operaház fantomja Andrew Lloyd Webber musicalje, amely a francia Gaston Leroux regénye alapján készült. 1986-ban mutatták be Londonban, és azóta is műsoron van.

Webber Christine szerepét akkori feleségének, Sarah Brightmannek írta, aki a londoni és a Broadway előadásokon játszotta. A darabot Harold Prince rendezte, aki Webber Evita című musicaljét is színre vitte. A dalszövegeket Charles Hart írta, Richard Stilgoe néhány anyagának felhasználásával. Habár a musical vegyes fogadtatást kapott a kritikusoktól, hatalmas közönségsikere lett és a mai napig megy mind a West End-en, mind a Broadway-en, ahol a leghosszabb ideje futó musicalként 2006 januárjában megelőzte a Macskák című musicalt. A musicalek történetében egyedülálló módon a 10.000. előadása 2012-ben volt.

Cselekménye[szerkesztés]

A mű főszereplője az Operaház fantomja és Christine Daaé. A fantom az operaház alatt él, mert az arca eltorzult, és nem mutatja meg magát senkinek. Egy zenei zseni, aki gyakran megijeszti az alkalmazottakat, például orgonajátékával. A sötétségből időnként felkísértő alakot az operaházban dolgozók gonosz szellemnek hiszik. A fantom, aki önmagát Eriknek nevezi, megismeri Christine-t, és halott apja sugallatára elkezdi énekelni tanítani, anélkül, hogy mutatkozna, az öltöző falán keresztül. Beleszeret a lányba, és féltékeny lesz a vőlegényére, Raoulra. Egy nap előjön a rejtekhelyéről, az arcát egy maszkkal takarja el. Christine-t a földalatti „lakásába” viszi. A lány meglátja az arcát, pedig a fantom nem akarja, hogy a kinézetével foglalkozzon, hanem, hogy önmagáért szeresse. Nem is akarja visszaengedni a lányt, mert attól tart, hogy a lány nem jön le többé hozzá. A fantom végül mégis belátja, hogy fel kell engednie. A lány, miután elmeséli Raoulnak, hogy látta a fantom arcát, nem tud szabadulni a fantomtól való félelemtől. Később, egy előadás alatt, Erik elrabolja Christine-t, és nem akarja elengedni. A megmentésére érkező Raoult elfogja és megzsarolja a lányt: vagy a felesége lesz, vagy Raoul meghal. Christine megcsókolja a fantomot, aki meghatódottságában elengedi mindkettőjüket. Christine és Raoul elmennek és később összeházasodnak. A fantom ott marad az operaházban, és pár nap múlva belehal szerelmének elvesztésébe, leugrik az operaház tetejéről. Végül Christine temeti el őt, úgy, ahogyan Erik kívánta.

Magyarországi bemutató[szerkesztés]

A magyarországi bemutatót 2003. május 31-én tartották a Madách Színházban, amely 2002-ben nyerte el a musical bemutatásának magyarországi jogait. A világon elsőként hazánkban mutatták be a darabot ún. non-replica változatban, vagy is az eredeti, londoni előadáshoz képest eltérő rendezés, jelmez és díszlet került a magyar színpadra. A musical 2003-as bemutatása a Madách Színház új, zenés-színházi korszakának a kezdetét is jelentette.[1] 2022 novemberében ünnepelték a 900. előadást, amely után több eredeti szereplő is távozott a produkcióból (Krassy Renáta, Mahó Andrea, Bot Gábor és Homonnay Zsolt). Jenes Kitti, Haraszti Elvira és Széles Flóra Christineként, Raoul-ként Borbély Richárd és Jenővári Miklós, Monsieur André szerepében Sánta László csatlakozott a rendkívüli sikerű produkcióhoz.[2]

Alkotók[szerkesztés]

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Eredeti szereposztás[3] További szereposztás[4]
Az Operaház fantomja Csengeri Attila, Miller Zoltán, Sasvári Sándor Posta Victor
Christine Daaé Bíró Eszter, Király Linda, Mahó Andrea, Krassy Renáta Fonyó Barbara, Jenes Kitti, Haraszti Elvira, Széles Flóra
Raoul, Vicomte de Chagny Homonnay Zsolt, Miller Zoltán, Bot Gábor Nagy Sándor, Magyar Bálint, Solti Ádám, Borbély Richárd, Jenővári Miklós
Carlotta Giudicelli Pelle Erzsébet, Röser Orsolya, Sáfár Mónika Pándy Piroska
Umberto Piangi Pankotay Péter, Rozsos István, Gerdesits Ferenc Szerekován János, Sándor Dávid, Derzsi György
Monsieur André Mikó István, Szerednyey Béla Barát Attila, Lippai László, Sánta László
Madame Giry Bajza Viktória, Bencze Ilona Kecskés Tímea, Wégner Judit
Meg Giry Kuthy Patrícia, Ladinek Judit, Várady Viktória Lóránt Enikő, Zsitva Réka, Pacskó Dóra
Monsieur Firmin Galbenisz Tomasz, Weil Róbert
Monsieur Reyer Bognár Zsolt, Laklóth Aladár Borsányi Dániel, Baksa András
Monsieur Lefevre Koltai János, Lőte Attila Szolnoki Tibor, Sövegjártó Áron
Árverés kikiáltó Lesznek Tibor, Pusztaszeri Kornél Bognár Zsolt, Lőrincz Sándor, Horesnyi László
Joseph Bouquet Barabás Kiss Zoltán, Vikidál Gyula Ekanem Bálint, Mező Zoltán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Operaház Fantomja (Madách Színház, 2003). Színház az egész.... (Hozzáférés: 2019. október 9.)
  2. Az Operaház Fantomja 900. előadása november 11-én lesz a Madách Színházban! (magyar nyelven). madachszinhaz.hu. (Hozzáférés: 2022. november 12.)
  3. Az Operaház Fantomja - Madách Színház - Színházak - Theater Online (magyar nyelven). www.theater.hu. (Hozzáférés: 2019. október 9.)
  4. Madách Színház színdarab információ. www.madachszinhaz.hu. [2019. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Az operaház fantomja (musical) témában.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap