Egyszarvú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyszarvút ábrázoló kódexminiatúra
Gótikus falikárpit (Hölgy az egyszarvúval)
Raffaelo festménye (Hölgy unikornissal)

Egyszarvú (lat. Unicornis, gör. monocerosz), ló alakú mesés állat, vörös lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes hegyes szarvval, mely hatalmas fegyveréül szolgál.

Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják. Már az ókori íróknál is feltűnt, például Arisztotelész, Plinius és Aelianus műveiben. Egyes utazók, például Katte, Rüppell, Fresnel Müller, akik a Fokföldről és mások, akik Numibia irányából haladtak előre Afrika belsejében, egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak.

Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti; az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét.

Különösen a középkorból maradt fenn sok ábrázolása; kedvelt volt címerállatként is. A szűziességnek vagy Szent Jusztiniának volt a jelképe. Még a 18. században is gyakran megjelent az egyszarvú alakja a patikák ajtaján.

Az egyszarvú Skócia nemzeti állata, és a 12. század óta használják heraldikai jelképként.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hét skót érdekessége: Skócia hivatalos állata - az egyszarvú. scotsman.com. (Hozzáférés: 2016. július 4.) (angolul)

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyszarvú témájú médiaállományokat.