Agyar (fog)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mamutagyar térképpel díszítve

Az agyar megnyúlt, folytonosan nővő fog, amely általában párban nő, és jól kiér a szájból. Számos emlős rendelkezik ezekkel a képződményekkel. A legtöbb esetben az agyarak igen nagyra nőtt szemfogak; a legismertebb szemfogagyarasok a következők: disznófélék, pekarifélék és a rozmár. Az elefántfélék és a narvál esetében az agyarak megnyúlt metszőfogakból állnak. A legtőbb esetben az agyar görbe és sima felületű, kivéve a narvált, amelynek agyara egyenes és csavarvonalas. Az elefántok agyarai eredetileg a második metszőfogak voltak. Az agyarak folytonos növekedését a foggyökérben levő alkotó szövet biztosítja.[1][2]

Használata[szerkesztés]

Az agyaraknak az állatoktól függően, számos feladata lehet. A legfőbb szerepük a hímek közti vetélkedésben van, ez jellemző majdnem az összes agyarral rendelkező fajra. Az agyar az ragadozókkal szemben is hasznos. Az elefántok agyaraik segítségével képesek gödröket ásni, hogy az ásványokhoz és vízhez jussanak. A rozmárok a jégre kapaszkodnak velük.[3] Mivel a narválnál csak a hímnek van agyara, az agyar másodlagos nemi jellemző.[4]

Az agyarat az emberi használatban elefántcsontnak nevezzünk. Az elefántcsontból az ember dísztárgyakat, ékszereket és zongorabillentyűket készít. Emiatt az agyaras állatokat a kihalás szélére sodorták. A Washingtoni Egyezmény, vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) szigorúan visszaszorította az agyarral való kereskedelmet.

Különböző agyarak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tusk. The Oxford English Dictionary, 2010
  2. (2006. április 4.) „The spectrum of tusk pathology in wild boar (Sus scrofa L.) from Croatia”. Veterinarski Arhiv 76 (suppl.) (S91-S100). (Hozzáférés ideje: 2011. január 9.)  
  3. Fay, F.H. (1985). „Odobenus rosmarus”. Mammalian Species 238, 1–7. o.  
  4. Monodon monoceros. Fisheries and Aquaculture Department: Species Fact Sheets. Food and Agriculture Organization of the United Nations. (Hozzáférés: 2007. november 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tusk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Agyar (fog) témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az agyar címszót a Wikiszótárban!