Térdszalagrend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Térdszalagrend
Arms of the Most Noble Order of the Garter.svg
Megalakulás dátuma 1348
Típus lovagrend
Alapító III. Eduárd angol király

A Térdszalagrend Nagy-Britannia egyik legrangosabb kitüntetése. Azok kaphatják, akik különösen nagy szolgálatot tettek hazájuknak.

Története[szerkesztés]

A windsori kastély Kékszalagrend termében rendezik meg minden év júniusában az úgynevezett Garter ceremóniát, amivel III. Eduárd angol királynak a franciákkal szembeni győzelmére emlékeznek. 1348 óta ez a Térdszalagrend átadásának ünnepe, ami a csatákban hősiesen helytálló bátor harcosokat illette meg.

A kitüntetésnek nevet adó garter szó a legendák szerint egy női harisnyakötőről kapta a nevét. A híres harisnyakötőt, ami világoskék színével, akkoriban igencsak intim ruhadarabnak számított, a szép Joan of Salisbury grófnő viselte a Calais elfoglalásának tiszteletére tartott bálon. Tánc közben azonban e harisnyakötő kioldódott, és a sok kíváncsi szemlélődő előtt a földre esett. Az udvari cselszövők azonnal tárgyalni kezdték a felháborító eseményt, a király azonban védelmébe vette a hölgyet. A saját kezűleg felemelt harisnyakötőt a saját térdére kötötte a következő (francia) szavak kíséretében: Honi soit qui mal y pense. (Szégyellje magát, aki rosszat gondol.) Az ekkor alapított és később értékes plakettel kiegészült rendjel kék szalagján mindmáig ez a felirat olvasható.

Hahner Péter azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenti történet csak a XVI. században bukkant föl. Az eredeti eseményt bemutató kortárs krónikás csak arról számol be, hogy a király és lovagjai kék szalagot viseltek a jobb lábukon, valamint hasonló szalagokkal díszített öltözetet, és szintén kék színű palástot. A kék szín gyakori szerepeltetése a király Franciaországgal szembeni trónigényét volt hivatva kifejezni, a jelmondat értelme ennek megfelelően az, hogy szégyellje magát, aki megkérdőjelezi a király trónigényét.

A Rendnek eredetileg a király, a trónörökös valamint 24 olyan lovag lehetett a tagja, akik részt vettek a Franciaország elleni hadjáratban. Később, a XVIII. századtól ún. "szám feletti tagokat" is ki lehet nevezni az angol, vagy más államok uralkodó dinasztiáinak tagjai közül.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Order of the Garter
A Wikimédia Commons tartalmaz Térdszalagrend témájú médiaállományokat.