II. Margit dán királynő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
II. Margit
Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid[1]
II. Margit 2012-ben
II. Margit 2012-ben

Dánia királynője
Uralkodási ideje
1972. január 14. hivatalban
Örököse Frigyes koronaherceg
Elődje IX. Frigyes
Életrajzi adatok
Uralkodóház Glücksburg-ház
Született 1940április 16. (78 éves)[1]
 Dánia, Koppenhága, Amalienborg palota[1]
Édesapja IX. Frigyes
Édesanyja Ingrid svéd királyi hercegnő
Házastársa Henrik dán herceg
Gyermekei Frigyes koronaherceg (1968)
Joakim herceg (1969)
II. Margit aláírása
II. Margit aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Margit témájú médiaállományokat.

II. Margit (dánul: Dronning Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid; Koppenhága, 1940. április 16.) Dánia királynője 1972. január 14. óta.

Margit hercegnő 1940. április 16-án született a koppenhágai Amalienborg palotában, Frigyes dán királyi herceg (a későbbi IX. Frigyes dán király) és Ingrid dán királyi hercegné (született svéd királyi hercegnő) leányaként. Keresztelőjét május 14-én tartották a haditengerészet templomában, a Holmens Kirkében.[1] Mivel X. Keresztély dán király akkor Izland uralkodója is volt, a hercegnő izlandi nevet is kapott, a Þórhildurt (az izlandi ábécé thorn betűje [Þ] az angol nyelv „th” betűkapcsolatának felel meg, és kiejteni is úgy kell, ahogy az angol nyelvben).

II. Margit hivatalos mottója: Isten segítsége, a nép szeretete, Dánia ereje.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

Margit – bár a koronahercegnek (a későbbi királynak) legidősebb gyermeke volt – nem trónörökösnek született. Az 1850-es években elfogadott örökösödési törvények értelmében Dánia trónját csak férfiak foglalhatták el. Mivel Margitnak nem született fivére, a trón várományosa nagybátyja, Knut volt.

Az alkotmány módosítására tett kísérletek 1947-ben kezdődtek, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Ingrid királynénak nem lehet több gyermeke. Ekkor Knud herceg, Margit nagybátyja volt a trónörökös, ám IX. Frigyes és lányainak népszerűsége, valamint a dán nők kiemelkedő szerepe a mindennapokban sikeresen elindította a bonyolult módosítási folyamatot. Az előterjesztést az 1950-es parlamenti választások miatt egymás után két kormánynak is el kellett ismernie, ezután pedig népszavazással is hitelesíteni kellett, amit 1953. március 27-én tartottak meg. Az új örökösödési törvény lehetővé tette a dán trón nőági öröklését is, hasonlóan az Egyesült Királyságban alkalmazott modellhez. Ennek értelmében Margit hercegnő lett a trónörökös.[1]

Margit 1955. április 1-jén konfirmált a Fredensborg palotában. Tizennyolcadik születésnapján, 1958. április 16-án helyet kapott a Dán Államtanácsban, melynek ülésein a király távollétében ő elnökölt.[1]

Tanulmányait a Koppenhágai Egyetemen kezdte meg, itt politológiát és filozófiát is tanult. 1960-ban és 1961-ben őskori régészetre járt a Cambridge-i Egyetemen, 1961-1962-ben az Aarhusi Egyetemen, 1963-ban a Sorbonne-on, 1965-ben pedig a London School of Economicson politikatudományt hallgatott. Fiatalként több közel-keleti ásatáson is részt vett, és a hatvanas évek közepe táján körbeutazta a világot.[2] Később a Dán Királyi Légierőnél is szolgált.

1965-ben, Londonban egy hivatalos vacsora során ismerkedett meg Henri de Laborde de Monpezat gróffal, egy francia diplomatával, akihez 1967. június 10-én, Koppenhágában feleségül ment. Az esküvő helyszíne a Holmens Kirke, a lakodalomé pedig a Fredensborg palota volt.[1] Labordé de Monpezat az „Őfelsége Henrik, Dánia hercege” címet kapta meg, és hamar közkedvelt lett a dánok körében. Házasságukból két fiú született:

A királynőnek hét unokája van:

IX. Frigyes 1972. január 14-én halt meg. A hercegnő II. Margit néven még aznap trónra lépett, így ő lett Dánia második királynője, és az első, aki az új örökösödési törvény szerint lett uralkodó. A királynő hatalmas népszerűségnek örvend népe körében, és rendkívül sokoldalú személy. Miseruhákat és oltárterítőket hímez, postabélyegeket tervez, és J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című művéhez is készített illusztrációkat. A királynő gyakran utazik, a teleket általában Norvégiában tölti Szonja norvég királyné társaságában, nyaranként pedig Franciaországban vagy a Fredensborg palotában időzik. 1987-ben látogatást tett Magyarországon is.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h HM The Queen of Denmark (angol nyelven). The Danish Monarchy. [2010. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 17.)
  2. Celler Tibor: A világ uralkodócsaládjai; K.u.K. Kiadó, 2002; 52. oldal
  3. Celler Tibor: A világ uralkodócsaládjai; K.u.K. Kiadó, 2002; 54-56. oldal

További információ[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

II. Margit
Glücksburg-ház (az Oldenburg-ház oldalága)
Született: 1940. április 16. (78 éves)
Előző
IX. Frigyes
Dánia királynője
1972 – hivatalban
Következő
Frigyes