Eduárd walesi herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eduárd walesi herceg
(Edward, the Black Prince)
Eduárd, a Fekete Herceg arcképe egy illuminált kéziratról
Eduárd, a Fekete Herceg arcképe egy illuminált kéziratról
Született 1330. június 15.
Woodstock, Nagy–Britannia
Elhunyt 1376. június 8. (45 évesen)
Canterbury, Nagy–Britannia
Állampolgársága angol
Nemzetisége Angol
Házastársa Kenti Anna
Gyermekei
SzüleiHennegaui Filippa angol királyné
III. Eduárd angol király
Foglalkozása
 • katona
 • herceg
 • politikus
Halál okaVérhas
Sírhely canterburyi katedrális
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eduárd walesi herceg témájú médiaállományokat.
A mindenkori walesi herceg címere

Eduárd walesi herceg (Woodstock, 1330. június 15.Canterbury, 1376. június 8), III. Eduárd angol király legidősebb fia, akit páncéljának színe miatt Fekete Herceg néven ismertek.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1330-ban született Woodstock városában.

1343-tól viselte a walesi hercegi címet. Katonai tehetsége már 1346-ban, a crécyi csatában megmutatkozott, lovaggá ütötték. A csata után tisztelgett a harcban elesett ellenfele, János cseh király emléke előtt, átvette annak címerét és jelmondatát (Ich dien – Szolgálok). A három strucctollas címer azóta is a mindenkori walesi herceg címere.

Karrierje[szerkesztés]

1355-ben apja Aquitánia helytartójává nevezte ki. Ugyanebben az évben részese volt a poitiers-i győzelemnek (1356. szeptember 19.), melynek során maga II. János francia király is angol fogságba került. A brétignyi béke után, mint Aquitánia helytartója és fejedelme, fényes udvart tartott Bordeaux-ban, onnan kormányozta az angolok franciaországi birtokait és beavatkozott a spanyolországi viszályokba is.

1361. október 10-én Edward feleségül vette az unokatestvérét, Joant, Kent grófnőjét. A házasságukból két gyermek született, mindkettő Franciaországban. Házasságán kívül három gyermeke született. Eduárd herceg gyermekei:

 • Sir Roger Clarendon (1345 vagy 60 - †1402)
 • Eduárd (1349 - †Fiatalon elhunyt.)
 • Sir John Sounder (?)
 • Angoulême-i Eduárd (1365 - †1372)
 • Richárd (később: II. Richárd angol király, 1367 – †1400 körül)

1367-ben az alattvalói által elűzött I. Péter kasztíliai királyt visszahelyezte trónjára, de a hadjárat költségeinek fedezése céljából a francia alattvalóira súlyos adót vetett ki, amiért V. Károly francia királynál bevádolták. Károly a pairek törvényszéke elé, Párizsba idézte Edwardot, majd az emiatt kitört háborúban Eduárd 1370-ben visszafoglalta az elpártolt Limoges-t, ahol 3000 embert mészároltatott le.

Halála[szerkesztés]

A Fekete Herceg 1371 januárjában tért vissza Angliába, és néhány évvel később hosszan tartó, súlyos betegség (rák vagy a szklerózis multiplex) következtében elhunyt. A Canterburyi katedrális kriptájában nyugszik.

Forrás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edward, the Black Prince című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Egyéb információk[szerkesztés]

 • A BBC History magazin 2013 novemberi számának 53-58. és 59-62. oldala
 • Michael Jones: Tömeggyilkos volt a Fekete Herceg?, Ford.: Rindó Klára; BBC History magazin, 2017. szeptemberi szám, 72-75. oldal