Ugrás a tartalomhoz

Vilmos walesi herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vilmos walesi herceg
Wales hercege, Cornwall és Cambridge hercege, Strathearn grófja, Carrickfergus bárója
2024-ben
2024-ben

Wales hercege
Uralkodási ideje
2022. szeptember 9.
ÖrököseGyörgy
ElődjeIII. Károly brit király
Életrajzi adatok
UralkodóházWindsor-ház
Született1982. június 21. (42 éves)[1][2][3][4][5]
St. Mary's Hospital[6][7][8]
ÉdesapjaIII. Károly brit király
ÉdesanyjaDiána walesi hercegné
Testvére(i)Henrik sussexi herceg
HázastársaKatalin walesi hercegné
GyermekeiGyörgy brit királyi herceg Sarolta brit királyi hercegnő Lajos brit királyi herceg
A Wikimédia Commons tartalmaz Vilmos walesi herceg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vilmos Artúr Fülöp Lajos, angolul: William Arthur Philip Louis (London, 1982. június 21. –) brit királyi herceg, 2022. szeptember 9. óta Wales hercege,[9] 2011 óta Cambridge hercege (Duke of Cambridge), Strathearn grófja és Carrickfergus bárója.[10] III. Károly király és Diána walesi hercegné idősebbik fiaként jelenleg az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében az első helyet foglalja el.

Élete[szerkesztés]

1982-ben született Károly walesi herceg és Diána walesi hercegné házasságából, a Windsor-ház tagjaként. Szülei 1981-ben házasodtak össze, apja ekkor 32 éves volt, édesanyja 20. Egy öccse született, 1984-ben Harry (Henrik) herceg, ők ketten a brit királyi trónöröklési sorban az első és ötödik helyet foglalják el.

Apai nagyszülei II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburgh-i herceg, anyai nagyszülei, Edward John Spencer, Althorp algrófja, és Frances Burke Roche. Szülei 1992-ben elváltak, ugyanabban az évben, amikor Diána hercegnő édesapja elhunyt, de a herceg és testvére így is igyekeztek a lehető legtöbb időt tölteni anyjukkal, aki főként szépségéről, természetes bájáról és jótékonykodásairól volt híres. Diána azonban 1997-ben életét vesztette egy autóbalesetben Párizsban, ez fiait, akik rajongásig szerették anyjukat, lelkileg nagyon megviselte. 2005-ben apja ismét megnősült. Hajdani szeretőjét, Camilla Parker-Bowlest vette feleségül, aki már szintén volt házas egyszer, s neki is volt már két gyermeke előző férjétől.

Anyja nyomdokait követve Vilmos herceg is híres humanitárius tevékenységéről, s kellemes, megnyerő természetét sokan Diána hercegnőéhez hasonlítják. Vilmos a skóciai St. Andrews-i Egyetemen szerzett diplomát, majd repülőtiszti kiképzésben részesült, és helikopterpilóta lett.

Életéről 2002-ben film készült, Vilmos herceg címmel, Michael W. Watkins rendezésében és Jordan Frieda főszereplésével. 2010. február 21. óta ő a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) 5. elnöke.

Katonai pályafutása[szerkesztés]

Miután eldöntötte, hogy katonai pályára[11] lép, Vilmos 2005 októberében vett részt egy négynapos kiértékelésen, amelyen képesnek találták arra, hogy tiszti pályára lépjen. 2006 januárjában kezdte meg katonai tanulmányait a Sandhursti Királyi Katonai Akadémián.[12] Miután sikeresen elvégezte a tiszti alapkiképzést, 2006. december 15-én avatták hadnaggyá, a ceremónián részt vett II. Erzsébet királynő és Károly herceg, valamint a királyi család többi tagja is.[11] Öccse példáját követve[13] a Blues and Royals ezredbe lépett be, ahol egy páncélozott felderítő alegység parancsnoka lett.

Vilmos szeretett volna egységével éles bevetésen is részt venni, mivel számos őse is harcolt már korábban: dédnagybátyja, a későbbi VIII. Eduárd az első világháború során Franciaországban szolgált, míg dédnagyapja, a későbbi VI. György tengerésztisztként részt vett a jütlandi csatában, majd pedig a brit légierő kötelékében harcolt Franciaországban. Apai nagyapja, Fülöp edinburgh-i herceg a második világháború alatt szolgált a brit haditengerészetnél, míg nagybátyja András yorki herceg a Falkland-szigeteki háború során helikopterpilótaként szolgált. Azonban a trón várományosaként várható volt, hogy Vilmos és egysége nem lesz nagy veszélyeknek kitéve bármilyen hadszíntéren. Mialatt a döntésre várt, Vilmos elvégezte a Brit Királyi Légierő és a Brit Királyi Haditengerészet tiszti tanfolyamait és mindkettőben megszerezte a hadnagyi rangnak megfelelő rendfokozatot.

Ezt követően Vilmos ideiglenesen átkérte magát a légierőhöz és egy intenzív négy hónapos képzésen vett részt a RAF Cranwell légitámaszponton,[14][15] majd 2008. április 11-én megkapta pilótaszárnyait, amelyeket apja adott át neki (Károly walesi herceg a királyi légierő főparancsnoka).[16][17]

Ezt követően Vilmos két hónapos haditengerészeti kiképzésen vett részt, amelynek keretében három hónapot töltött a Britannia Királyi Tengerészeti Kollégiumban, majd pedig a haditengerészet felszíni egységein és tengeralattjáróin, illetve a tengerészgyalogosokkal és a haditengerészeti repülőegységekkel gyakorlatozott. Végül öt hetet töltött a HMS Iron Duke fedélzetén.[18] A küldetés során Vilmos részt vett egy titkos tengeralattjárós kiküldetésben,[19] illetve részt vett egy kisebb hajó elfogásában, amely 40 millió font értékű kokaint szállított[20] és más rajtaütéseken.

Vilmos eredetileg csak hároméves szerződést írt alá, amit azonban 2008 szeptemberében meghosszabbított. 2008 őszén a védelmi minisztériumban és a szárazföldi repülőerőknél szolgált,[21] majd pedig véglegesen átkérte magát a légierőhöz, mivel kutató-mentő helikopter-pilóta szeretett volna lenni.

Vilmos herceg 2009 januárjában került át hivatalosan a légierő állományába, majd megkezdte helikoptervezetői kiképzését a kutató-mentő alakulat (RAF Search and Rescue Force, SARF) kötelékében. 2010 januárjában sikeres helikoptervezetői vizsgát tett a RAF Shawbury légitámaszponton[11][22] és január 26-án áthelyezték a RAF Valley légitámaszpontra, amely Anglesey szigetén található, hogy kiképezzék a kutató-mentő alakulat által használt Westland Sea King típusú helikopter vezetésére. 2010. szeptember 17-én szerezte meg a képesítését erre a típusra.[23][24] Vilmos herceg ezt követően is Anglesey-n maradt, ahol várhatóan 30-36 hónapot fog tölteni, kezdetben másodpilótaként, a kutató-mentő alakulat tagjaként.

2011 novemberében részt vett egy éles kutató-mentő bevetésen, amelynek során az Ír-tengeren egy süllyedő teherhajóról kellett kimenteni a tengerészeket. Vilmos herceg másodpilótaként két ember megmentésében vett részt.[25]

2012 februárjában Vilmos herceget a Falkland-szigetekre vezényelték, ahol hat hétig kutató-mentő pilótaként teljesít szolgálatot.[26] A kiküldetés várhatóan 2012 márciusában ér véget.[26][27] Mivel Vilmos herceg kiküldetésére a Falkland-szigeteki háború kitörésének 30. évfordulójához (1982. április 2.) közel került sor, az argentin kormány "provokatív cselekedetnek" minősítette azt,[28][29] annak ellenére, hogy a Brit Királyi Légierő rendszeresen küld ki pilótákat hathetes küldetésekre a Falkland-szigetekre.[30]

Kapcsolata Kate Middletonnal[szerkesztés]

Vilmos herceg az egyetemi évei alatt bárokba járt, társasági életet élt barátaival. Ő maga azonban így fogalmazott „Nem vagyok partibolond, ahogy azt néhányan gondolnák.”[31] Apjához hasonlóan Vilmos herceg magánélete is a bulvárspekuláció és pletyka tárgyát képezi. Kate Middleton, akivel Vilmos herceg randevúzni kezdett 2003-ban, egyike volt a herceg egyetemi hallgatótársainak. Middleton részt vett Vilmos herceg vendégeként egy parádén, ez volt az első nagy horderejű esemény, ahol együtt jelentek meg a nyilvánosság előtt. A kapcsolat olyan szoros lett, hogy a bukmékerek fogadásokat kötöttek a lehetséges királyi esküvőre, a Woolworths üzletlánc olyan emléktárgyakat készített, amiken kettejük képmásai voltak láthatók.[32] A média olyan erős figyelemmel kísérte Vilmos herceget, hogy külön kérték a paparazzókat, hogy tartsanak távolságot. 2007 márciusában Middleton a Daily Mirrorban panaszkodott a média zaklatására.[32] 2007 áprilisában bejelentették, hogy a pár szakított,[32][33] bár júniusban Middleton részt vett egy partin a lulworth-i laktanyában, mint Vilmos herceg vendége.[34] Júliusban a Diána hercegnőnek szervezett koncerten járt, amit Vilmos és Harry herceg szervezett.[35] Augusztusban elkísérte nyaralni Vilmos herceget a Seychelle-szigetekre, októberben csatlakozott Károly és Harry herceghez egy vadászaton Balmoralban. 2010. október 19-én Kenyába utazott, ahol a Lewa vadvédelmi rezervátumot látogatták meg. Az utazás során az akkor 28 éves herceg megkérte Middleton kezét.

Eljegyzés[szerkesztés]

2010. november 16-án, a Clarence House-ban Vilmos herceg bejelentette, hogy feleségül veszi Miss Catherine Middletont. November 23. után sok spekuláció született, míg végül bejelentették, hogy 2011. április 29-én lesz az esküvő a Westminsteri apátsági templomban, és ez munkaszüneti nap lesz az Egyesült Királyságban.[36] Vilmos Diana hercegnő 18 karátos zafír eljegyzési gyűrűjét adta Middletonnak.

Esküvő[szerkesztés]

Kate Middletonnal való esküvőjére 2011. április 29-én helyi idő szerint 11 órakor (magyar idő szerint 12 órakor) került sor a Westminsteri apátsági templomban. Az esküvőn 1900 vendég vett részt, számos sztárral és uralkodócsaládok tagjaival. Az esküvő előtt a királynő neki adományozta a Cambridge hercege címet, amit az esküvő után Katalin is megkapott.

Gyermekei[szerkesztés]

Feleségétől, Katalin walesi hercegnétől két fiú és egy leány:

Címe, rangja és megnevezése[szerkesztés]

Címe és megszólítása[szerkesztés]

 • 1982. június 21. – 2011. április 29.: Ő királyi fensége Vilmos walesi herceg
 • 2011. április 29. – 2022. szeptember 8. : Ő királyi fensége Cambridge hercege
 • 2022. szeptember 8. – : Ő királyi fensége Cornwall és Cambridge hercege
 • 2022. szeptember 9. – : Ő királyi fensége Wales hercege

Vilmos herceg hivatalos címe és megnevezése (esküvője után) Ő királyi fensége Vilmos Artúr Fülöp Lajos, Cambridge hercege, Strathearn grófja, Carrickfergus bárója, A Legnemesebb Térdszalagrend Királyi Lovagja.[39] A brit királyi család hercegi tagjaként Vilmos nem használ családnevet: a szokás szerint az uralkodó vagy királyi hercegek gyermekeinek megszólítása a keresztnév és a herceg-hercegnő cím (angolban prince vagy princess), illetve apjuk hercegségének neve, vagyis Vilmos esetében a Walesi. Az esküvő után, mivel Vilmosnak hercegi címet adományozott a királynő, ezt a megnevezési formát elhagyják.[40]

II. Erzsébet családjában az vált a szokássá, hogy azok a gyermekek, akik saját jogukon nem viselnek nemesi címet és valamilyen okból fogva "szükségük van" családnévre, a Mountbatten-Windsor-t használják.[41] Vilmos herceg és öccse, Henrik ebben a tekintetben kivételesek voltak, mivel katonai karrierjük során a "Wales" családnevet használták (többek között egyenruhájukon).

II. Erzsébet királynő halálát követően, ahogy Károly herceg III. Károly néven király lett, a szokás alapján Vilmos megkapta a walesi herceg címet, illetve mint az uralkodó legidősebb fia, a Cornwall és Rothesay hercege címeket is. Amikor Vilmost megkoronázzák, uralkodói neve feltehetően "V. Vilmos brit király" lesz.

Katonai rangjai[szerkesztés]

Kitüntetései[szerkesztés]

Apja kíséretében Vilmos herceg a windsori St. George's Chapel kápolna felé tart, ahol a királynő a Térdszalagrend lovagjává nevezte ki.
Kinevezései

Vilmos herceg a Térdszalagrend 1000-ik tagja lett, amikor a királynő 2008. április 23-án a rend lovagjává ütötte.[50] A szertartásra a windsor kápolnájában került sor.[51]

Kitüntetései
Külföldi kitüntetések
 • Egyesült Államok 2008. július 6.: Joint Service Achievement Medal[52]

Tiszteletbeli katonai kinevezései[szerkesztés]

 Kanada
 • 2009. november 10. -: kanadai Ranger[53]
 Egyesült Királyság

Címere[szerkesztés]

Személyes zászlója[szerkesztés]

Vilmos herceg lobogója Angliában, Walesben és Észak-Írországban.
Vilmos herceg lobogója Skóciában

Vilmos hercegnek joga van a brit királyi lobogót használni, amelyen a címerhez hasonlóan egy háromosztatú ezüst szalag található. Strathearn grófjaként Skóciában joga van a királyi lobogó skót változatát használni, amelyet szintén egy háromosztatú szalag különböztet meg az uralkodó lobogójától.

Személyes lobogója Kanadában[szerkesztés]

Vilmos herceg személyes lobogójának kanadai változata

Kanadai látogatása során a kormányzat egy személyes lobogót adományozott Vilmos hercegnek, amelyet csak Kanadában használhat. A lobogó a kanadai királyi címeren alapul, középső részén egy kék, kör alakú pajzs található, amelyet arany juharlevelek koszorúja vesz körül. A pajzson Vilmos herceg koronás monogramja található, és a zászlót szintén egy háromorsztatú szalag díszíti.[58]

Származása[szerkesztés]

Vilmos herceg férfiágon I. Elimár oldenburgi gróf leszármazottja, ezzel Európa egyik legősibb nemesi házának, az Oldenburg-ház tagja (pontosabban a Glücksburg-ház leszármazottja, amelyet Frigyes Vilmos schleswig-holstein-sonderburg-glücksburgi herceg alapított. Vilmos herceg a brit uralkodó család, a Windsor-ház tagja. Férfiágon felmenői között öt uralkodó (I. Keresztély dán király, I. Frigyes dán király, III. Keresztély dán király, IX. Keresztély dán király és I. György görög király), 11 oldenburgi gróf és 8 herceg található.

Mint minden brit uralkodó, Vilmos herceg is Hódító Vilmos király leszármazottja. Ezen kívül felmenői között található még I. Nagy Péter cár, II. Katalin orosz cárnő, I. Miklós orosz cár, I. Alfonz portugál király, II. András magyar király, Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella spanyol uralkodók, IV. Henrik francia király, illetve az olasz Medici és Sforza nemesi házak uralkodói.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 14.)
 3. The Peerage (angol nyelven)
 4. Kindred Britain
 5. Genealogics (angol nyelven), 2003
 6. http://www.bbc.co.uk/news/uk-22977518
 7. http://www.nytimes.com/2013/07/23/world/europe/royal-baby.html
 8. https://www.royal.uk/the-duke-of-cambridge, 2020. április 3.
 9. A Telex híre a cím adományozásáról
 10. Titles announced for Prince William and Catherine Middleton. Buckingham Palace, 2011. április 29. [2011. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 29.)
 11. a b c The Duke of Cambridge - Military Career. The Royal Household. (Hozzáférés: 2011. november 7.) (angolul)
 12. Davies, Caroline. „Prince William to join his brother at Sandhurst”, The Daily Telegraph, 2005. október 22. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 13. William joining Harry's regiment”, BBC News, 2006. szeptember 21. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 14. Prince William ready for Search and Rescue role. meeja.com.au, 2008. szeptember 16. [2008. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 16.)
 15. Pierce, Andrew. „Prince William starts as a search and rescue helicopter pilot”, The Daily Telegraph, 2009. január 13.. [2010. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 16. Kate watches William get his wings – World – smh.com.au”, Sydney Morning Herald, 2008. április 12. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 17. Prince William awarded RAF Wings”, BBC, 2008. április 11. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 18. William's Navy posting revealed”, BBC Online, 2008. május 31. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 19. Allen, Nick. „Prince William in secret submarine mission”, Telegraph, 2008. augusztus 20.. [2010. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 20. William's ship seizes drugs haul”, BBC, 2008. július 2. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 21. Prince William: Military Secondments in Autumn, 2008. princeofwales.gov.uk, 2008. július 31. [2008. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 7.)
 22. Bonnett, Tom: Royal Heir Force: Prince's Career Takes Off. Sky News, 2010. január 15. (Hozzáférés: 2011. november 7.)
 23. Prince William starts RAF rescue training on Anglesey”, BBC News, 2010. január 26. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 24. Prince William 'challenge' as RAF Valley rescue pilot”, BBC News, 2010. szeptember 27. (Hozzáférés: 2011. november 7.) 
 25. Rizzo, Lillian. „Prince William joins rescue mission of sinking ship near Wales”, GlobalPost , 2011. november 27. (Hozzáférés: 2012. január 5.) 
 26. a b Prince William arrives in the Falkland Islands”, The Guardian, 2012. február 3. (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
 27. Press, Associated. „Prince William to deploy to Falkland Islands”, CTV News, Bell Media, 2011. november 11.. [2012. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 11.) 
 28. Argentina condemns Prince William Falklands posting”, BBC, 2011. november 11. (Hozzáférés: 2012. január 5.) 
 29. Argentina criticises Prince William's tour of duty of Falkland Islands”, The Guardian, 2012. február 1. (Hozzáférés: 2012. február 11.) 
 30. William to the rescue: Falkland Islanders get first glimpse of the Prince in action as he plays major role in rescue mission. dailymail.co.uk, 2012. február 20. (Hozzáférés: 2012. február 25.)
 31. Prince William Biography: People.com. [2008. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 24.)
 32. a b c Prince William, girlfriend end their relationship. [2011. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 24.)
 33. Wills and Kate split. (Hozzáférés: 2011. február 24.)
 34. Wills and Kate are 'just friends'. (Hozzáférés: 2011. február 24.)
 35. It's a hard life Kate!
 36. His Royal Highness Prince William of Wales and Miss Catherine Middleton are engaged to be married. [2010. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
 37. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) harmadik nevű lábjegyzeteknek
 38. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) Louis nevű lábjegyzeteknek
 39. Angolul: His Royal Highness Prince William Arthur Philip Louis, Duke of Cambridge, Earl of Strathearn, Baron Carrickfergus, Royal Knight Companion of the Most Noble Order of the Garter
 40. The Royal Family > Titles and succession > Royal Family name. Royal.gov.uk. [2008. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
 41. What is the surname of the royal family? name. alt.talk.royalty. (Hozzáférés: 2009. június 7.)
 42. a b 58245, 2007. február 13. (Hozzáférés: 2008. június 15.)
 43. 58580, 2008. január 15. (Hozzáférés: 2008. június 15.)
 44. 58580, 2008. január 15. (Hozzáférés: 2008. június 15.)
 45. 58941, 2009. január 6. (Hozzáférés: 2009. január 18.)
 46. 58941, 2009. január 6. (Hozzáférés: 2009. január 18.)
 47. 58941, 2009. január 6. (Hozzáférés: 2009. január 18.)
 48. The Prince of Wales – Prince William is appointed to the Order of the Garter. Princeofwales.gov.uk, 2008. április 23. [2008. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 3.)
 49. Office of the Prince of Wales: Prince William becomes a Royal Fellow of the Royal Society. Queen's Printer, 2010. június 23. [2011. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 1.)
 50. King George VI: Media Centre > Buckingham Palace press releases > Appointment of a new Garter Knight. Royal.gov.uk. [2008. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
 51. William made Knight of the Garter”, BBC News, 2008. június 16. (Hozzáférés: 2008. október 15.) 
 52. Prince William to receive US medal for role in drugs bust – website Hello magazine
 53. Department of Canadian Heritage: 2009 Official Royal Visit > Ontario (Toronto, Hamilton and Niagara-on-the-Lake, Ottawa, Petawawa). Queen's Printer for Canada. [2009. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 3.)
 54. The Royal Family: Members of the Royal Family: HRH The Prince of Wales: Prince William – Military Career. Buckingham Palace. [2008. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 17.)
 55. RAF Regiment Association Official Site. Rafregt.org.uk. [2009. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
 56. Prince William appointed as Colonel of the Irish Guards, 10 February 2011. Buckingham Palace. [2011. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 10.)
 57. The coat of arms of HRH Prince William of Wales. The College of Arms, London. [2008. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 24.)
 58. Office of the Minister of Canadian Heritage and Official Languages: Harper Government Unveils New Personal Canadian Flags for Their Royal Highnesses The Prince of Wales and The Duke of Cambridge. Canada News Wire, 2011. június 29. (Hozzáférés: 2011. június 29.)[halott link]
 59. Miroslav Marek: Oldenburg 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 60. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 61. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 62. Miroslav Marek: Wettin 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 63. Miroslav Marek: Wurttemberg 4 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. január 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 64. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 65. Miroslav Marek: Spencer 5 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 66. Miroslav Marek: Hamilton 3 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)

Források[szerkesztés]

 • Robin Polakowsky: Vilmos és Kate (avagy őfelsége, a szerelem), Atlantic Press Kiadó, 2011

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a William, Prince of Wales című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Előző
III. Károly
Wales hercege
2022–
Következő
hivatalban