Middle Temple

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Middle Temple
Brick Court, EC4.jpg
Település City of London
Elhelyezkedése
Middle Temple (London)
Middle Temple
Middle Temple
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 45″, ny. h. 0° 06′ 43″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 45″, ny. h. 0° 06′ 43″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Middle Temple témájú médiaállományokat.
A Middle Temple egy része Thomas Shepherd egy 1860. körül készített rajzán. A nagyterem a kupola alatt van.
A négy londoni jogászkollégium címere egy helyen ábrázolva. A Middle Temple-é a jobb felső.
A Middle Temple napjainkban

A Nagytiszteletű Middle Temple Társasága a négy londoni jogászkollégium egyike. Csak ezen társaságok tagjai nevezhetik magukat az angol ügyvédi kamara előtt barristernek magukat. A másik három ilyen társaság az Inner Temple, a Gray's Inn és a Lincoln's Inn. A City of Londonban, a Royal Courts of Justice közelében van.

A XIII. században az Inner Court a joghallgatók számára szállásnak és iskolának lett létrehozva. A Middle Temple a " Temple" nyugati része, régen, 1312-es feloszlatásukig itt volt a templomosok központja, s az ő tiszteletükre építették a ma is álló Temple Churchöt, s ma ez az Inner és a Middle Temple temploma. Egy modern irodaépülettől eltekintve "Outer Temple" soha nem létezett. Egy 1337-es rendelet arra utal, hogy a Court of Temple közepén végigvezető sétányt fel kell újítani. Később ezt ismerték Middle Temple Lane néven, s talán innen ered a jogászkollégium neve is.

Az Inner 1852-ig volt felelős a jogászoktatásért, de például etikát továbbra is tanítottak itt a hallgatóknak és a frissen végzetteknek. A kollégium nagy részét a barristerek irodái foglalják el, amiket "chambernek", teremnek neveznek. A Middle Temple mai egyik legfontosabb funkciója az, hogy a szakma új képviselőinek segítséget nyújtson. Ezt ösztöndíjakon keresztül (2005-ben 1 millió font értékben),[1] és szakmai összejöveteleket szerveznek, melyek keretein belül a fiatal jogászok már tapasztalt társaikkal tudnak eszmét cserélni.

A Middle Temple Hall a jogakadémia közepén van, és az itteni joghallgatóknak meg van szabva, hogy egy évben legalább hány alkalommal kell itt vacsorázniuk. A vacsora után gyakran előadásokat vagy beszédeket tartanak. A Middle Temple Hall bankettek, esküvők, fogadások és partik népszerű helye is. A legutóbbi években felkapott filmhelyszín lett. A macskaköves utcák, a történelmi épületek és a gázvilágítás különleges hangulatot kölcsönöz a környéknek. Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című drámáját 1602-ben itt mutatták be először.[2]

A Middle Temple egyike a még meglévő libertynek, helyi önkormányzati egységnek.

Híres tagjai[szerkesztés]

Referenciák[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Middle Temple című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Middle Temple accommodation for students (accessed 26 April 2007). [2008. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 7.)
  2. Staff: Middle Temple Hall. The Honourable Society of the Middle Temple. (Hozzáférés: 2008. október 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]