Ugrás a tartalomhoz

Wales hercegeinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wales hercegeinek listája
Wales hercegeinek listája zászlaja
Wales hercegeinek listája zászlaja
weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wales hercegeinek listája témájú médiaállományokat.

A Wales hercegeinek listája lapon látható az 1284-ben trónra lépett Eduárd hercegtől egészen a mai hercegig, Vilmosig az összes walesi herceg.

Történet[szerkesztés]

I. Eduárd angol király 1284-ben hosszú háború után csatolta a Walesi Hercegséget az Angol Királysághoz. A Wales hercege címet az uralkodó adományozza, jellemzően, szokásjog alapján a trón férfi örökösének. A trónörökös nem lesz automatikusan Wales hercege. II. Erzsébet brit királynő 1952. február 6-án lépett trónra, ő maga nem volt Wales hercege, noha trónörökös volt, de nőként nem nyerhette el a címet. Hiába élt már trónra lépésekor legidősebb fia, Károlyt csak 1958. július 26-án tette meg Wales hercegévé. A jelenlegi walesi herceget, Vilmost 2022. szeptember 9-én tette III. Károly walesi herceggé, egy nappal trónra lépését követően. A Wales hercege cím, amennyiben viselője trónra lép, visszaszáll a koronára, ezért újra adományozni kell.

A Cornwall hercege címet automatikusan megkapja a mindenkori uralkodó legidősebb fiú gyermeke, amennyiben ő a trónörökös. Az uralkodó egyben Lancaster hercege is – csak Lancasteren kívül nem használja a címet, mert a királyi cím magasabb cím –, ezért, ahogy az uralkodói, úgy a hercegi cím is öröklődik viselője halála pillanatában, mindkét cím örököletes cím.

Wales hercegei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]