Howard Katalin angol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Howard Katalin angol királyné
(Katherine Howard)
CatherineHoward.png
Született Catherine Howard
1521/24 körül
Wingate
Elhunyt 1542. február 13.
Londoni Tower
Állampolgársága angol
Nemzetisége angol
Házastársa VIII. Henrik angol király
Gyermekei nem születtek
SzüleiJoyce Culpeper
Lord Edmund Howard
Foglalkozása
  • királyné
  • udvarhölgy
Halál okalefejezés
Sírhely Church of St Peter ad Vincula, Tower Hamlets

Howard Katalin angol királyné aláírása
Howard Katalin angol királyné aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Howard Katalin angol királyné témájú médiaállományokat.

Howard Katalin (Catherine/Katherine/Katheryn[1] Howard, 1521 körül – 1542. február 13.) angol királyné, VIII. Henrik angol király ötödik felesége. Boleyn Anna egyik közeli rokona volt, mivel Anna édesanyja és Katalin édesapja testvérek voltak.

Élete[szerkesztés]

Születési éve ismeretlen, de 1521 és 1524 is felmerült. Valószínűleg a Durham grófságbeli Wingate-ben született, Lord Edmund Howard és Joyce Culpeper második leányaként. Apja, Lord Edmund Norfolk második hercegének, Thomas Howardnak volt az egyik fia. Katherine így Henrik második feleségének, Boleyn Annának első unokatestvére volt. (Sajnos mindketten ugyanarra a sorsra is jutottak: VIII. Henrik házasságtörés vádjával kivégeztette őket.) Állítólag a fiatal lányt Suffolk hercege (Charles Brandon) és Edward Seymour (a néhai Jane Seymour angol királyné egyik fivére) mutatta be VIII. Henriknek, aki akkoriban már szabadulni akart a Kleve-i Annával kötött, meggondolatlan házasságából. Katalin a szépségén és naivságán, életszeretetén kívül semmiféle pozitív tulajdonsággal nem rendelkezett. Nem volt olvasott vagy vallásos, ám a táncokban állítólag jeleskedett. Imádta a bálokat, az utazgatást, a szép ruhákat és a drága ékszereket. 1540. július 28-án a surreyi Oatlands Palace-ban hozzáment a nála évtizedekkel idősebb Henrikhez, szinte rögtön azután, hogy a király elvált Klevei Annától (Howard Katalin korábban Kleve-i Anna udvarhölgye volt. Érdekes egybeesés, hogy Aragóniai Katalin udvarhölgye Boleyn Anna, Boleyn Anna udvarhölgye pedig Jane Seymour volt.). A királynénak fiatal kora ellenére már „múltja” volt, és szerelmi kapcsolatait a házasságot követően felújította. Csakhogy ezek az ügyek persze egy királyi udvarban nem maradhatnak titokban sokáig. Alig két évvel a házasságkötés után a király 1542-ben a házasságtörő királynét két, állítólagos szeretőjével, (Thomas Culpeperrel, és Francis Derehammel), s egyik udvarhölgyével (az özvegy Lady Jane Boleyn-nel, a néhai George Boleyn feleségével) együtt kivégeztette a Tower udvarán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 16. században még nem alakult ki az angol helyesírás, és a névnek még több elterjedt írásmódja volt, mint most. Egyetlen fennmaradt aláírásában Katheryn a neve, de ezt az archaikus írásmódot már nem használják. Fő életrajzírója, Lacey Baldwin Smith a modern Catherine alakot használja, mások, például Antonia Fraser, a hagyományosabb Katherine-t.

Források[szerkesztés]

  • David Hilliam: Királyok, királynék és fattyak. Ki kicsoda az angol királyság történetében Egberttől II. Erzsébetig. Debrecen: Héjja és Fiai. 2007. ISBN 978 963 7054 396 (150-151. oldal)

További irodalom[szerkesztés]

  • Fraser, Antonia: VIII. Henrik hat felesége, Budapest, Európa Könyvkiadó, 1997 (eredeti kiadás: F., A.: The Six Wives of Henry VIII, London, Mandarin, 1993)
  • Panzer, Marita A.: Nők az angol trónon - Anglia királynői és királynéi, Budapest, GABO, 2007 (eredeti kiadás: P., M. A.: Englands Königinnen. Von den Tudors zu den Windsors, Regensburg, Verlag Friedrich Pustet, 2001)
Előző
Klevei Anna
Anglia királynéja Royal Arms of England (1198-1340).svg
1540 – 1542
Következő
Parr Katalin