Bragança Katalin angol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bragança Katalin
Catarina Henriqueta de Bragança
Bragança Katalin egy korabeli festményen
Bragança Katalin egy korabeli festményen

Életrajzi adatok
UralkodóházBragança-ház, Stuart-ház
Született1638. november 25.
 Portugália, Vila Viçosa
Elhunyt1705. december 31. (67 évesen)
 Portugália, Lisszabon
NyughelyeLisszabon
ÉdesapjaIV. János portugál király
ÉdesanyjaMedina-Sidoniai Lujza
Testvére(i)
HázastársaII. Károly angol király
Gyermekei
  • unnamed son Stuart
  • second stillborn child Stuart
  • third stillborn child Stuart
A Wikimédia Commons tartalmaz Bragança Katalin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bragança Katalin (Vila Viçosa, 1638. november 25.Lisszabon, 1705. december 31.), teljes nevén Bragança Katalin Henrietta, portugálul: Catarina Henriqueta de Bragança, angolul: Catherine Henrietta of Braganza, portugál infánsnő, a Habsburg-uralom után helyreállított Bragança-házból való első portugál király, IV. János leánya, 1662–1685 között II. Károly angol király felesége, Anglia, Skócia és Írország királynéja. Özvegyként II. Jakab uralkodása alatt még Angliában maradt, majd 1692-ben hazatért. Uralkodó öccsének, II. Péter portugál királynak távollétében 1701-ben és 1704–05 között régensként irányította Portugáliát.

Élete[szerkesztés]

Bragança Katalin IV. János portugál király és Medina-Sidoniai Lujza második leányaként született. A portugál hercegnőt, egy előnyös diplomáciai szövetség révén, 1662-ben vette feleségül II. Károly angol király. Hozományában voltak azok az indiai szigetek is, amelyeken a mai Mumbai elterül.[1]

Katalin kezdetben sem a nép, sem az udvar körében nem aratott sikert. Beilleszkedését és befogadását nehezítette a protestáns Angliában, hogy katolikus volt, és nem beszélt angolul. Nem tetszett Károlynak sem, emiatt hónapokon át nem hálták el házasságukat. Eközben a király szeretőinél keresett vigaszt. Az uralkodónak sok ágyasa volt, akiktől tizenöt törvénytelen gyermeke született, ám ők nem örökölhették a koronát.[2]

Később a királyi pár "összemelegedett", Katalin háromszor is teherbe esett, de minden alkalommal elvetélt. Később már nem lett állapotos, így nem tudott fiúörököst adni Károlynak. A király ennek ellenére nem vált el tőle és nem is nősült újra: nem akarta a hűtlenkedései felett szemet hunyó, szerény és jólelkű Katalint megszégyeníteni azzal, hogy hazaküldi Portugáliába. Huszonhárom évig éltek együtt. Károly 54 évesen, egy hirtelen jött betegség következtében hunyt el 1685-ben.

A király legközelebbi vérrokonára, öccsére, Jakabra hagyta a koronát. Katalin 1692-ben visszaköltözött szülőhazájába, és özvegyként halt meg 1705-ben Lisszabonban.

Érdekesség[szerkesztés]

  • A legenda szerint Bragança Katalin honosította meg a teázás kultúráját Angliában.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HVG: Városnévkereső. (Hozzáférés: 2012. március 15.)[halott link]
  2. Múlt-kor: Történelmi Katalinok és Vilmosok. (Hozzáférés: 2012. március 15.)
  3. Népigyógymodok.hu: A tea eredete - legendák és valóság. [2012. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 15.)
Commons:Category:Catherine of Braganza
A Wikimédia Commons tartalmaz Bragança Katalin angol királyné témájú médiaállományokat.
Előző
Bourbon Henrietta Mária
Anglia királynéja
1662 – 1685
Következő
Estei Mária Beatrix
Előző
Bourbon Henrietta Mária
Skót királyné
1662 – 1685
Következő
Estei Mária Beatrix