Cambridge hercege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vilmos herceg, Cambridge jelenlegi hercege (2010-es felvétel)

A Cambridge hercege (angolul: Duke of Cambridge) brit nemesi cím, amelyet Cambridge városáról neveztek el és amelyet a brit királyi család tagjai viselnek. A hercegi címet először Stuart Károly (1660–1661), Jakab yorki herceg (később II. Jakab néven király) legidősebb fia kapta, bár hivatalosan sosem iktatták be. A címet legutoljára Vilmos brit királyi herceg kapta meg 2011. április 29-én, esküvője alkalmából.

Története[szerkesztés]

A címet legelőször II. Jakab első fia, Stuart Károly kapta, aki 1661-ben meghalt és hivatalosan nem iktatták be. Az első hivatalosan is elismert használata 1661-ben történt, amikor Stuart Jakab, II. Jakab és első feleségének házasságából származó fiú, kapta meg a címet. Jakab cambridge-i herceg azonban fiatalon, utód nélkül halt meg és a címet nem örökölte senki. Ezután Stuart Edgár, II. Jakab és első feleségének másik fia kapta, azonban ő is fiatalon és örökös nélkül halt meg.

II. Jakab második házasságából származó legidősebb fia, Stuart Károly (1677) szintén nem hivatalosan megkapta a címet, de mivel kb. egy hónapos korában meghalt, őt sem iktatták be hivatalosan.

A hercegi cím következő viselője György Ágoston, György Lajos hannoveri választófejedelem fia kapta, aki később I. György néven foglalta el a brit trónt. Apja halála után György Ágostont II. György brit király néven koronázták meg és a címet egyesítette a többi királyi címmel.[1]

A cím következő viselője Adolf herceg, III. György brit uralkodó hetedik fia volt. Adolf herceg halála után fia, György 1850-ben örökölte a címet. György herceg nem hivatalos házasságot kötött 1847-ben egy színésznővel és fiai nem örökölték a címét, ami 1904-ben ismét megüresedett.

Adolf herceg lányági unokája, Adolf 1917-ben megkapta a Cambridge őrgrófja (Marquess of Cambridge) címet V. György brit királytól, miután lemondott német nemesi címeiről. Fia, György halála után az őrgrófi cím is megüresedett.

1999-ben Eduárd herceg, II. Erzsébet brit királynő legfiatalabb fiának házasságakor felmerült, hogy a herceg megkapja a Cambridge hercege vagy esetleg Sussex hercege címet. Ehelyett a királynő a Wessex grófja címet adományozta neki. A The Sunday Telegraph brit napilap szerint eredetileg Eduárd valóban a cambridge-i hercegi címet kapta volna, de a Szerelmes Shakespeare című film megtekintése után annyira megtetszett neki a Colin Firth által játszott szereplő címe, hogy a királynőtől engedélyt kért a grófi cím használatára.[2]

2011. április 29-én, Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője napján Vilmos brit királyi herceg megkapta a Cambridge hercege, Strathearn grófja és Carrickfergus bárója címeket a királynőtől, míg felesége az esküvőt után Katalin cambridge-i hercegné lett.[3]

Cambridge hercegeinek listája[szerkesztés]

Nem hivatalos (1660)[szerkesztés]

Első használata (1664)[szerkesztés]

Második használata (1667)[szerkesztés]

Nem hivatalos (1677)[szerkesztés]

Harmadik használata (1706)[szerkesztés]

Negyedik használata (1801)[szerkesztés]

Ötödik használata (2011)[szerkesztés]

Cambridge őrgrófjai (1917)[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statement Issued by the Press Secretary to the Queen Conferring a Dukedom on Prince William of Wales. Buckingham Palace, 2011. április 29. [2011. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 29.)
  2. Richard Eden: Royal wedding: Prince William asks the Queen not to make him a duke. The Telegraph, 2010. december 12. (Hozzáférés: 2010. december 12.)
  3. Titles announced for Prince William and Catherine Middleton. Official wedding website, 2011. április 29. [2011. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 29.)