Alexandra brit királyi hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexandra brit királyi hercegnő
Ő királyi fensége Kenti Alexandra Helen Erzsébet Olga Christabel brit királyi hercegnő
A nagyméltóságú Lady Ogilvy
Brit királyi hercegnő
Alexandra hercegnő 1961-ben Yam Kim-fai és Bak Sheut-sin operaénekeseket köszönti
Alexandra hercegnő 1961-ben Yam Kim-fai és Bak Sheut-sin operaénekeseket köszönti

Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Született 1936. december 25. (80 éves)
Belgrave Square, London, Egyesült Királyság
Házastársa Sir Angus Ogilvy
Gyermekei James Ogilvy
Marina Ogilvy
Édesapja György kenti herceg
Édesanyja Marina kenti hercegné
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexandra brit királyi hercegnő témájú médiaállományokat.

Alexandra brit királyi hercegnő, Lady Ogilvy (London, 1936. december 25.) (angolul: Princess Alexandra, The Honourable Lady Ogilvy) a brit királyi család, a Windsor-ház tagja, V. György brit király unokája és a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet brit királynő unokatestvére. Házassága előtt Kenti Alexandra hercegnő volt a címe. Férje 2004-ig Sir Angus Ogilvy volt.

Alexandra hercegnő a királyi család aktív tagja, unokatestvére, II. Erzsébet képviseletében gyakran tesz hivatalos látogatásokat vagy vesz részt hivatalos rendezvényeken. Jelenleg a 39. helyen áll az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében.

Fiatalkora[szerkesztés]

Alexandra hercegnő 1936. december 25-én született szülei londoni rezidenciáján. Apja György kenti herceg volt, V. György brit király és Mária királyné negyedik fia. Anyja Marina görög hercegnő, Miklós görög királyi herceg és Jelena Vlagyimirovna orosz nagyhercegnő lánya. Születésekor, az uralkodó férfiági leszármazottjaként jogosult volt az "Ő királyi fensége" megszólításra és a 6. helyet foglalta el a trónöröklési rangsorban.

1937. február 9-én keresztelték meg a Buckingham-palota magánkápolnájában, keresztszülei voltak többek között VI. György brit király és Erzsébet brit királyné, Matild norvég királyné, Miklós görög királyi herceg, Olga görög hercegnő.[1] Nevét dédnagyanyja, Alexandra brit királyné után kapta, a Christabel nevet azért adták neki, mert karácsony napján született (akárcsak nagynénje, Aliz gloucesteri hercegné.

Alexandra hercegnő gyermekkorának nagy részét a kenti herceg vidéki rezidenciáján, Coppinsban, Buckinghamshire-ben töltötte. A második világháború alatt nagyanyjával, Mária özvegy királynéval lakott a Badminton-házban. Apja egy repülőszerencsétlenségben vesztette életét 1942-ben a skóciai Caithness közelében.

Alexandra hercegnő volt az egyik koszorúslány unokatestvére, Erzsébet hercegnő és másodunokatestvére, Fülöp edinburgh-i herceg esküvőjén, 1947. november 20-án.

Tanulmányait, a királyni hercegnők közül elsőként, egy nyilvános iskolában végezte, a Heathfield St Mary's School iskolába járt a berkshire-i Ascotban.

Házassága[szerkesztés]

Alexandra hercegnő 1963. április 24-én házasodott össze Sir Angus Ogilvy-vel, David Ogilvy airlie-i gróf és Lady Alexandra Coke második fiával a westminsteri apátsági templomban. Az esküvői szertartáson a királyi család minden tagja részt vett és világszerte kb. 200 millió néző láthatta élőben.

Sir Angus az esküvő után elutasította a királynő által felajánlott grófi címet, emiatt a pár gyermekei semmilyen nemesi címet nem örököltek. Sir Angust 1988-ban ütötték lovaggá és 1997-ben kinevezték a királynő tanácsosának. Sir Angus és Alexandra hercegnő házasságából két gyermek született:

 • James Ogilvy, 1964. február 29., aki anyja után a 38. a trónöröklési sorban. 1988. július 30-án feleségül vette Julia Rawlinsont, jelenleg két gyermekük van:
 • Marina Victoria Alexandra Ogilvy, 1966. július 31., aki bátyja és annak gyermekei mögött 41. a trónöröklési sorban. 1990. február 2-án ment feleségül Paul Julian Mowatthoz, gyermekeik:
  • Zenouska May Mowatt, London, 1990. május 26. (42. a trónöröklési sorban)
  • Christian Alexander Mowatt, London, 1993. június 4. (a 43. a trónöröklési sorban)

Hivatalos szereplései[szerkesztés]

Az 1950-es évektől kezdve Alexandra hercegnő az egyik legaktívabb tagja a királyi családnak, számos hivatalos rendezvényen vett részt a királynő képviseletében az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség országaiban.

Alexandra hercegnő csak 15 éves volt, amikor unokatestvére II. Erzsébet néven elfoglalta a brit trónt, de a királyi családban csak két másik hercegnő volt akkoriban: Erzsébet húga, Margit snowdoni grófné és Erzsébet kislánya, Anna hercegnő. Ezért Erzsébet felkérte Alexandrát, hogy vegyen részt a királyi család hivatalos rendezvényein és látogatásain.

1959-ben nagyobb körutat tett Ausztráliában és részt vett a Queensland tartomány százéves évfordulójára rendezett ünnepségeken. 1967-ben visszatért Ausztráliába, és bár magáncélú látogatást akart tenni, mégis részt vett hivatalos rendezvényeken Canberrában és Melbourneben. A hercegnő képviselte a királynő 1960-ban, amikor Nigéria elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától és október 3-án ő nyitotta meg a nigériai parlament épületét. Később hivatalos látogatásokat tett még Kanadába, Olaszországba, Norvégiába, Thaiföldre, Gibraltárra és a Falkland-szigetekre.

1964-től 2004-ig a Lancasteri Egyetem kancellárja volt, ezenkívül tiszteletbeli tagja a glasgowi orvosi és sebészkamarának (Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow), a királyi orvosi kamarának (Royal College of Physicians), a királyi nőgyógyászkamarának (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) és a királyi altatóorvosi kamarának (Royal College of Anaesthetists).

Hivatalos szerepléseivel járó költségei fedezésére Alexandra hercegnő évente 225000 fontot kap a civillistáról, bár a királynő - a királyi család többi tagjához hasonlóan - saját bevételeiből ezt az összeget visszafizeti a brit államkincstárnak. A hercegnő a londoni Richmond kerületben található Thatched House Lodge rezidencián lakik, amit esküvőjük után Sir Angus 150 éves bérletre vásárolt meg a koronától.

2006-ban az jelent meg London Evening Standard napilapban, hogy férje 2004-es halála után Alexandra hercegnő egyedül érzi magát a hét hálószobás rezidencián és el akarja adni a bérleti jogot. A hercegnőnek a királynő rendelkezésére bocsátott egy lakosztályt a londoni St. James-palotában, de a hercegnő még nem adta fel richmondi rezidenciáját.

Címei és kitüntetései[szerkesztés]

Címei[szerkesztés]

Alexandra hercegnő személyes címere, amelynek használatára 1961-ben kapott jogot, az Egyesült Királyság királyi címerén alapul. A címeren megkülönböztető jelzésként egy ötosztatú ezüst szalag található, az első és ötödik osztaton vörös szív, a második és negyedik osztaton azúrkék horgony, a harmadik osztaton vörös kereszt van.
 • 1936. december 25. – 1963. április 24.: Ő királyi fensége Kenti Alexandra brit királyi hercegnő
 • 1963. április 24. – 1989. december 31.[2]: Ő királyi fensége Alexandra hercegnő, A tiszteletreméltó Mrs Angus Ogilvy
 • 1989. december 31. – : Ő királyi fensége Alexandra hercegnő, A tiszteletreméltó Lady Ogilvy

Kitüntetések[szerkesztés]

 Nagy-Britannia

Nemzetközösségi kitüntetés

Tiszteletbeli katonai kinevezések[szerkesztés]

 Kanada
 Nagy-Britannia
 • Naval Ensign of the United Kingdom.svg Az Alexandra királyné Királyi Haditengerészeti Ápolószolgálat védnöke 1955. óta
 • Ensign of the Royal Air Force.svg A Mária hercegnő Királyi Légierő Ápolószolgálat védnöke és tiszteletbeli parancsnoka
 • BritishArmyFlag2.svg A The Rifles ezred 3. zászlóaljának királyi ezredese
 • Ensign of the Royal Air Force.svg A RAF Cottesmore légitámaszpont tiszteletbeli parancsnoka
 • BritishArmyFlag2.svg A Royal Yeomanry tiszteletbeli királyi ezredese
 • BritishArmyFlag2.svg A Királynő Saját Lándzsás Lovasezrede helyettes parancsnoka

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexandra brit királyi hercegnő témájú médiaállományokat.