Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné
Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon
Erzsébet királyné 1986-ban
Erzsébet királyné 1986-ban

Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Született 1900. augusztus 4.
London vagy Hitchin, Anglia
Elhunyt 2002. március 30. (101 évesen)
Windsor, Anglia
Házastársa VI. György brit király
Gyermekei II. Erzsébet brit királynő (1926)
Margit hercegnő (1930–2002)
Édesapja Claude Bowes–Lyon
Édesanyja Cecilia Cavendish-Bentinck
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné témájú médiaállományokat.

Erzsébet brit királyné (született Elizabeth Bowes-Lyon; 1900. augusztus 4.2002. március 30.) VI. György brit király felesége, II. Erzsébet brit királynő édesanyja.

Életrajza[szerkesztés]

Coat of Arms of Elizabeth Bowes-Lyon.svg

1900-ban született királyi rokonsággal büszkélkedő ősi skót nemesi családban, édesapja Strathmore és Kinghorne earlje volt. 22 évesen ment férjhez Albert György yorki herceghez, aki először még csak második volt a trónöröklési sorrendben, ám bátyjának, VIII. Eduárdnak a trónról való lemondása után őt koronázták Anglia új uralkodójává. Így Erzsébetből királyné lett, idősebbik leányukból pedig a trón várományosa. A leendő II. Erzsébet brit királynő 1926-ban született, húga, Margit hercegnő 1930-ban.

Erzsébet királyné rendkívül népszerű volt népe körében megnyerő személyisége és együttérző természete miatt. A második világháború alatt Londonban maradt a bombázások idején is. Amikor a Buckingham-palotát találat érte, így reagált: „Most már úgy érzem, szemébe nézhetek az East Enden lakóknak.”

Férje 1952-ben váratlanul elhunyt tüdőrákban, a csapás rendkívül megviselte a királynét. Idősebbik lánya, Erzsébet már 5 éve házas volt, két gyermek édesanyja, amikor 1953-ban Nagy-Britannia királynőjévé koronázták. Ezek után az özvegy Erzsébetből anyakirályné lett, s még megérhette dédunokáinak, Vilmos és Harry hercegeknek megszületését. Ekkor már elmúlt 80 éves volt, sőt 2000-ben megünnepelhette 100. születésnapját is. Végül 2002-ben, 101 éves korában halt meg, kisebbik leányának halála után egy hónappal. A köztiszteletnek örvendő anyakirályné temetése jelentős esemény volt Nagy-Britanniában.

Származás[szerkesztés]

Egy botrányos emlékezetkiesés[szerkesztés]

1991-ben a The Sun felfedte, hogy az anyakirálynő hamis információkat adott a brit nemesség évkönyvének, a Burke's Peerage-nek, amikor azt állította, hogy két unokahúga, Katherine és Nerissa Bowes-Lyon 1940-ben, illetve 1961-ben meghalt. Nerissa, aki szellemi fogyatékos volt, csak 1986-ban halt meg, és ami a szintén visszamaradott Catherine-t illeti ő még mindig életben volt, és ötven éve egy Surrey megyei elmegyógyintézet lakója volt. Ez a leleplezés annál is kínosabb volt a királyné számára, mert több olyan szervezetet is pártfogolt, amely a fogyatékosok integrációjáért harcol... A botrány alkalmával a sajtó fényt derített az anyakirálynő másik három unokatestvérére is, akik szintén fogyatékosok voltak, és akiket szintén jóval a haláluk előtt halottnak tüntettek fel a rokonaik. A sajtó végül felderítette, hogy élt a családban egy dédnagybácsi, aki 1822-ben született, és annyira visszamaradott volt, hogy csak „Glamis szörnyetegének” nevezték. A család hivatalosan bejelentette a halálát, és a nagybácsi az egész életét a családi kastély egy eldugott szobájában töltötte. A zavaró felfedezések napvilágra kerülésekor a palota a no comment szabályát alkalmazta.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Isabelle Bricard: Európai uralkodócsaládok, Gabo, 2001, ISBN 9639237868

Külső hivatkozások[szerkesztés]