Olga görög hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Olga hercegnő
(Όλγα της Ελλάδας)
Olga, Jugoszlávia hercegnéje
Olga, Jugoszlávia hercegnéje
Született 1903. június 11.
Tatoi; Görögország
Elhunyt 1997. október 16. (94 évesen)
Párizs; Franciaország
Állampolgársága görög
Házastársa Prince Paul of Yugoslavia (1923 – 1976. szeptember 14.)
Gyermekei
  • Princess Elizabeth of Yugoslavia
  • Sándor szerb herceg
  • Prince Nikola of Yugoslavia
SzüleiJelena Vlagyimirovna Romanova orosz nagyhercegnő
Miklós görög királyi herceg
Foglalkozása arisztokrata
Halál okaAlzheimer-kór
Sírhely Oplenac
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Olga hercegnő témájú médiaállományokat.

Olga görög hercegnő, hivatalosan Olga görög és dán hercegnő, férjezett Olga jugoszláv hercegné (szerbül: Кнегиња Олга Карађорђевић vagy Kneginja Olga Karađorđević; Tatoi, 1903. június 11.Párizs, 1997. október 16.) görög és dán hercegnő, házassága révén jugoszláv hercegné.

Élete[szerkesztés]

Royal Coat of Arms of Greece.svg

Olga hercegnő 1903-ban született Miklós görög királyi herceg és Jelena Vlagyimirovna orosz nagyhercegnő legidősebb gyermekeként. Nagyapja, I. György király eredetileg dán hercegként született, így leszármazottai viselték a dán hercegi címet, akárcsak Olga és két húga, Erzsébet és Marina hercegnők.

1922-ben a hercegnőt eljegyezte Frigyes dán trónörökös, a későbbi IX. Frigyes király. A pár végül nem házasodott össze, mert Olga hercegnő Pál jugoszláv herceghez szeretett volna feleségül menni, és amikor a herceg megkérte a kezét, Olga igent mondott neki. Pál és Olga Belgrádban, 1923. október 22-én házasodtak össze, a frigyből három gyermek született:

1934. október 9-én meggyilkolták I. Sándor jugoszláv királyt, és mivel fia, II. Péter király még kiskorú volt, Pál herceg régensi kinevezést kapott. Olgából így Jugoszlávia régensnéje lett. A második világháborút követően a család kénytelen volt dél-afrikai száműzetésbe vonulni. Görögországban 1975-ben kikiáltották a köztársaságot, így Olga hivatalosan elvesztette mind jugoszláv hercegnéi, mind görög hercegnői címét; s csak a dán hercegnői maradt meg.

A hercegnő huszonegy évvel élte túl a férjét, 1997-ben halt meg Párizsban. A lausanne-i Cimetière de Bois de Vaux-ban helyezték örök nyugalomra.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Olga görög hercegnő témájú médiaállományokat.

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]