Frances Burke Roche

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Frances Ruth 1936. január 20-án, Sandrighamben született, Edmund Roche és Ruth Sylvia Gill második leányaként. Apja Fermoy 4. bárója volt, anyja édesapja pedig William Smith Gill ezredes volt. A sors furcsa fintora, hogy az ezredes éppen annak a VI. Györgynek volt a jóbarátja, aki II. Erzsébet édesapja volt, mivel a királynő menye pont Frances leánya, Diana lett, míg Frances édesanyja egyike volt Erzsébet anyakirályné (Elizabeth Bowes-Lyon) udvarhölgyeinek, akiről tudvalevő, hogy Diana férjének, Károlynak volt az anyai nagyanyja. 1954. június elsején, 18 éves korában, a Westminster apátságban nőül ment Edward John Spencerhez, Althorp vikomtjához, akinek 5 gyermeket szült:

A brit média párhuzamot vont Frances és Diana magánélete között, mivel mindketten egy jóval idősebb férfihoz mentek hozzá, és mindkettejük házassága válással végződött. 1967-ben John Spencerrel különváltak, két évvel később pedig hivatalosan is kimondták a válást és mindketten újraházasodtak, ám több gyermeke már egyiküknek sem született.

Frances második férje Peter Shand Kydd már nem arisztokrata származású volt, mint Spencer, ám rendkívül vagyonos ember volt, Althorp vikomtja pedig 1976-ban Dartmouth grófnőjét, Raine-t vette nőül. Frances (férjezett nevén Frances Shand Kydd) második férjével egy skóciai szigeten, Seil-en telepedett le, ám 1988-ra ez a házassága is tönkrement, mivel Peter elhagyta az asszonyt egy fiatalabb nő kedvéért.(Peter Shand Kydd 2006-ban, 80 évesen hunyt el, Spencer 8. grófja pedig 1992-ben, 68 évesen.)

1996-ban Francest ittas vezetésen kapták, mivel már egy ideje súlyos alkohol problémával küzdött, és ezt csak súlyosbította lánya, Diána hercegné hirtelen halála, mivel ő már a második gyermeke volt, akit el kellett temetnie.

2004. június 3-án, hosszan tartó betegsége, a Parkinson-kór következtében halt meg, 68 évesen. Június 10-én gyermekei és unokái körében temették el a Római Katolikus Katedrálisban, Obanban. (A szertartáson felolvasott, beszédet mondott unokája, Vilmos herceg.) Az asszony egykori veje, Károly herceg nem tudott megjelenni a temetésen, mivel éppen Washingtonban volt hivatalos úton, mert részt kellett vennie a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan gyászszertartásán.

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miroslav Marek: Spencer 5 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)