V. Harald norvég király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
V. Harald
V. Harald 2003-ban
V. Harald 2003-ban

Norvégia királya
Uralkodási ideje
1991. január 17.jelenleg is[1][2]
Koronázása
1991. június 23.[2][3]
Elődje V. Olaf[1][2]
Életrajzi adatok
Uralkodóház Glücksburg-ház[1]
Született 1937február 21. (80 éves)[1][2]
 Norvégia, Oslo
Házastársa Sonja Haraldsen[1]
Gyermekei Márta Lujza hercegnő
Haakon koronaherceg[2]
Édesapja V. Olaf norvég király[1][2]
Édesanyja Márta svéd hercegnő[1][2]
V. Harald aláírása
V. Harald aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Harald témájú médiaállományokat.

V. Harald (Oslo, 1937. február 21. – ) Glücksburg-házból származó[1][2] norvég királyi herceg, 1991. január 17. óta Norvégia királya, a Norvég Egyház feje és a Norvég Hadsereg főparancsnoka.

Élete[szerkesztés]

Az Oslo közelében található Skaugum birtokon született, Olaf koronaherceg (a későbbi V. Olaf) és Márta svéd hercegnő egyetlen fiaként. Az oslói királyi palota Királyi Kápolnájában Johan Lunde püspök keresztelte meg március 31-én. A trónörökös gyermekéveit Norvégiában töltötte egészen a II. világháború kitöréséig. Amikor a náci csapatok megszállták Norvégiát, 1940. április 9-én, anyjával és nővéreivel Svédországba menekült, majd a háborút az Egyesült Államokban, Washingtonban vészelte át. 1945-ben tért újra vissza Norvégiába.

Gimnazista éveit egy állami iskolában töltötte el, majd középiskolai tanulmányainak befejezése után a herceg beiratkozott a Norvég Gyakorló Lovastiszti Iskolába, majd katonai képzését 1959-ben fejezte be a Katonai Akadémián. Harald hercegből 1957. szeptember 21-én lett koronaherceg, amikor apját V. Olaf néven királlyá koronázták. Kötelező katonai szolgálatának befejezése után Oxfordba ment, hogy további tanulmányokat folytasson. 1960 és 1962 között társadalomtudományokat, történelmet és közgazdaságtant tanult az oxfordi Balliol College-ban.

V. Harald kiváló vitorlázó volt. Még trónörökösként három olimpián (1964-ben 8.hely, 1968-ban 11.hely, 1972-ben 10.hely) indult. Apja, V. Olaf király 1928-ban, Amszterdamban a 6 méteres hajóosztályban olimpiai bajnoki címet nyert.

1968. augusztus 29-én, Oslóban Harald koronaherceg feleségül vette az oslói Sonja Haraldsent. A házasság jóváhagyására kilenc évet kellett várni. A Storting, vagyis a norvég országgyűlés, a kormány, valamint V. Olaf végül megadta az engedélyt egy közrangúval kötendő házassághoz.

A királyi párnak két gyermeke született:

V. Harald 1991. január 17-én lépett trónra, apja halálát követően. Hivatalos mottójaként a „Mindent Norvégiáért”[4] szlogent választotta, ahogy annak előtte édesapja és nagyapja is. Minden év októberében Harald király nyitja meg a norvég parlament ülésszakát, és hetenként találkozik a kormány minden tagjával; valamint a miniszterelnök köteles őt tájékoztatni minden fontosabb ügyről. A királyi pár környezetbarát politikát folytat, aminek elismeréseként Harald király lett a Természetvédelmi Világalap elnöke. Több kitüntetést is kapott, Magyarországon például a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét lánccal együtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c d e f g h The Royal Family (angol nyelven). kongehuset.no. (Hozzáférés: 2010. július 24.)
  2. ^ a b c d e f g h His Majesty The King (angol nyelven). kongehuset.no. (Hozzáférés: 2010. július 24.)
  3. A norvég királyokat nem koronázzák meg, hanem az uralkodói jelvényeket a felszenteléskor az oltárra teszik.
  4. Celler Tibor: A világ uralkodócsaládjai; K.u.K. Kiadó, 2002; 159. oldal

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Harald norvég király témájú médiaállományokat.


Előző uralkodó:
V. Olaf
Norvégia uralkodója
1991 –
A Norvég Királyság címere
Következő uralkodó:
hivatalban