Oxford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oxford
Oxford City Birdseye.jpg
Oxford címere
Oxford címere
Becenév: The City of Dreaming Spires
Mottó: Fortis est veritas - Az igazság erős
Közigazgatási adatok
Ország  Egyesült Királyság
Országrész  Anglia
Régió Délkelet-Anglia
Alapítás éve 8. század
Irányítószám OX1, OX2, OX3, OX4, OX33, OX44
Körzethívószám 01865
Testvérvárosok
Lista
Bonn, Grenoble, León (Nicaragua), Leiden, Perm
Népességi adatok
Teljes népesség 152 000 fő
Népsűrűség 3270 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 45,59 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Oxford (Egyesült Királyság)
Oxford
Oxford
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 45′ 07″, ny. h. 1° 15′ 28″Koordináták: é. sz. 51° 45′ 07″, ny. h. 1° 15′ 28″
Oxford weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oxford témájú médiaállományokat.

Oxford város és egyben egy helyi önkormányzattal rendelkező terület 134 248 lakossal Angliában. (2001-es adat). Ez ad otthont a University of Oxfordnak, az angol nyelvterületen legrégebben alapított egyetemnek.

Közismert neve: az álmodó tornyok városa. Ezt először Matthew Arnold mondta a városra, az egyetem épületeinek harmonikus építészete miatt. A Temze átszeli a várost, a belterületi, körülbelül 18 kilométeres részt Isisnek is hívják.

Oxford egyik külvárosában, Cowleyben hosszú ideje folyik autógyártás. Jelenleg a BMW Minit készítik itt.

Fekvése[szerkesztés]

Oxford Londontól 85 km-re nyugat-északnyugatra, Birminghamtől 90 km-re délkeletre található. Oxford a két várost összekötő M40 autópálya vonalán fekszik. A sztráda városon belüli része 11 km. Az A34 autópálya, ami Hampshire-t köti össze Midlandsszel, a város nyugati elkerülő útjának része. Ezeken kívül a Londont Costwoldsszel és Nyugat-Walesszel összekötő A40-es út és az Oxford-Swindon-Bristol vonalat követő A420-as út kapcsolja be a várost az ország közúti vérkeringésébe.

Földrajzi koordinátái[szerkesztés]

A város központjának tekintett Carfax Tower koordinátái: É: 51° 45′ 31″ Ny: 01° 15′ 12″

Története[szerkesztés]

Először az angolszászok foglalták el, az ekkori település neve valószínűleg Oxenaforda volt. Először Szent Frideswide alapított itt apácazárdát a 8. században. Első írásos említése a 912-ben kiadott Anglo-Saxon Chronicle-ben (Angolszász Krónikában) olvasható. A 10. században fontos katonai határváros volt Mercia és Wessex királyságok között. A dánok is számos alkalommal megtámadták a települést. Szent Frideswide a város és az egyetem védőszentje.

A University of Oxford első írásos említése egy 12. századi feljegyzésben található. Az egyetem legrégebbi részei a University College (1249) a Balliol (1263) és a Merton (1264). Ebben az időben kezdték el Európa-szerte lefordítani a görög filozófusok írásait. Ezek az írások kihívások elé állították az európai felfogást – kutatásra késztetett a tudomány és merészebb művek készítésére a művészetek területén. A társadalom új nézőpontból kezdte magát szemlélni. Az új intézményeket az egyház abban a reményben támogatta, hogy össze tudják egyeztetni a görög filozófusok és a keresztény teológia tanításait.

A Christ Church Cathedral, Oxford egyedülálló abban a tekintetben, hogy egyszerre egyetemi kápolna és katedrális. Eredetileg Szent Frideswide Kolostorának temploma volt, majd később ezt kibővítették és beépítették a Cardinal's College épületegyüttesébe. 1546 óta az oxfordi egyházmegye székesegyházaként használják.

A kapcsolat az egyetem és a város között nem volt könnyű – jó néhány hallgatót megöltek 1355-ben a Szent Skolasztika napi lázadáskor.

Az angol polgárháború idején, 1642-ben Oxford adott otthont I. Károly udvarának, miután a királyt kiűzték Londonból. A város 1646-ban Fairfax tábornok vezetésével megadta magát.

1790-ben az Oxford-csatorna megteremtette az összeköttetést a város és Coventry között. A Duke's Cutot Marlborough hercege fejezte be, összekapcsolva az új víziutat a Temzével. 1796-ban az Oxford Canal társaság saját átjárót épített a csatorna és a folyó között az Isis zsilipnél. Az 1840-es években a Nagy Nyugati Vasút és a London és Északnyugat Vasút kötötte össze Oxfordot Londonnal.

Oxford Címer
Mottó: Fortis est veritas
(Latin: "Az igazság erős")
Oxford térképe 1605-ben

A 19. században az oxfordi mozgalom által indított vita az anglikán egyház figyelmének a középpontjába helyezte a várost.

Oxford térképe 1904-ben

Az Oxfordi városházát Henry T. Hare építette. Az alapkőletételre 1893. július 6-án került sor. 1897. május 12-én VII. Edward adta át.

A 20. század elejére a város gyors iparosodásnak indult, ezzel együtt nőtt lakossága. Ez elsősorban a nyomdaipar 1920-as években meginduló fejlődésének köszönhető. Ugyanebben az évtizedben Oxford gazdasága és társadalma nagy változásokon ment át, amikor William Morris megalapította Cowley-ben a Morris Motor Companyt. Az 1970-es évek elején több mint 20 000 munkás dolgozott Cowley-ben a hatalmas Morris Motorsnál és a Pressed Steel Companynél. Erre az időre Oxford két külön részre szakadt. Az egyik a Magdalen Bridge-től nyugatra található egyetemváros, ahol minden május 1-jén a diákok a Cherwellbe ugranak, a másik rész pedig az autók városa, keletre. Innét ered az a szellemes megjegyzés, miszerint Oxford „Cowley jobb partja”. Cowley a '80-as, 90-es évek folyamán a British Laylanddel együtt egyre inkább hanyatlott. Most a BMW Mini-t, a BMW egyik sikerautóját gyártják itt.

A bevándorlók megjelenésével az autógyárakban és az egyetemen tanuló külföldi diákokkal a városnak, azon belül is leginkább Headingtonnak és a Cowley Road környékének köszönhetően Oxfordnak multikulturális hangulata van. Ez látszik a sok báron, kávézón, éttermen, klubon, kisebbségi boltokon és gyorséttermi részeken.

Oxford a legmultikulturálisabb kisvárosa az országnak. Lakosainak 19,3%-a az országon kívül született. 23,2% valamelyik etnikai kisebbséghez tartozik, s 12,9% nem fehér. (2001-es népszámlálás adatai alapján).

1954. május 6-án egy 25 éves orvostanhallgató, Roger Bannister futotta le először kevesebb mint négy perc alatt az egymérföldes távot az Iffley roadi versenyen.

Oxford „másik” egyeteme, az Oxford Brookes University (OBU) 1992-ben kapta meg az egyetemi rangot, korábban politechnikumként működött, és az utóbbi öt évben a legjobb új egyetemnek ezt választották meg. A Brookes egyébként korántsem új egyetem, két, már korábban létező egyetem összeolvadásából született az új intézmény. (Oxford Polytechnic (alapítva 1970-ben) és Oxford School of Art (alapítva 1865-ben)). Az OBU Magyarországon az International Business School-lal tart fent kapcsolatot.

Gazdasága[szerkesztés]

Cambridge-vel ellentétben Oxfordban az egyetem nem hozott létre high-tech szektort (ami Cambridge esetében jellemzően a számítástechnikai és orvosi cégekre épül), viszont a szolgáltatószektoron kívül igen jelentős az autógyártás, amit Cowley-ban a BMW egyik gyára képvisel, ahol a BMW Mini-t készítik.

Híres oxfordiak[szerkesztés]

Oxford az irodalomban[szerkesztés]

Híres oxfordi együttesek[szerkesztés]

Oxford kerületei[szerkesztés]

Oxford tömegközlekedése[szerkesztés]

Oxfordnak vasúti összeköttetése van Londonnal, Bournemouth-szal és Worcesterrel a Costwold Line-on, és Birminghammel, Coventryvel, valamint Bicesterrel.

A bicesteri elágazó az Oxfordot Cambridge-dzsel egykor összekötő Varsity Line része volt. 1967 végén a vonal egy részét lezárták. A közlekedési minisztérium 2006-ban megrendelt egy megvalósíthatósági tanulmányt, hogy meg lehet-e nyitni a vasutat 300 000 fontból.

Az Oxford-csatorna összeköti a várost Milanddel és a Temzével. A Temze hajózható összeköttetést biztosít az északi Lechlade és a déli Tedddington Lock között úgy, hogy közben átszeli Londont.

Az Oxford repülőtér Kidlingtonban üzleti és általános célú repüléseknek is teret ad.

A legtöbb helyi közlekedésben részt vevő buszt az Oxford Bus Company és a Stagecoach South Midlands üzemelteti. Van egy olyan vonal, a Londonba közlekedő, ahol nagy a verseny. A Stagecoach járata az Oxford Tube, míg az Oxford Bus-é az Oxford Express. Mindkettő a Glouchester Green autóbusz-pályaudvarról indul, a belváros nyugati végénél. Az Oxford Tube a legsűrűbben közlekedő járatként hirdeti magát. Ugyanez a cég félóránként indít járatokat Cambridge-be, és ritkább járatok mennek Northamptonba, míg a National Express az Észak-Midland és a dél/délnyugat között közlekedő járatokat behozza a városba. Rajtuk kívül a wallingfordi székhelyű Thames Travel biztosít helyi és helyközi járatokat.

Nevezetességei, turistalátványosságok[szerkesztés]

Oxford látképe a Christ Churchtől a Tom Towerig
The Radcliffe Camera képe

Oxfordnak számos híres, turisták számára érdekes helye van. Gyakorlatilag ezek mindegyike az Oxford Egyetemhez és az oktatáshoz kapcsolódik. Számos egyéb építmény mellett a Carfax Tower és egy történelmi tematikus útvonal, az Oxford Story is a város központjában található. Sok turista élvezi a vásárlást a Covered Marketen. Itt az emberek többsége megenged magának egy süteményt Ben's Cookies (Ben süteményei) boltjában, nyáron pedig sokan csónakáznak a Temzén vagy a Cherwellen.

Vallási helyek[szerkesztés]

Templomok Oxford központjában[szerkesztés]

Anglikán

Van két további templom, amik ma egyetemi könyvtárként szolgálnak:

Katolikus

Baptista

Egyéb

Múzeumok és galériák[szerkesztés]

Az Oxfordi Egyetem Természetrajzi múzeuma

Oxfordi Egyetem:

Egyebek

Egyetemi épületek[szerkesztés]

Oxford University Press

Ebben a listában nincsenek bent az egyetem „karai”

Közterek[szerkesztés]

A következő parkok a belvárosban vagy attól maximum gyalogtávolságon belül vannak, így rengeteg zöld felület áll az itt lakók és az ide kirándulók rendelkezésére. A szabad parkok a következők:

Kereskedelmi területek[szerkesztés]

A belvároson kívül:

Színházak és mozik[szerkesztés]

Hagyományos és történelmi pubok[szerkesztés]

"The Bear" történelmi pub

És számos egyéb hely, ami a várost és az egyetem vendégei kényelmét is szolgálja.

Média és sajtó[szerkesztés]

A BBC rádióállomásai mellett, amelyek az egész ország területén foghatók, a következő helyi rádiók működnek a városban: BBC Radio Oxford, Fox FM, Passion 107,9, és az Oxide: Oxford Student Radio. Elérhető egy helyi TV, a Six TV: Az Oxfordi Csatorna is.

A legnépszerűbb helyi lapok közé tartozik az Oxford Mail napi bulvárlap, az Oxford Times heti nagyméretű lap, a hetente megjelenő ingyenes Oxford Journal, valamint a hetente ingyen házhoz szállított Oxford Star. Több reklámügynökségnek is Oxford a székhelye.

Mostanában gyakran önkéntesek kezdenek el nem kereskedelmi céllal, nem profitorientáltan újságokat szerkeszteni. Ezek közül ismertebbek a Jericho Echo és az Oxford Prospect.

Iskolák[szerkesztés]

Oxford és környéke számtalan felsőoktatási intézménynek ad otthont, sok közülük a világ minden részéről fogad hallgatókat. Sok közülük több száz éves intézmény, amelyek megőrizték kapcsolatukat az egyetemmel, és megtartották azt a szokást, miszerint csak az egyik nem tanulhat egy-egy iskolában. Gyakoriak az iskolák közötti, tudást mérő versenyek.

A következő iskolák ismertebbek:

Testvérvárosok[szerkesztés]

Minden testvérvárosa egyetemi város:

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oxford témájú médiaállományokat.