Üdvhadsereg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvhadsereg
kereszténységprotestantizmus
Kialakult 19. század
Alapító William Booth
Szent iratok Biblia
Az Üdvhadsereg nemzetközi központja Londonban

Az Üdvhadsereg katonailag szervezett protestáns vallási-emberbaráti intézmény. Világméretű tagsága mintegy 1,5 millió.[1] Magyarországi szervezete az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország.

Alapítója William Booth angol metodista lelkész, aki 1856-ban a metodistáktól független vallási tevékenységet kezdett, 1877-ben pedig formálisan is elszakadt a metodizmustól, létrehozva az Üdvhadsereget.

Az Üdvhadsereg célja az, hogy az emberek figyelmét – vallásukra való tekintet nélkül - a túlvilágra irányítsa. Ennek érdekében zenés felvonulásokat és utcai prédikációkat szerveznek. A szervezet élén az. ún. tábornok áll. A férfiakból, nőkből, zenészekből álló hadsereg tagjai egyenruhában járnak, rangjelzéseket viselnek és szigorú fegyelem alatt állnak. Vannak sajátos vallási gyakorlataik, de emellett más vallási kötelezettségeknek is eleget tehetnek. A szervezet felekezetnélküli, felekezetek feletti mivoltát hirdeti.

Az Üdvhadsereg a vallás lényegének a felebaráti szeretet és az irgalmasság gyakorlását tartja, ezért nagyarányú szeretetakciókat, szociális tevékenységet fejt ki, a szociális kérdést valláserkölcsi kérdésként fogva fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.salvationarmy.org/ihq/statistics

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Üdvhadsereg témájú médiaállományokat.
  • Vallástörténeti kislexikon, 3. kiadás, Kossuth, 1975.