Emma Watson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emma Watson
Emma Watson 2013-ban
Emma Watson 2013-ban
Életrajzi adatok
Születési név Emma Charlotte Duerre Watson
Született 1990április 15. (26 éves)
Párizs, Franciaország
Származás  Egyesült Királyság, London
Pályafutása
Iskolái
 • Worcester College
 • Dragon School
 • Worcester College
 • Brown Egyetem
Aktív évek 2001 – napjainkig
Híres szerepei Hermione Granger
(Harry Potter-filmek)
Pauline Fossil
(Balettcipők)Sam
(Egy különc srác feljegyzései)

Emma Watson weboldala
Emma Watson az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Emma Watson témájú médiaállományokat.

Emma Charlotte Duerre Watson (Párizs, 1990. április 15.) angol filmszínésznő és modell. Első jelentős szerepét az azonos című regényből készült Harry Potter és a bölcsek köve c. filmben kapta, amelyben az egyik főszereplőt, Hermione Grangert alakította. Watsont 9 évesen választották ki Hermione szerepére, a korábbi években kizárólag iskolai darabokban játszott.[1] 2001-2010-ig összesen nyolc Harry Potter-filmben szerepelt, Daniel Radcliffe és Rupert Grint oldalán. Watson a filmeknek köszönhetően számos díjat elnyert, és több mint 10 millió fontot keresett.[2]

2007-ben Watson a Balettcipők c. televíziós produkció egyik főszerepében tűnt fel, illetve a Kate DiCamillo könyve alapján készült 2008-as Cincin lovag c. animációs film egyik szereplőjének kölcsönözte a hangját. 2010-ben a My week with Marilyn című filmet forgatta Lucy szerepében, 2011 májusától pedig a The Perks of Being a Wallflowert az Egyesült Államokban. Modellkedett többek között a Burberry-nek és a People Tree-nek is, 2011-ben pedig a Lancôme reklámarca lett.

Színészi pályafutása[szerkesztés]

A Harry Potter sorozatban[szerkesztés]

1999-ben megkezdődött a Harry Potter és a bölcsek köve című film szereplőválogatása. A készítők nagy gondot fektettek a címszereplő mellett a másik két legfontosabb főszereplőt, Hermione Grangert és Ron Weasleyt alakító színészek kiválasztására. Egy színészi közvetítőirodából néhány ember ellátogatott Watson iskolájába is, ahol Hermione szerepére kerestek megfelelő kislányt. Osztályfőnöke őt és pár osztálytársát javasolta Hermione szerepére. Watson sok ezer lánnyal versenyezve végül megkapta a szerepet, és mint utóbb kiderült, Rowling már a személyes találkozó előtt, egy próbafelvétel megtekintése után tudta, hogy Watson a legmegfelelőbb gyerek a szerepre.

Watson 2001-ben tűnt fel először Hermione szerepében a Harry Potter és a bölcsek köve c. filmben. A kritikusok elismerően nyilatkoztak az alakításáról, amiért több díjra is jelölték, ezek közül a Fiatal Művész-díjat nyerte el.

Egy évvel később Watson a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmben ismét magára öltötte Hermione szerepét. Habár a film vegyes fogadtatásban részesült, Watson alakítása összességében pozitív kritikákat kapott. A The Los Angeles Times szerint Watson és két főszereplőtársa sokat fejlődött az előző filmhez képest,[3] míg a The Times elmarasztalta Chris Columbus rendezőt, amiért Watson karaktere lényegesen kevesebb szerepet kapott a könyvhöz képest.[4] Watson ebben az évben elnyerte a német Die Welt magazin Ottó-díját a filmben nyújtott alakításáért. 2004-ben mutatták be a Harry Potter és az azkabani fogoly c. epizódot. Watson ezúttal sokkal több szerepet kapott a filmben, elmondása szerint fantasztikus volt eljátszania Hermione karizmatikus karakterét.[5] Watson alakításáról ismét elismerően nyilatkoztak a kritikusok, ráadásul Watson két Ottó-díjat, valamint az Év Gyerekelőadója-díjat is a magáénak tudhatta.

A 2005-ben bemutatott Harry Potter és a Tűz Serlege című film mérföldkövet jelentett mind Watsonnak, mind pedig a filmsorozatnak. A film rekordbevételeket produkált, megelőzve ezzel világviszonylatban a Csillagok háborúja III: A Sithek bosszúja c. filmet is. Watson elmondása szerint sok humoros jelenetben játszott, és különösen élvezte a "veszekedős jeleneteket".[6] Összesen három díjra jelölték a Tűz Serlegében nyújtott alakításáért, ezek közül a bronz Ottó-díjat nyerte el. Ugyanebben az évben ő volt a legfiatalabb ember, aki feltűnt a Teen Vogue nevű magazin címlapján.[7]

Az ötödik Harry Potter-film az előzőhöz hasonlóan pénzügyi siker volt: több mint 333 millió dollár bevételt produkált.[8] Watson ebben az évben nyerte el a Legjobb Női Előadó-díjat, két színésztársával, Daniel Radcliffe-fel és Rupert Grinttel pedig pedig otthagyták láb-, kéz- és pálcalenyomatukat Grauman Kínai Színháza előtt Hollywoodban.[9] Két, az interneten közzétett poszter, amin Harry hat iskolatársával látható, köztük Hermione Grangerrel, visszhangot váltott ki a médiában. Alapvetően ugyanolyan volt a két kép, de az egyik az IMAX-bemutatót reklámozta. Ezen az Emma Watson által életre keltett Hermione megjelenésén némileg változtattak: a mellei körvonalát manipulálták. A Warner képviselői később úgy nyilatkoztak az ominózus poszterről, hogy „Ez egy nem hivatalos poszter. Sajnálatos módon került fel az IMAX-weboldalra.”[10]

Egyéb alakításai[szerkesztés]

Watson 2007-ben a Balettcipők című tévéfilmben tűnt fel. Habár úgy tervezte, hogy az ötödik Potter-film leforgatása után visszatér az iskolába, ennek a szerepnek mégsem tudott ellenállni.[11] A film Noel Streatfeild azonos c. regényének feldolgozása, melyben Watson Pauline Fossilt, a legidősebb leánytestvért alakítja. .[12] Sandra Goldbacher rendező szerint Watson tökéletes erre a szerepre, mert úgy tud játszani, hogy folyamatosan fenn tudja tartani a néző figyelmét. A filmet az Egyesült Királyságban mutatták be, és alig több mint 2 millióan látták,[13] emellett pedig gyenge kritikákat kapott. A The Times szerint igen kevés volt benne az érzelmes, varázslatos és drámai momentum. ".[14][15] Mindezek ellenére a színészek játékát pozitív kritikával illették.

Watson a Cincin lovag című animációs filmben (melyet 2008-ban mutattak be) Borsó királykisasszonynak kölcsönzi a hangját.[16]

2017-ben pedig a Walt Disney egyik ikonikus karakterét, Belle hercegnőt keltette életre A szépség és a szörnyeteg című élőszereplős filmváltozatban, mely az azonos című animációs filmen alapszik.

Jövőbeli tervek[szerkesztés]

Watson 2008 nyarán fejezte be a Harry Potter és a Félvér Herceg forgatását, és ugyanebben az évben - két főszereplőtársával egyetemben - aláírta az utolsó, két részesre tervezett Harry Potter-filmre vonatkozó szerződést is, noha az egyik bulvárlap még a szerződés aláírása előtti hetekben arról írt, hogy Watsonnak elege lett a szerepéből, és nem vállalja el az utolsó két film főszerepét. Watson azonban azt nyilatkozta: "Soha nem tudnám elhagyni Hermionét - ő az én hősöm! Túlságosan szeretem ahhoz, hogy hátat fordítsak neki. Nagyon sokat jelent nekem ez a szerep; megtiszteltetésnek érzem, hogy befejezhetem, amit elkezdtem és én játszhatom őt mind a hét részben." [17] Habár Radcliffe és Grint tovább szeretnék folytatni a színészkedést, Watson bizonytalan a jövőjével kapcsolatban. "Szeretek játszani, de annyi más dolog van még, amit szívesen csinálnék." [18]

Napóleon szerelmét fogja alakítani egy filmben, ami vélhetőleg 2011-ben kerül mozikba.

Magánélete[szerkesztés]

Emma Watson Párizsban született két ügyvéd, Jacqueline Luesby és Chris Watson első gyermekeként. Nevét apai nagyanyja után kapta, aki szintén Emma Charlotte Duerre Watson volt. 3 éves volt, amikor megszületett öccse, Alexander. Watson 5 éves volt, amikor szülei elváltak, és nem sokkal a válás után édesanyjával és öccsével együtt Oxfordba költöztek. Édesapja új kapcsolatából két ikerlány, Nina és Lucy, valamint egy fiú, Toby született. Watson két féltestvére, Nina és Lucy részt vettek a Balettcipők c. film válogatásán.

Watsont 5 éves korában felvették az oxfordi Dragon School nevű bentlakásos intézménybe. 7 éves korában megnyert egy szavalóversenyt, és ekkoriban határozta el, hogy színésznő lesz. Számos iskolai darabban szerepelt, de sohasem tanult színészetet. 2003-ban felvették a Headington Schoolba, egy leányiskolába, ahol angolt, történelmet és művészetet tanult. 2006-ban sikeres érettségi vizsgát tett, valamennyi tantárgyból jelesre vizsgázott. 2009 szeptemberétől a Providence-i (Rhode Island) Brown Egyetemen végzi tanulmányait. Szabad idejében szívesen táncol, énekel, gyephokizik, teniszezik, síel, emellett a művészetek is nagyon érdeklik.

Habár Watson elmondása szerint nagyon szeret játszani, mégsem akarja abbahagyni az iskolát a színészet miatt. "Az emberek nem értik, hogy miért nem akarom megtenni… az iskolának köszönhetően kapcsolatban tudok maradni a barátaimmal és a valósággal." Nagyon boldog, hogy a filmeknek köszönhetően jó barátságba került Daniel Radcliffe-fel és Rupert Grinttel, a barátságukat igen nagyra értékeli.

2007-ben a Rocket Me Nowhere írt róla egy dalt, melynek címe: Emma Watson.

2009-ben is megjelent egy dal, amit Dj Áder magyar lemezlovas és producer írt róla I Call By Emma Watson címmel.

Partnere, akit a Burberryben ismert meg, George Craig, a One Night Only zenekar énekese.

Kedvencei:

Filmográfia[szerkesztés]

Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hangja Rendező
2017 A szépség és a szörnyeteg
Beauty and the Beast
Belle Alejandro Amenábar
2015
Regression
Angela Gray Alejandro Amenábar
Kolónia
Colonia
Lena Szabó Luca Florian Gallenberger
2014 Noé
Noah
Ila Földes Eszter Darren Aronofsky
2013 Lopom a sztárom
The Bling Ring
Nicki Sofia Coppola
Itt a vége
This Is the End
Önmaga Szabó Luca Evan Goldberg,
Seth Rogen
2012 Egy különc srác feljegyzései
The Perks of Being a Wallflower
Sam Szabó Luca Stephen Chbosky
2011 Egy hét Marylinnel
My Week with Marilyn
Lucy Csuha Borbála Simon Curtis
Harry Potter és a Halál ereklyéi 2.
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Hermione Granger Szabó Luca David Yates
2010 Harry Potter és a Halál ereklyéi 1.
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I
Hermione Granger Szabó Luca David Yates
2009 Harry Potter és a Félvér Herceg
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Hermione Granger Szabó Luca David Yates
2008 Cincin lovag
The Tale of Despereaux
Pea hercegnő (szinkronhang) Csifó Dorina Robert Stevenhagen,
Sam Fell
2007 Balettcipők
Ballet Shoes
Pauline Fossil Sandra Goldbacher
Harry Potter és a Főnix Rendje
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Hermione Granger Szabó Luca David Yates
2005 Harry Potter és a Tűz Serlege
Harry Potter and the Goblet of Fire
Hermione Granger Szabó Luca Mike Newell
2004 Harry Potter és az azkabani fogoly
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Hermione Granger Szabó Luca Alfonso Cuarón
2002 Harry Potter és a Titkok Kamrája
Harry Potter and the Chamber of Secrets
Hermione Granger Szabó Luca Chris Columbus
2001 Harry Potter és a bölcsek köve
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Hermione Granger Szabó Luca Chris Columbus

Díjak[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Emma Watson”, 'The New York Times' (Hozzáférés ideje: 2008. január 12.) 
 2. Stenzhorn, Stefan. „Potter star Watson "rich enough to retire"”, RTÉ.ie Entertainment (Hozzáférés ideje: 2007. július 27.) 
 3. Kenneth Turan. „Harry Potter and the Chamber of Secrets”, 'Los Angeles Times'. [2005. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. szeptember 22.) 
 4. Ellen, Barbara. „Film of the week”, 'The Times', 2002. november 14. (Hozzáférés ideje: 2007. szeptember 23.) 
 5. Trout, Jonathon: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson. BBC. (Hozzáférés: 2007. augusztus 3.)
 6. Daniel Radcliffe, Emma Watson and Rupert Grint. IGN. (Hozzáférés: 2007. augusztus 3.)
 7. Horn, Steven: Interview with Emma Watson. IGN. (Hozzáférés: 2007. szeptember 30.)
 8. All Time worldwide opening records. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2007. szeptember 25.)
 9. Stardom fades, but cement lives on”, 'The Toronto Star' (Hozzáférés ideje: 2008. január 22.) 
 10. Harry Potter és a mellek titka Daily Mail
 11. BBC. "A Christmas treat for all the family". Sajtóközlemény. Elérés: 2008-01-01.
 12. Pielou, Adriaane. „Ballet Shoes saw me through”, 'The Daily Telegraph' (Hozzáférés ideje: 2008. január 1.) 
 13. Tryhorn, Chris. „Viewers sold on Old Curiosity Shop”, 'The Guardian' (Hozzáférés ideje: 2008. január 1.) 
 14. Wollaston, Sam. „Last Night's TV”, 'The Guardian' (Hozzáférés ideje: 2008. január 1.) 
 15. Teeman, Tim. „Last Night's TV”, 'The Times' (Hozzáférés ideje: 2008. január 1.) 
 16. Watson, Emma: Emma Watson official website news. (Hozzáférés: 2007. augusztus 27.)
 17. Emma Watson mégsem hagyja el Hermionét. 'Origo'. (Hozzáférés: 2007. március 25.)
 18. Will Harry Potter lose one of its stars?”, 'Newsweek'. [2006. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. szeptember 25.) 

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Emma Watson témájú médiaállományokat.
Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Emma Watson témában.