2008 a filmművészetben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Események[szerkesztés]

Hónap Nap Esemény
január 1. A Media by Numbers adatai szerint az észak-amerikai mozik bevétele 2007-ben 4%-kal nőtt az előző évhez képest, ugyanakkor az eladott jegyek száma nem változott; vagyis a magasabb összeg a jegyárnövekedésnek köszönhető.
1. A TorrentFreak jelentése szerint 2007 illegálisan leggyakrabban letöltött filmje a Transformers volt. Ezt követi a Felkoppintva, a 300 és A Bourne-ultimátum. A torrentoldalak legnépszerűbb sorozatai a Hősök, a Csillagközi romboló, a Lost és a 24 voltak.
2. A Universal Pictures bejelenti, hogy 100 éves fennállásának legjövedelmezőbb évét zárta 2007-ben. Világszerte a mozikban vetített filmjeik 2,133 milliárd dollárt kerestek, míg az otthon filmet nézőknek 2,7 milliárdot köszönhetett a stúdió home video részlege, csak az Egyesült Államokban.
2. Bejelentik, hogy a 61. Cannes-i Fesztivál zsűrielnöke Sean Penn lesz. A rendezvény május 14. és május 25. között zajlik.
5. A Vérző olaj kapja a legjobb filmnek, legjobb rendezőnek és legjobb színésznek járó díjat a Filmkritikusok Országos Társaságától. A legjobb színésznőnek Julie Christie-t választják.
6. A Warner Bros. egy Las Vegas-i rendezvényen bejelenti, hogy a jövőben csak a Blu-ray magas felbontású adathordozót fogja támogatni, vagyis a továbbiakban nem jelenteti meg filmjeit HD DVD-n.
7. A Forgatókönyvírók Szövetsége sztrájkja miatt 2008-ban elmarad a Golden Globe-gála; helyette a nyertesek nevét egy hírkonferencián hozzák nyilvánosságra a Beverly Hilton Hotelben. A Los Angeles Megyei Gazdasági Fejlesztés Vállalata szerint az Arany Glóbusz törlése több mint 80 millió dolláros veszteséget jelent a helyi gazdaságnak.
7. A Broadcast Film Critics Association a Nem vénnek való vidéket választja 2007 legjobb filmjének. A legjobb rendezői és legjobb férfi mellékszereplői díjat szintén a Coen-fivérek alkotása kapja. A legjobb színész Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), a legjobb színésznő Julie Christie (Egyre távolabb).
8. Az Amerikai Filmrendezők Szövetsége közzéteszi 2007-es jelöltjeit. A legjobb rendező Paul Thomas Anderson (Vérző olaj), Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék), Tony Gilroy (Michael Clayton), Julian Schnabel (Szkafander és pillangó) és Sean Penn (Út a vadonba) közül kerül ki.
13. A Vágy és vezeklés kapja a legjobb filmdrámának járó Golden Globe-díjat, míg a vígjáték/musical kategóriában a Sweeney Toddot hirdetik ki győztesként. Daniel Day-Lewis, Julie Christie, Johnny Depp és Marion Cotillard neve hangzik el a sajtókonferencián a főszereplő színészi díjakkal kapcsolatban.
14. Az Amerikai Producerek Szövetsége a Junót, a Michael Claytont, a Nem vénnek való vidéket, a Szkafander és pillangót és a Vérző olajt jelöli 2007 legjobb filmjének. A győztesre február 2-án derül fény.
16. A Vágy és vezeklés kapja a legtöbb jelölést a Brit Filmakadémiától, szám szerint 14-et. Ezt követi a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj 9-9 nominációval. A BAFTA-díjak kihirdetésére február 10-én kerül sor.
21. Az Arany Málna díj jelöltjeinek során Eddie Murphy vezeti a Norbittal, legrosszabb színészként, mellékszereplő színészként, mellékszereplő színésznőként és legrosszabb párosként is esélyes. A legrosszabb film emellett a Bratz – Talpra, csajok!, a Férj és férj, a Tudom, ki ölt meg és az Oviapu 2 közül kerül ki egy nappal az Oscar-díjak átadása előtt.
22. A Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj kapja a legtöbb Oscar-jelölést, szám szerint nyolcat. Ezeket követi a Michael Clayton és a Vágy és vezeklés 7-7 nominációval. Cate Blanchett fő- és mellékszereplő színésznőként is esélyes a legrangosabb filmes kitüntetésre. A nyertesek nevére február 24-én derül fény.
22. Holtan találják manhattani bérelt lakásában az Oscar-díjra jelölt Heath Ledgert. A tragikus hirtelenséggel, 28 éves korában elhunyt színész halálát gyógyszer-túladagolás okozta.
24. Címet kap a 22. James Bond-film. A Quantum of Solace elnevezés a titkosügynök szülőatyja, Ian Fleming egyik 1960-as novellájából származik.
26. A Rendezők Szövetsége a Nem vénnek való vidéket ismeri el nagyjátékfilmes kategóriájában.
27. A Színészek Szövetsége Daniel Day-Lewist (Vérző olaj) és Julie Christie-t (Egyre távolabb) ismeri el. A legjobb színészgárdának járó díjat a Nem vénnek való vidék kapja.
február 3. A Nem vénnek való vidék kapja a Producerek Szövetsége fődíját. A legjobb dokumentumfilmnek a Sickót, a legjobb animációs filmnek a L'ecsót választják.
10. 75 éves korában meghal a kétszeres Oscar-jelölt amerikai színész, Roy Scheider.
10. A Vágy és vezeklés kapja a legjobb filmnek járó BAFTA-díjat, míg a legjobb brit filmnek a This Is Englandet választja a Brit Filmakadémia. A színészi kitüntetéseket Daniel Day-Lewis és Marion Cotillard vehetik át.
12. Véget ér a Forgatókönyvírók Szakszervezetének november óta tartó sztrájkja, amely a filmek internetes és DVD-s értékesítéséből való részesedés növelésére irányult.
19. A japán Toshiba bejelenti, hogy nem gyártja tovább a HD DVD-t, így a két éve tartó, úgynevezett „formátumháború” a Blu ray és a HD DVD között előbbi javára dőlt el.
22. A 33. César-gálán a legsikeresebb francia film az Édith Piaf életéről készített Piaf, amely 5 Césart nyer (legjobb színésznő, legjobb operatőr, legjobb jelmez, legjobb díszlet és legjobb hang), négy díjat kap Abdellatif Kechiche A kuszkusz titka című alkotása (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv és legígéretesebb fiatal színésznő). A legjobb külföldi filmért járó díjjal Florian Henckel von Donnersmarck A mások élete című alkotását tüntetik ki.
24. A Nem vénnek való vidék kapja a legjobb filmnek járó szobrot a 80. Oscar-gálán. A film további három kategóriában diadalmaskodik, míg a legjobb színész Daniel Day-Lewis, a legjobb színésznő Marion Cotillard lesz. A televíziós közvetítés a díjátadó est történetében 30 év óta a leggyengébb nézettségi adatokat produkálta.
28. A Time Warner bejelenti, hogy negyvenéves önállóságát követően beolvasztják a New Line Cinema stúdiót a Warner Bros.-ba, s ezzel megválnak több száz alkalmazottól, köztük Bob Shaye CEO-tól is.
március 3. Kanada legrangosabb filmes díjátadóján, a Genie Awardson az Egyre távolabb gyűjti be a legtöbb elismerést, köztük a legjobb filmnek, rendezőnek (Sarah Polley), színésznek (Gordon Pinsent) és színésznőnek (Julie Christie) járót.
12. A Warner Bros. bejelenti, hogy az utolsó Harry Potter-adaptációt két részben fogják bemutatni, 2010 novemberében, illetve 2011 májusában.
18. 54 éves korában meghal Anthony Minghella Oscar-díjas amerikai rendező. Az angol beteg direktorának halálát rutinműtét utáni komplikáció okozta.
április 8. John Lasseter bejelenti, hogy a 2009-es Uppal kezdődően a jövőben minden Disney és Pixar produkció 3D-ben is látható lesz a mozikban.
9. A francia Pathé Renn Productions bejelenti, hogy a Bienvenue chez les Ch'tis című, februárban bemutatott filmjük számos box office-csúcs beállítása után látogatottsági rekordot is döntött: az 1965-ös Egy kis kiruccanást megelőzve a legnézettebb francia film lett az országban, eddig a pontig 17,5 millió eladott jeggyel.
22. A Hollywood Foreign Press Association bejelenti, hogy 2009-ben korábbi időpontban tartják meg a Golden Globe-gálát, február helyett január 11-én.
23. Nyilvánosságra hozzák a 61. Cannes-i Fesztivál versenyprogramját. Az Arany Pálmáért versenybe szálló 22 film között megtalálható Mundruczó Kornél Delta című filmdrámája, valamint Clint Eastwood, Steven Soderbergh és Wim Wenders egy-egy új alkotása. A fesztiválon lesz továbbá az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága és a Kung Fu Panda című szuperprodukciók világpremierje is, versenyen kívül.
május 14. Kezdetét veszi a 61. Cannes-i Fesztivál.
25. A 61. Cannes-i Fesztiválon francia film, Laurence Cantet A falak között című alkotása nyeri az Arany Pálmát, amire már 1987 óta nem volt példa. A legjobb színész díját Benicio del Toro kapja a Steven Soderbergh Che Guevaráról forgatott filmjében nyújtott alakításáért, míg a legjobb színésznőnek a brazil Sandra Corvelonit választja a zsűri. A legjobb rendezés díját a török Nuri Belge Ceylon veheti át, Catherine Deneuve és Clint Eastwood pedig különdíjban részesül.
26. 73 éves korában meghal Sydney Pollack amerikai rendező, producer és színész. A Távol Afrikátólért Oscar-díjjal kitüntetett filmes életének a rák vetett véget.
június 1. Tűz üt ki a Universal Pictures Los Angeles-i stúdióiban. A katasztrófában megsemmisül több díszlet és több tízezer filmkópia is, amik ugyanakkor pótolhatók a máshol tárolt negatívokból.
1. A Transformers a legjobb film az MTV Movie Awards-díjátadón. A legjobb férfi alakításért Will Smith-t (Legenda vagyok) tüntetik ki, a női vonalon pedig Ellen Page (Juno) kapja az arany popkornt formáló trófeát.
15. 62 éves korában meghal Stan Winston trükkszakember, aki olyan jól ismert filmeken dolgozott, mint a Predator, a Terminator vagy a Jurassic Park. Munkássága négy Oscar-díjat termett.
22. 2007 után ismét a Paramount Pictures által forgalmazott filmek együttes bevétele éri el leghamarabb az egymilliárd dolláros határt. A mindössze 174 napot igénybe vevő teljesítményhez olyan kiemelkedő sikerek járultak hozzá, mint A Vasember és az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága.
július 21. A Batman-képregények alapján készült A Sötét Lovag című film számos csúcsot állít fel az észak-amerikai mozikasszáknál bemutatója hétvégéje folyamán. A film, melyben Christian Bale alakítja a denevérruhás igazságosztót, kiváló fogadtatásban részesül kritikusoktól és nézőktől egyaránt.

Sikerfilmek[szerkesztés]

#[1] cím stúdió összbevétel[2] észak-amerikai bevétel[2] magyarországi bevétel[3] gyártási költség[4]
1 A sötét lovag Warner $1 001 921 825 $533 345 358 Ft228 629 312 $185 000 000
2 Indiana Jones és a kristálykoponya királysága Paramount $786 636 033 $317 101 119 Ft306 964 468 $185 000 000
3 Kung Fu Panda Par. / DW $631 744 560 $215 434 591 Ft290 032 152 $130 000 000
4 Hancock Sony $624 386 746 $227 946 274 Ft189 179 719 $150 000 000
5 Mamma Mia! Universal $609 841 637 $144 130 063 Ft749 967 655 $52 000 000
6 Madagaszkár 2. Par. / DW $603 900 354 $180 010 950 Ft434 205 718 $150 000 000
6 A Quantum csendje Sony $586 090 727 $168 368 427 Ft207 397 820 $200 000 000
7 A Vasember Paramount $585 133 287 $318 412 101 Ft111 604 560 $140 000 000
8 WALL•E Buena Vista $521 311 813 $223 808 164 Ft198 945 907 $180 000 000
10 Narnia Krónikái: Caspian herceg Buena Vista $419 651 413 $141 621 490 Ft158 757 332 $200 000 000


Filmbemutatók[szerkesztés]

Magyar filmek[szerkesztés]

Cím Rendező
9 1/2 randi Sas Tamás
Another Planet – Másik bolygó Moldoványi Ferenc
Bahrtalo! (Jó szerencsét!) Lakatos Róbert
Bakkermann Szőke András
Casting minden Tímár Péter
Delta Mundruczó Kornél
Életek éneke Bereczki Csaba
Eszter hagyatéka Sipos József
Kalandorok Paczolay Béla
Kaméleon Goda Krisztina
Kis Vuk Gát György
A londoni férfi Tarr Béla
Majdnem szűz Bacsó Péter
Márió, a varázsló Almási Tamás
Mázli Keményffy Tamás
A nyomozó Gigor Attila
Nyugalom Alföldi Róbert
Pánik Till Attila
Para Fazakas Péter
Rövid, de kemény…életem Kovács István
Tabló – Minden, ami egy nyomozás mögött van! Dettre Gábor
Valami Amerika 2. Herendi Gábor
Zsaruvér és Csigavér III.: A szerencse fia Bujtor István

Észak-amerikai, országos bemutatók[szerkesztés]

január – december[5]

Magyar cím Eredeti cím Rendező Stúdió / Forgalmazó [6]
21 – Las Vegas ostroma 21 Robert Luketic Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
27 idegen igen 27 Dresses Anne Fletcher 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
88 perc 88 Minutes Jon Avnet Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
Alkonyat Twilight Catherine Hardwicke Summit Entertainment Pictogram voting keep-green.svg
Amerikai ének An American Carol David Zucker Vivendi Entertainment Pictogram voting delete.svg
Amikor megállt a Föld The Day the Earth Stood Still Scott Derrickson 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Ananász expressz Pineapple Express David Gordon Green Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Appaloosa – A törvényen kívüli város Appaloosa Ed Harris Warner (New Line) Pictogram voting delete.svg
Árnykép Shutter Masajuki Ocsiai 20th Century Fox Pictogram voting delete.svg
Az áruló Traitor Jeffrey Nachmanoff Overture Films Pictogram voting delete.svg
Ausztrália Australia Baz Luhrmann 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Babylon A. D. Mathieu Kassovitz 20th Century Fox
Banki meló The Bank Job Roger Donaldson Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Bébi mama Baby Mama Michael McCullers Universal Pictures Pictogram voting delete.svg
Benjamin Button különös élete The Curious Case of Benjamin Button David Fincher Paramount Pictures Pictogram voting keep-green.svg
A boldogító talán Made of Honor Paul Weiland Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Bolondok aranya Fool's Gold Andy Tennant Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Bőrfejek Leatherheads George Clooney Universal Pictures Pictogram voting delete.svg
Csillogó fekete lemezek Cadillac Records Darnell Martin Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
Charlie Bartlett Charlie Bartlett Jon Poll Metro-Goldwyn-Mayer Pictogram voting delete.svg
Cincin lovag The Tale of Despereaux Sam Fell és Robert Stevenhagen Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Cloverfield Cloverfield Matt Reeves Paramount Pictures Pictogram voting keep-green.svg
College – Tábor a köbön College Deb Hagan Metro-Goldwyn-Mayer Pictogram voting delete.svg
Csak a testeden át! Over Her Dead Body Jeff Lowell New Line Cinema Pictogram voting keep-green.svg
A csíkos pizsamás fiú The Boy in the Striped Pyjamas Mark Herman Miramax Films Pictogram voting keep-green.svg
Csimpilóták Space Chimps Kirk De Micco 20th Century Fox Pictogram voting delete.svg
Dalok ismerkedéshez Nick and Norah's Infinite Playlist Peter Sollett Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
Döntő szavazat Swing Vote Joshua Michael Stern Buena Vista Pictogram voting delete.svg
Ellenállók Defiance Edward Zwick Paramount Vantage Pictogram voting delete.svg
Delgo Marc F. Adler és Jason Maurer Freestyle Releasing
Édes kis malackám Penelope Mark Palansky Summit Entertainment Pictogram voting delete.svg
Égető bizonyíték Burn After Reading Ethan Coen és Joel Coen Focus Features Pictogram voting keep-green.svg
Éjjel a parton Nights in Rodanthe George C. Wolfe Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Elcserélt életek Changeling Clint Eastwood Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Első vasárnap First Sunday David E. Talbert Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
Az esemény The Happening M. Night Shyamalan 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Esti mesék Bedtime Stories Adam Shankman Buena Vista Pictogram voting keep-green.svg
Expelled: No Intelligence Allowed Nathan Frankowski Rocky Mountain Pictures
The Express Gary Fleder Universal Pictures
The Family That Preys Tyler Perry Lionsgate Films
A felolvasó The Reader Stephen Daldry The Weinstein Company Pictogram voting keep-green.svg
Fél-profi Semi-Pro Kent Alterman New Line Cinema Pictogram voting delete.svg
Fireproof Alex Kendrick Samuel Goldwyn Films
Frost/Nixon Frost/Nixon Ron Howard Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Fúrófej Taylor Drillbit Taylor Steven Brill Paramount Pictures Pictogram voting delete.svg
Fuss, dagi, fuss! Run Fatboy Run David Schwimmer Picturehouse Entertainment Pictogram voting delete.svg
Fűrész V. Saw V David Hackl Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Gazdátlanul Mexikóban Beverly Hills Chihuahua Raja Gosnell Buena Vista Pictogram voting delete.svg
Gettómilliomos Slumdog Millionaire Danny Boyle Fox Searchlight Pictogram voting keep-green.svg
Gran Torino Gran Torino Clint Eastwood Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Gyilkosság online Untraceable Gregory Hoblit Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Halálfutam Death Race Paul W. S. Anderson Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Hamlet – A második Hamlet 2 Andrew Fleming Focus Features Pictogram voting delete.svg
Hancock Hancock Peter Berg Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Hannah Montana: Mindenből a legjobbat koncert Hannah Montana/Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert Tour Bruce Hendricks Buena Vista Pictogram voting delete.svg
The Haunting of Molly Hartley Mickey Liddell Freestyle Releasing
A házinyuszi The House Bunny Fred Wolf Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Hazugságok hálója Body of Lies Ridley Scott Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Hellboy II.: Az Aranyhadsereg Hellboy II: The Golden Army Guillermo del Toro Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
A hercegnő The Duchess Saul Dibb Paramount Vantage Pictogram voting keep-green.svg
Hét élet Seven Pounds Gabriele Muccino Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
High School Musical 3. – Végzősök High School Musical 3: Senior Year Kenny Ortega Buena Vista Pictogram voting keep-green.svg
A hihetetlen Hulk The Incredible Hulk Louis Leterrier Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Hipervándor Jumper Doug Liman 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Hívatlanok The Strangers Bryan Bertino Rogue Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Horton Horton Hears a Who! Jimmy Hayward és Steve Martino 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Hogy veszítsük el barátainkat és idegenítsük el az embereket? How to Lose Friends and Alienate People Robert B. Weide Metro-Goldwyn-Mayer Pictogram voting delete.svg
I. e. 10 000 10,000 B.C. Roland Emmerich Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Az igenember Yes Man Peyton Reed Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Igor Anthony Leondis Metro-Goldwyn-Mayer
Indiana Jones és a kristálykoponya királysága Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull Steven Spielberg Paramount Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Isteni szikra Flash of Genius Marc Abraham Universal Pictures Pictogram voting delete.svg
Jack és Jill a világ ellen Jack and Jill vs World Vanessa Parise
John Rambo Rambo Sylvester Stallone Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Kalandférgek 2.: Öbölből vödörbe Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay Jon Hurwitz és Hayden Schlossberg Warner (New Line) Pictogram voting delete.svg
Karantén Quarantine John Erick Dowdle Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
Katasztrófafilm Disaster Movie Jason Friedberg és Aaron Seltzer Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Kétely Doubt John Patrick Shanley Miramax Films Pictogram voting keep-green.svg
Kínzó közelség Lakeview Terrace Neil LaBute Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
A király nevében In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale Uwe Boll Freestyle Releasing Pictogram voting keep-green.svg
Kísértetváros Ghost Town David Koepp Paramount / DreamWorks Pictogram voting delete.svg
Kitt Kittredge: An American Girl Patricia Rozema Picturehouse Entertainment
Kung Fu Panda Kung Fu Panda Mark Osborne és John Stevenson Paramount / DreamWorks Pictogram voting keep-green.svg
Légy a Holdon Fly Me to the Moon Ben Stassen Summit Entertainment Pictogram voting keep-green.svg
Lepattintva Forgetting Sarah Marshall Nicholas Stoller Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
The Longshots Fred Durst MGM / Weinstein
Love Guru The Love Guru Marco Schnabel Paramount Pictures Pictogram voting delete.svg
Madagaszkár 2. Madagascar: Escape 2 Africa Eric Darnell és Tom McGrath Paramount / DreamWorks Pictogram voting keep-green.svg
Mamma Mia! Mamma Mia! Phyllida Lloyd Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Marley meg én Marley and Me David Frankel 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
A másik Boleyn lány The Other Boleyn Girl Justin Chadwick Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Max Payne – Egyszemélyes háború Max Payne John Moore 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Meet the Browns Tyler Perry Lionsgate Films
A Megtorló: Háborús övezet Punisher: War Zone Lexi Alexander Lionsgate Films Pictogram voting delete.svg
A méhek titkos élete The Secret Life of Bees Gina Prince-Bythewood Fox Searchlight Pictogram voting delete.svg
A meztelen dobos The Rocker Peter Cattaneo 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Míg a jackpot el nem választ What Happens in Vegas Tom Vaughan 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Milk Milk Gus Van Sant Focus Features Pictogram voting keep-green.svg
Mindenképpen talán Definitely, Maybe Adam Brooks Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Miracle at St. Anna Spike Lee Buena Vista
Mozdulj & lépj! How She Move Ian Iqbal Rashid Paramount Vantage Pictogram voting delete.svg
A múmia: A Sárkánycsászár sírja The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor Rob Cohen Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Narnia Krónikái: Caspian herceg The Chronicles of Narnia: Prince Caspian Andrew Adamson Buena Vista Pictogram voting keep-green.svg
Négy karácsony Four Christmases Seth Gordon Warner (New Line) Pictogram voting keep-green.svg
Nem fogadott hívás One Missed Call Eric Valette Warner Bros. Pictogram voting delete.svg
Ne szórakozz Zohannal! You Don't Mess with the Zohan Dennis Dugan Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Nim szigete Nim's Island Jennifer Flackett és Mark Levin 20th Century Fox Pictogram voting delete.svg
Nobel-váltság-díj Nobel Son Randall Miller Freestyle Releasing Pictogram voting delete.svg
Végre karácsony ! Nothing Like the Holidays Alfredo De Villa Overture Films
Nők The Women Diane English Picturehouse Entertainment Pictogram voting keep-green.svg
Nyolc tanú Vantage Point Pete Travis Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
A pankrátor The Westler Darren Aronofsky Fox Searchlight Pictogram voting keep-green.svg
Példátlan példaképek Role Models David Wain Universal Pictures Pictogram voting delete.svg
The Pirates Who Don't Do Anything: A VeggieTales Movie Mike Nawrocki Universal Pictures
Proud American Fred Ashman Slowhand Cinema
A Quantum csendje Quantum of Solace Marc Forster Sony Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Redbelt David Mamet Sony Pictures Classics
A romok The Ruins Carter Smith Paramount / DreamWorks Pictogram voting delete.svg
Sasszem Eagle Eye D. J. Caruso Paramount / DreamWorks Pictogram voting keep-green.svg
A sereg nem enged Stop-Loss Kimberly Pierce Paramount Pictures Pictogram voting delete.svg
The Sisterhood of the Traveling Pants 2 Sanaa Hamri Warner Bros.
Smart People Noam Murro Miramax Films
Sose hátrálj meg! Never Back Down Jeff Wadlow Summit Entertainment Pictogram voting delete.svg
Soul Men Malcolm D. Lee MGM / Weinstein
A sötét lovag The Dark Knight Christopher Nolan Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
A spanom csaja My Best Friend's Girl Howard Deutch Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Spárta a köbön Meet the Spartans Jason Friedberg és Aaron Seltzer 20th Century Fox Pictogram voting delete.svg
Speed Racer – Totál turbó Speed Racer Andy Wachowski és Larry Wachowski Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
A Spiderwick-krónikák The Spiderwick Chronicles Mark Waters Paramount Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Spíler RocknRolla Guy Ritchie Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Spirit – A sikító város The Spirit Frank Miller Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Star Wars: A klónok háborúja Star Wars: The Clone Wars Dave Filoni Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg
Streetdance: Step Up 2. Step Up 2 the Streets Jon Chu Buena Vista Pictogram voting keep-green.svg
Superhero Movie Superhero Movie Craig Mazin MGM / Weinstein Pictogram voting keep-green.svg
A szabadság útjai Revolutionary Road Sam Mendes Paramount Vantage Pictogram voting keep-green.svg
Szalagavató Prom Night Nelson McCormick Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
A szállító 3. Transporter 3 Olivier Megaton Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
A szem The Eye David Moreau és Xavier Palud Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Szerelem második látásra Last Chance Harvey Joel Hopkins Overture Films Pictogram voting keep-green.svg
Szex és New York Sex and the City Michael Patrick King Warner (New Line) Pictogram voting keep-green.svg
Szex telefonhívásra Deception Marcel Langenegger 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Szextúra Sex Drive Sean Anders Summit Entertainment Pictogram voting keep-green.svg
Szikraváros City of Ember Gil Kenan 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Tan-túra College Road Trip Roger Kumble Buena Vista Pictogram voting delete.svg
Tekerd vissza, haver! Be Kind, Rewind Michel Gondry New Line Cinema Pictogram voting keep-green.svg
Tesó-tusa Step Brothers Adam McKay Sony Pictures Pictogram voting delete.svg
A tiltott királyság The Forbidden Kingdom Rob Minkoff Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
A törvény gyilkosa Righteous Kill Jon Avnet Overture Films Pictogram voting keep-green.svg
Trópusi vihar Tropic Thunder Ben Stiller Paramount / DreamWorks Pictogram voting keep-green.svg
Tükrök Mirrors Alexandre Aja 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
U2 3D U2 3D Catherine Owens és Mark Pellington National Geographic Cinematic Ventures Pictogram voting keep-green.svg
Utazás a Föld középpontja felé Journey to the Center of the Earth Eric Brevig Warner (New Line) Pictogram voting keep-green.svg
Az utca királyai Street Kings David Ayer Fox Searchlight Pictogram voting keep-green.svg
Az üresfejű Meet Dave Brian Robbins 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Vadbarmok Strange Wilderness Fred Wolf Paramount Classics Pictogram voting delete.svg
Vad vakáció Welcome Home Roscoe Jenkins Malcolm D. Lee Universal Pictures Pictogram voting delete.svg
Vakság Blindness Fernando Meirelles Miramax Films Pictogram voting keep-green.svg
Valkűr Valkyrie Bryan Singer United Artists Pictogram voting keep-green.svg
Van az a pénz…ami megbolondít Mad Money Callie Khouri Overture Films Pictogram voting delete.svg
A Vasember Iron Man Jon Favreau Paramount Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Végítélet Doomsday Neil Marshall Universal Pictures Pictogram voting delete.svg
Veszélyes Bangkok Bangkok Dangerous Oxide Pang Chun és Danny Pang Lionsgate Films Pictogram voting keep-green.svg
Vicky Cristina Barcelona Vicky Cristina Barcelona Woody Allen MGM / Weinstein Pictogram voting keep-green.svg
Volt Bolt Byron Howard és Chris Williams Buena Vista Pictogram voting keep-green.svg
W. Oliver Stone Lionsgate Films
WALL•E WALL•E Andrew Stanton Buena Vista Pictogram voting keep-green.svg
Wanted Wanted Timur Bekmambetov Universal Pictures Pictogram voting keep-green.svg
Wild West Comedy Show: 30 Days & 30 Nights – Hollywood to the Heartland Ari Sandel Picturehouse Entertainment
Witless Protection Charles Robert Carner Lionsgate Films
X-akták: Hinni akarok The X-Files: I Want to Believe Chris Carter 20th Century Fox Pictogram voting keep-green.svg
Zack és Miri pornót forgat Zack and Miri Make a Porno Kevin Smith The Weinstein Company Pictogram voting delete.svg
A zsaruk becsülete Pride and Glory Gavin O’Connor Warner (New Line) Pictogram voting keep-green.svg
ZseniKém – Az ügynök haláli Get Smart Peter Segal Warner Bros. Pictogram voting keep-green.svg

További bemutatók[szerkesztés]

Magyar cím Eredeti cím Rendező [6]
Az ábécés gyilkos The Alphabet Killer Rob Schmidt
Alvajárók Sleepwalking William Maher Pictogram voting keep-green.svg
Asterix az olimpián Astérix aux jeux olympiques Frédéric Forestier és Thomas Langmann Pictogram voting keep-green.svg
Báthory – A legenda másik arca Bathory Juraj Jakubisko Pictogram voting keep-green.svg
Che Che: Part One Steven Soderbergh Pictogram voting keep-green.svg
Erőszakik In Bruges Martin McDonagh Pictogram voting keep-green.svg
Hullámok ördöge Surfer, Dude S.R. Bindler Pictogram voting delete.svg
Largo Winch – Az örökös Largo Winch Jérôme Salle Pictogram voting keep-green.svg
A lekoptathatatlan Management Stephen Belber Pictogram voting delete.svg
Lélegzet The Air I Breathe Jieho Lee Pictogram voting delete.svg
Rablás olasz módra Hold-up a l'italienne Claude-Michel Rome
Rendezte: a Halál Dark Reel Josh Eisenstadt Pictogram voting delete.svg
A sötétség városa Dying God Fabrice Lambot Pictogram voting delete.svg
A szerelem határai The Edge of Love John Maybury Pictogram voting keep-green.svg
Transz-Szibéria Transsiberian Brad Anderson Pictogram voting keep-green.svg
Vadócka Wild Child Nick Moore Pictogram voting delete.svg

Díjak, fesztiválok[szerkesztés]

legjobb európai film: Gomorra
legjobb európai rendező: Matteo GarroneGomorra
legjobb európai színésznő: Kristin Scott ThomasOly sokáig szerettelek
legjobb európai színész: Toni ServilloIl divo – A megfoghatatlan és Gomorra
közönségdíj: Harry Potter és a Főnix Rendje
legrosszabb film: Tudom, ki ölt meg
legrosszabb remake: Tudom, ki ölt meg
legrosszabb rendező: Chris SivertsonTudom, ki ölt meg
legrosszabb színésznő: Lindsay LohanTudom, ki ölt meg
legrosszabb színész: Eddie MurphyNorbit

Halálozások[szerkesztés]

Lásd még: Halálozások 2008-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megjegyzés: Csak az Észak-Amerikában is vetített filmek alapján felállított lista.
  2. a b Globális bevételi lista 2008 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 28.)
  3. Magyarországi toplista, 2008 (magyar nyelven). Nemzeti Filmiroda. (Hozzáférés: 2010. április 28.)[halott link]
  4. Az egyes filmek adatlapjai, Box Office Mojo (hozzávetőleges adatok)
  5. Észak-amerikai filmbemutatók, 2008 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 28.)
  6. a b Az oszlop a filmek magyarországi forgalmazásáról informál. Pictogram voting keep-green.svg jelöli a moziban bemutatott, Pictogram voting delete.svg a csak DVD-n kiadott, televízióban sugárzott, vagy hazánkat egyéb hivatalos módon elért filmeket.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:2008 in film
A Wikimédia Commons tartalmaz 2008 a filmművészetben témájú médiaállományokat.