Ugrás a tartalomhoz

Van az a pénz, ami megbolondít

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Van az a pénz, ami megbolondít
(Mad Money)
2008-as amerikai film
RendezőCallie Khouri
ProducerJames Acheson
Jay Cohen
Frank DeMartini
Michael Flannigan
Műfaj
ForgatókönyvíróGlenn Gers
FőszerepbenDiane Keaton
Queen Latifah
Katie Holmes
ZeneMarty Davich
James Newton Howard
OperatőrJohn Bailey
VágóWendy Greene Bricmont
Gyártás
GyártóBig City Pictures
Granada Entertainment
Grand Army Entertainment
Lightspeed Media
MMoney
MWP Productions
Millennium Films
Overture Films
Swingin' Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő104 perc
Költségvetés22 millió dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazóamerikai Overture Films
magyar Best Hollywood (DVD)
Bemutatóamerikai 2008. január 18.
magyar 2008. június 13. (DVD)
Korhatáramerikai PG-13
magyar 12
Bevételamerikai $20 668 843[2]
$26 053 258[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Van az a pénz, ami megbolondít (eredeti cím: Mad Money) 2008-ban bemutatott amerikai bűnügyi filmvígjáték, a főszerepben Diane Keaton, Queen Latifah, Katie Holmes és Ted Danson. Rendező Callie Khouri.

Cselekménye

[szerkesztés]
Alább a cselekmény részletei következnek!

A film a végéhez közeli jelenetekben játszódik, amikor az adóhivatal ügynökei rajtakapják és letartóztatják a lopás miatt. Majd a film visszavált három évvel korábbra.

Három évvel ezelőtt minden azzal kezdődött, hogy Bridget (Diane Keaton) férjét, Dont (Ted Danson) kirúgták és ő a süllyesztőbe merült. A család közel kétszáz-hatvanezer dolláros adóssággal tartozik, de nincs kenyérkereső a családban. A takarítónő, Selina csekkjét visszadobják, aki reklamálni jön Bridgetnek, majd takarítói munkát ajánl a Kansasi Jegybanknál. Az első napján Bridgetben egy terv kezd kialakulni, hogy hogyan is szerezhetné meg a darálásra szánt elhasználódott bankókat. A csapatba kerül Nina Queen Latifah, az egyedülálló anya, aki a darálónál dolgozik; és Jackie (Katie Holmes), aki a Bank Nyomozóirodájából a pénzes ládákat szállítja. Nina először ódzkodik, hogy ez a terv működni fog-e, de aztán, hogy Jackie gondolkodás nélkül beszáll, bátorságra inti Ninát, aki végül is beleegyezik a tervbe. A tervet úgy végzik, hogy a kamerák ne lássanak semmit. Először is Bridget, mikor megtisztítja a ládát, kicseréli a lakatot arra, amit saját maga rendelt a Masterlock Company-tól. Ezután elmondja Jackie-nek a láda számát, aki, miközben a liftre vár, óvatosan táncmozdulatokkal kiemel pár köteg „zöldhasút” a ládából és a szemetesbe rakja. A szemetest Bridget üríti ki. Nina minden egyes rablás alkalmával a női mosdóban lévő szemeteskukába rejtett zacskóból kapja meg a láda számát, valamint a bank lakatját. Így daráláskor csak vissza kell cserélnie a lakatokat és nem marad nyoma ténykedésüknek. Az első rablásukkor nem annyit szereztek, amennyit reméltek (kb. kilencven-egyezer dollárt). Ezért eldöntik, hogy többször megcsinálják az akciót, és sikerül is nekik sikeresen, amíg az egyik biztonsági őr (Barry, aki fülig szerelmes Ninába) nem veszi észre, hogy Nina nem használta a bank által rendelt kulcsot, ezért őt is beveszik a buliba.

Hozzávetőleg két és fél évig lopnak pénzt a Jegybankból, de Jackie férje, Bob a megbeszélt terv ellenére, hogy azt mondja, hogy befektetésekben utazik, inkább tényleg befektet, befektetésenként több mint tízezer dollárt, ami feltűnik a Adóhatóságnál, ezért ügynököket állítanak a bankba. A főnök, Mr. Glover tagadja, hogy egyáltalán lehetne lopni a szuperbiztos bankjukból és azt is, hogy ő is benne lenne. Pár nap múlva letartóztatják őket. Jackie-nek és Ninának sikerül eltüntetnie a pénzt, de Donnak nem, ezért Bridget-en kívül mindenkit börtönbe zárnak. A következő nap Bridget megérkezik egy ügyvéddel, akinek hála nem kell börtönbe menniük, de adót kell fizetni az ellopott pénz után. Így hát üres kézzel, de szabadon távoznak.

Nyolc hónappal később Bridget felfedi azt a dugipénzt, amit az egyik vendéglő alagsorába csempészett.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

[szerkesztés]
A főiskolát végzett nő, aki háziasszony volt, most kénytelen takarítói állásba vonulni, különben el kell adni mindenét. Az ő fejéből születik meg a briliáns terv, hogyan lopjanak a Fort Knoxnál is jobban védett Jegybankból.
A lány, aki minden nap 8 órán át tolja a pénzzel teli ládákat. Kihasználják, hogy állandóan a fülén van a fejhallgató.

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]