Veszélyes Bangkok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veszélyes Bangkok
(Bangkok Dangerous)
2008-as amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőPang testvérek
ProducerNicolas Cage
Norman Golightly
William Sherak
Jason Shuman
AlapműBangkok Dangerous
Műfaj
ForgatókönyvíróPang testvérek
Jason Richman
FőszerepbenNicolas Cage
Charlie Yeung
Shahkrit Yamnarm
ZeneBrian Tyler
OperatőrDecha Srimantra
Gyártás
GyártóBangkok Dangerous
Blue Star Pictures
Initial Entertainment Group
International Production Company
Living Films
Saturn Films
Virtual Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő100 perc
Költségvetés45 millió dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate Films
magyar Fórum Hungary
BemutatóUSA 2008. szeptember 5.
magyar 2009. január 1.
KorhatárUSA R
magyar Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevételamerikai $15 298 133[1]
magyar $67 855[2]
$39 392 676[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Veszélyes Bangkok (Bangkok Dangerous) egy 2008-as akciófilm, amit a Pang testvérek írtak és rendeztek, a főszerepben pedig Nicolas Cage látható. A film a Pang testvérek 1999-es azonos című filmjének a feldolgozása. A tervezési szakaszban a produkció Big Hit in Bangkok és Time to Kill címen futott, majd ezt megváltoztatták, miután elkezdték a forgatást 2006 augusztusában Bangkokban, a Soi Cowboy nevű piroslámpás negyedben.

A filmet több cég, köztük az Initial Entertainment Group finanszírozta, míg az észak-amerikai forgalmazást a Lionsgate Films vállalta el. Az ottani premierre 2008. szeptember 5-én került sor, a magyarországira pedig 2009. január 1-jén.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Joe (Nicolas Cage), a bérgyilkos megbízást kap a thaiföldi maffiától: négy férfit kell eltennie láb alól, akik mind veszélyt jelentenek a bűnszervezet számára. Bangkokba utazik, hogy nekikezdjen utolsó megbízásának. Felvesz segítőnek egy fiatal utcai árust, Kongot(Shahkrit Yamnarm), hogy hozzon el egy táskát, amiben a célszemély részletei vannak aktába foglalva. Kongnak egy sztriptízbárba kell mennie, ahol közben megismerkedik a szép táncossal, Aommal (Panward Hemmanee). Joe megkapja a táskát, elégeti ami benne van, majd megöli a célszemélyt. Menekülés közben megsérül a karján, így elmegy a gyógyszertárba, ahol megtetszik neki az eladónő, Rain. A lány süketnéma, de Joe és közte csak úgy vibrál a levegő.

Kongnak ismét el kell hoznia egy táskát, de a visszaút közben megtámadják. Sikerül elmenekülnie, de Joe nem elégedett, miután értesül a hírekről. Végezni akar vele, mégsem teszi meg, inkább harcolni tanítja a srácot. Aztán újra elmegy Rainhez, hogy vacsorázni hívja, közben Kong hozza az újabb táskát, de észreveszi, hogy követi a maffia. Felhívja Joe-t, aki azt tanácsolja neki, nyissa ki a táskát és tegye bele a mobilját, majd dobja el. Kong így is tesz, a maffia pedig hozzájut a táskához. Joe felhívja a megbízóját és azt mondja neki, hogy ne kövesse tovább, különben megöli a feleségét. Ezután Joe folytatja a küldetését és Kong segítségével megöli a harmadik célszemélyt. Közben továbbra is randizgat Rainnel, aki bemutatja őt anyjának. Másnap sétálni mennek, Joe-t megtámadják, de megöli a két támadót, viszont Rain szemtanúja lesz ennek és elfut.

Joe megkapja a negyedik, egyben utolsó célszemélyt, aki maga a miniszterelnök. Gondolkodik, majd arra jut, hogy teljesíti, amit kérnek tőle, de több pénzt akar. A maffia főnöke, Surat utasítást ad az embereinek, hogy kapják el Kongot és barátnőjét Aomot, aztán kérdezzék ki Joe tartózkodási helyéről, végül öljék meg őket. Joe közben egy felvonuláson készül megölni a miniszterelnököt. Végül mégsem teszi meg, mi több, a rendőrség is észreveszi és elkezdik üldözni. Sikeresen elmenekül és az ilyenkor szokásos példát követi: elpakolni és eltűnni az országból. Ám közben a maffia már keresi, így Joe elindul hogy kimentse Kongot, Aomot és hogy megölje Suratot. Sikerül felszámolnia a gengsztereket, kiszabadítja a szerelmespárt. Suet egy kocsival menekülni próbál. Joe megöli a sofőrt, majd beszáll Surat mellé. A sofőr hullája közben véletlenül rükvercbe kapcsol, így a kocsi az érkező rendőrök felé halad. Joe végül a saját fejéhez húzza Surat fejét, a saját fejének tartja a pisztolyt és az utolsó golyóval megöli magát és Suratot is.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Produkció[szerkesztés]

Az eredeti film főszereplője egy süketnéma bérgyilkos, aki rokkantsága következtében félelmet nemismerő, kegyetlen és rendíthetetlen gyilkos. Ezt végül a remake-ben megváltoztatták. Oxide Pang azt mondta az International Herald Tribunenek, hogy a karakter személyiségét és megjelenését marketingszempontból változtatták meg, mivel Nicnek erre volt szüksége. De mégsem hagyták ki teljesen a fogyatékosság szerepeltetését, ebben a filmben Joe barátnője, Rain a süketnéma, így a film szerelmi szála mélyebb és tragikusabb is.

Fogadtatás[szerkesztés]

A rajongók és a kritikusok vegyesen reagáltak a filmre. Azok, akik élvezték, szeretnék látni a Shahkrit Yamnarm által játszott Kongot egy folytatásban. Szerintük Shahkrit Yamnarm nagyon jó színész, mivel folyékonyan beszéli az angolt, így nincs szükség arra, hogy korlátozzák a szerepét.

Box Office[szerkesztés]

A nyitóhétvégén a Veszélyes Bangkok csupán 7,8 millió dollárt gyűjtött, amivel ugyanakkor megszerezte az első helyet a nézettségi listán,[3] hosszú idők óta a legalacsonyabb összeggel.[4] A film Észak-Amerikában 15 millió dollárt termelt, külföldön pedig 2008 december közepéig további 24 milliót, így világszerte 39 millió dollárt sikerült összehoznia.[1] Steve Rothenberg, a Lionsgate terjesztési igazgatója ezeket a szavakat mondta: „Nekünk ez egy jól jövedelmező film lesz.”[5]

DVD és Blu-ray megjelenés[szerkesztés]

A Veszélyes Bangkok 2009. január 6-án jelenik meg DVD-n és Blu-ray lemezen is egyaránt az 1-es régióban.[6]

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]