Elcserélt életek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Elcserélt életek
(Changeling)
2008-as amerikai film

Angelina Jolie on the set of Changeling by Monique Autrey (cropped).jpg
Rendező Clint Eastwood
Producer Clint Eastwood
Brian Grazer
Ron Howard
Robert Lorenz
AlapműWineville Chicken Coop Murders
Műfaj
  • filmdráma
  • krimi
  • misztikus film
Forgatókönyvíró J. Michael Straczynski
Főszerepben Angelina Jolie
John Malkovich
Zene Clint Eastwood
Operatőr Tom Stern
Vágó
Gyártás
Gyártó Imagine Entertainment
Malpaso Productions
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Long Beach
Játékidő 137 perc
Költségvetés 55 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Universal Pictures
magyar UIP-Duna Film
BemutatóUSA 2008. október 24.
(limitált)
USA 2008. október 31. (országos)
magyar 2009. február 12.
KorhatárUSA R
magyar 16
Bevétel USA 35 739 802 dollár
Earth flag PD.jpg 77 254 202 dollár[1]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Elcserélt életek témájú médiaállományokat.

Az Elcserélt életek (Changeling) 2008-ban bemutatott amerikai filmdráma Clint Eastwood rendezésében. A forgatókönyvet J. Michael Straczynski írta. A film igaz történeten alapszik: egy olyan asszonyról szól, aki ráébred, hogy fia eltűnése után egy hasonmást kapott vissza. Mikor kérdőre vonja a hatóságokat, alkalmatlan anyának bélyegzik, és őrültnek nyilvánítják. Az események a Wineville-i tyúkketrec-gyilkosságokhoz kapcsolódnak, egy emberrablási és gyilkossági ügyhöz, amelyre 1928-ban derült fény. Az Elcserélt életek olyan témákat vizsgál, mint a nők jogainak elfojtása és a politikai körök korrupciója.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins elbúcsúzik a kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a kisfiú előkerült, és a nyomozást lezárták. Holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia. Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene. Egyedül Briegleb tiszteletes személyében talál segítségre.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

A film az Imagine Entertainment és a Malpaso Productions közös produkciója, a forgalmazásért pedig a Universal Pictures felel. Eredetileg Ron Howard volt kijelölve rendezőnek, azonban az egyéb munkájával való egyeztetési nehézségek miatt Eastwood került a helyére. A film producerei az Imagine részéről Howard és Brian Grazer, a Malpaso részéről pedig Eastwood és Robert Lorenz voltak.

Straczynski, a forgatókönyvíró egy a Los Angeles-i városházán dolgozó kapcsolatától értesült az ügyről. Egy évet töltött a város archív feljegyzéseinek tanulmányozásával a forgatókönyv megírása előtt. Ez semmilyen változtatást nem igényelt Straczynski első vázlatához képest, s egyben az író első megfilmesített munkája volt. A felvételek 2007. október 15-én kezdődtek, s ugyanezen év novemberéig tartottak. A forgatási helyszínek között szerepelt Los Angeles és Dél-Kalifornia több más tája. Vizuális effekteket a távlati várossziluetthez, hátterekhez és digitális statiszták megjelenítéséhez alkalmaztak a készítők. Eastwood ismert gazdaságos rendezési módszerei az Elcserélt életek forgatására is kiterjedt; a színészek és stábtagok figyelemre méltónak találták a munkálatok nyugodtságát és a rövid munkanapokat.

Részben azért esett Angelina Jolie-ra a választás a főszereplő kérdésénél, mert Eastwood úgy érezte, arca illik a korabeli miliőbe. Christine Collins szerepéért továbbá Hilary Swank és Reese Witherspoon neve is felmerült.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Elcserélt életek premierjére 2008. május 20-án került sor a 61. cannes-i filmfesztiválon, ahol meleg fogadtatásban részesült. Észak-amerikai bemutatója 2008. október 4-én volt a 46. New York-i Filmfesztiválon, majd egy hét limitált vetítést követően 2008. október 31-én országosan is forgalmazásba került. E szélesebb körű terjesztés alkalmával már sokkal vegyesebb kritikai visszajelzéssel szembesült a produkció; a színészi alakításokat és a történetet a film erősségének tartották, azonban hibának rótták fel a konvencionális előadásmódot és az árnyaltság hiányát. A film magyarországi bemutatója 2009. február 12-én volt.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Az Elcserélt életeket három Oscar-díjra jelölték, a legjobb színésznő (Angelina Jolie), legjobb fényképezés (Tom Stern) és legjobb díszlet kategóriákban, továbbá 2 Golden Globe-díjra: a legjobb drámai női alakítás (Angelina Jolie) és a legjobb eredeti filmzene (Clint Eastwood) kategóriákban.

BAFTA-díj (2009) - Legjobb rendező jelölés: Clint Eastwood BAFTA-díj (2009) - Legjobb operatőr jelölés: Tom Stern BAFTA-díj (2009) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: J. Michael Straczynski BAFTA-díj (2009) - Legjobb jelmeztervezés jelölés: Deborah Hopper BAFTA-díj (2009) - Legjobb látványtervezés jelölés: James J. Murakami, Gary Fettis BAFTA-díj (2009) - Legjobb hang jelölés BAFTA-díj (2009) - Legjobb vágás jelölés: Gary Roach, Joel Cox BAFTA-díj (2009) - Legjobb női alakítás jelölés: Angelina Jolie Cannes-i fesztivál (2008) - Arany Pálma jelölés: Clint Eastwood Golden Globe-díj (2009) - Legjobb filmzene jelölés: Clint Eastwood Golden Globe-díj (2009) - Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Angelina Jolie Oscar-díj (2009) - Legjobb operatőr jelölés: Tom Stern Oscar-díj (2009) - Legjobb látványtervezés jelölés: Gary Fettis, James J. Murakami Oscar-díj (2009) - Legjobb női alakítás jelölés: Angelina Jolie

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Changeling (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 21.)

További információk[szerkesztés]