Az igazság útja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az igazság útja
(Sudden Impact)
1983-as amerikai film

Clint Eastwood Harry Callahan szerepében
Clint Eastwood Harry Callahan szerepében
Rendező Clint Eastwood
Producer Clint Eastwood
Alapműcharacters in Dirty Harry
Műfaj
Forgatókönyvíró történet: Charles B. Pierce
Earl E. Smith
forgatókönyv: Joseph Stinson
Főszerepben Clint Eastwood
Sondra Locke
Zene Lalo Schifrin
Operatőr Bruce Surtees
Vágó Joel Cox
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszín San Francisco
Játékidő 117 perc
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató1983. december 9.
Korhatár16 III. kategória (F/9288/J)
Bevétel 67 millió dollár USA
Kronológia
ElőzőAz igazságosztó (1976)
KövetkezőHoltbiztos tipp (1988)
További információk

Az igazság útja (Sudden Impact) egy 1983-ban bemutatott film, ez a Piszkos Harry-sorozat negyedik része, Clint Eastwood ezúttal nem csak főszereplője, de rendezője is a produkciónak. Itt hangzik el a filmtörténet egyik legjobb szövege: „Gyerünk, hadd legyen jó napom!”. 2005-ben az Amerikai Filmintézet a filmtörténelem hatodik legemlékezetesebb idézetének választja meg. Széles körben ez a legpiszkosabb és legerőszakosabb része a sorozatnak.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

San Francisco környékén egy parkoló autóban egy nő megöl egy férfit.

Harry Callahan nyomozó megszokott kávézójában a pincérnő feltűnően sok cukrot önt a kávéjába, ő azonban látszólag nem veszi észre. Amikor távozik, néhány fegyveres túszul ejti a kávézó vendégeit és a személyzetet és az értékeik átadását követelik. Callahan váratlanul felbukkan, mondván, hogy reklamálni jött a kávé miatt, majd a négy támadóból hármat megöl, a sebesült negyedik megadja magát, mert addigra a rendőrség megérkezik.

Callahan felkeres egy öreg maffiózót az unokája esküvőjén, és egy meggyilkolt lány által hagyott üzenetre hivatkozik. Az öreg szívrohamot kap. A kijáratnál kiderül, hogy Callahan blöffölt.

Jennifer Spencer festőnő megrázó képeit egy galériában rendezik kiállítás alá más képekkel együtt, ő azonban nem várja meg a megnyitót, mert elutazik északra.

Jennifer meglátogatja a húgát a kórházban, aki katatóniás állapotban van.

Callahant a kocsija felé menet egy csapat automata fegyverekkel felfegyverzett maffiózó támadja meg a főnökük halála miatti bosszúból. Callahan valamennyit elintézi. Donnelly hadnagy, Callahan főnöke ekkor kényszerszabadságra küldi Callahant, ő azonban folytatni akarja a munkáját. Callahan kimegy az erdőbe céllövést gyakorolni, ahol egy automata Magnum 44-essel gyakorol. Kollégája puskával csatlakozik hozzá.

Jennifer Spencer egy vidámparkban hintalovak festésének helyreállítását vállalja el.

Egy visszatekintésben kiderül, hogy Jennifer Spencert és tizenéves húgát tíz évvel ezelőtt egy vidámparkban egy csoport nehézfiú megerőszakolta. Jennifer húga beleőrült az élménybe, Jennifer pedig bosszút esküszik.

Callahant a történet elején felmentett, de általa megsértett bűnöző és haverjai kocsijukkal üldözik, és két molotov-koktélt dobnak a kocsijába. Callahan megáll az égő kocsival és az egyiket visszahajítja az üldözői kocsijára, ami a kikötő vizébe esik.

Callahan ekkor kénytelen elhagyni San Franciscót, San Paulóba kell mennie, mert főnöke azzal bízza meg, hogy a kocsiban megölt férfi múltját annak korábbi lakhelyén tárja fel. Itt először egy háromkerekű motoron menekülő fegyveres rablót üldöz (aki egy rendőrt lelőtt) a helyi nyugdíjasotthon buszával. Callahan egy hotelban száll meg, ahol előre lefoglalt szoba várja, benne egy kutyával, amit „Üdvözlettel, Horace” felirattal láttak el.

Másnap reggel Callahan futóedzést tart a kutyával együtt, ekkor összefutnak Jennifer Spencerrel, aki az ijedségtől leesik a biciklijéről.

Callahan a helyi rendőrségen megkapja az áldozat dossziéját. Este az egyik helyi kocsmában megemlíti az áldozat nevét, mire nagy nevetés tör ki.

Tíz év elteltével Jennifer Spencer felkutatja az erőszaktevőket, és először ágyékon, majd fejbe lövi őket. A második áldozatát pecázás közben keresi fel, aki nem emlékszik rá, Jennifer azonban elmondja neki, miről van szó.

Callahant a szállodában le akarja lőni valaki, azonban a kutya felhívja rá a figyelmét, így a támadó hal meg.

Callahan a helyi rendőrfőnök irodájában felfigyel egy csoportképre, amin a rendőrfőnök fia, és a kocsmában látott néhány alak is látható. Megbízza helyi segítőjét, hogy adja meg neki a képen szereplők adatait.

Callahan felhívja San Franciscó-i kollégáját, Horace-t, hogy küldje el neki az áldozat laborjelentését. Este egy kerthelyiségben összefut Jenniferrel, és meghívja egy italra.

Jennifer következő áldozata azóta üzletember lett, és pénzt ajánl a nőnek, ő azonban nem fogadja el, és lelövi a férfit. Két megmaradt egykori bűnös összefog (egyikük egy durva, mocskos beszédű nő, aki annak idején Jennifert és a testvérét a buliba csábította), hogy együtt védekezzenek, ezért egy házban maradnak. Az éjszaka közepén nő szexuálisan molesztálja a férfit, aki ezt zokon veszi és erőszakosan lép fel. Ekkor megérkezik Callahan. A férfi és a nő is rátámadnak. A nőt leüti, a férfit beviszi a rendőrségre, ahol azonban másnap reggel elengedik. Jennifer nem sokkal Callahan távozása után megérkezik, és lelövi a nőt. Még aznap este véletlenül találkozik Callahan és Jennifer, a nő meghívja magához, amit Callahan elfogad, és hajnalban távozik tőle. Távozásakor észreveszi, hogy a nő autójának rendszáma ugyanaz, amit korábban is látott valahol.

Hárman megtámadják éjszaka Callahant a mólón, jól összeverik és beledobják a vízbe.

Jennifer bejut a rendőrfőnök lakásába, akinek fia annak idején szintén részt vett az ellene elkövetett szexuális erőszakban, azonban nem sokkal később a lelkiismerete annyira furdalta, hogy öngyilkos akart lenni. Azóta kerekes székben él és nem tud a körülötte lévő világról. A rendőrfőnök lefegyverzi Jennifert. Ekkor megérkezik három fegyveres és magukkal viszik Jennifert a vidámparkba, hogy megint „szórakozzanak” egy kicsit vele, de előtte a fegyverével lelövik a rendőrfőnököt. Ekkor feltűnik Callahan, két támadót azonnal lelő, a harmadik a nőt túszként fogva tartva menekül. Egy alkalmas pillanatban Callahan lelövi. Jennifer ekkor azt hiszi, hogy le fogja tartóztatni, azonban a kiérkező rendőrség megtalálja a lelőtt férfinál azt a 38-ast, amivel a korábbi gyilkosságokat elkövették. Így Callahan elengedi a nőt.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Harry Callahan felügyelő Clint Eastwood Koroknay Géza
Jennifer Spencer Sondra Locke Jani Ildikó
Jannings főnök Pat Hingle Horkai János
Mick Paul Drake Zágoni Zsolt
Ray Parkins Audrie J. Neenan Molnár Zsuzsa
Kruger Jack Thibeau Juhász György
Donnelly hadnagy Michael Currie Kárpáti Tibor
Horace King Albert Popwell
Bennett rendőr Mark Keyloun Stohl András
Hawkins Kevyn Major Howard Galambos Péter

Érdekességek[szerkesztés]

  • Ez az egyetlen Piszkos Harry-film, amit Clint Eastwood rendezett.
  • A filmben 18 ember hal meg.
  • A „Hadd legyen jó napom” jelenetet egy Burger Island nevű gyorsétkezdében filmezték. Ma ez egy McDonald's.
  • Ronald Reagan, az USA akkori elnöke is használta egyik beszédében a filmben elhangzott mondatot: „Hadd legyen jó napom”.
  • Ez az egyetlen Piszkos Harry-film, ami San Franciscón kívüli helyeken is játszódik.
  • Ez volt a legtöbb pénzt hozó Piszkos Harry-film.
  • Eastwood ugyanolyan Gargoyles márkájú napszemüveget hord, mint amit Arnold Schwarzenegger később a Terminátorban.

További információk[szerkesztés]