Halálfutam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Halálfutam
(Death Race)
2008-as amerikai–német–brit film
Rendező Paul W. S. Anderson
Producer Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Roger Corman
Paula Wagner
Vezető producer
AlapműDeath Race 2000
Műfaj
 • akciófilm
 • thrillerfilm
 • science fiction akciófilm
 • börtönfilm
 • disztópikus film
Forgatókönyvíró Paul W. S. Anderson
Főszerepben Jason Statham
Tyrese Gibson
Joan Allen
Zene Paul Haslinger
Operatőr Scott Kevan
Vágó Niven Howie
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok

Németország

Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín Montréal
Játékidő 105 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2008. augusztus 22.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
KövetkezőHalálfutam 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Halálfutam témájú médiaállományokat.

A Halálfutam (Death Race) egy 2008-ban készült amerikai akciófilm, melynek rendezője Paul W. S. Anderson, főszereplői pedig Jason Statham, Tyrese Gibson és Joan Allen.

Szereplők[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!
 • Jason Statham mint Jensen Armes: Egy állásából kirúgott férfi, akinek felesége és egy kisbabája van.
 • Tyrese Gibson mint Géppuska Joe: A Terminál sziget egy homokos rabja, a versenyeken egyedül ő visz magával férfi navigátort. Arcán vágások vannak, melyek az eddigi megölt ellenfeleit jelképezik.
 • Joan Allen mint Warden Hennessey: A Terminál szigeti börtön igazgatónője, aki halálfutamokat szervez, csakhogy az internetes adásokkal bevételre tehessen szert.
 • Jason Clarke mint Ulrich: Henessey jobbkeze, a börtön egyik parancsnoka.
 • Natalie Martinez mint Elizabeth: Egy szépséges nő, Frankeinstein navigátora, akit egy női fegyházból szállítanak a halálfutamokra.
 • Max Ryan mint Pachenko: A Terminál sziget rabja, aki az igazgatónő parancsára megölte Armes feleségét. A rácsok mögött hatalmas bandát gyűjtött, akik elszántan védik vezetőjüket.
 • Robert LaSardo mint Grimm: A Terminál sziget egyik pszichopata rabja, aki Kaszásként emlegeti magát. Rengeteg halálfutamon indult és rengeteg embert ölt meg.
 • Justin Mader mint Travis Colt: A Terminál sziget egyik rabja, aki általa okozott autóbaleset miatt került rácsok mögé. Szereti a halálfutamokat, ő a börtön egyik legjobb sofőrje.
 • Robin Shou mint 14Gyilkosság: A Terminál sziget rabja, a Triádok vezetője.
 • Ian McShane mint Főnök: Frankeinstein autójának egyik szerelője. 3 éve szabadult a fegyházból, ám önszántából mégis a börtönt választotta, ugyanis nem tudott beilleszkedni a társadalomba.
 • Frederick Koehler mint Listás: Frankeinstein autójának egyik szerelője.
 • Jacob Vargas mint Lövész: Frankeinstein autójának egyik szerelője.
 • David Carradine mint Frankeinstein: A Terminál sziget rabja, a halálfutamok sztárja. 4 versenyt nyert már, melyek során rengeteg sérülést szenvedett, ezek miatt maszkot kell viselnie, arca ugyanis jelentősen eltorzult.

Történet[szerkesztés]

2012-t írunk, az emberek egy brutális sportnak örvendenek; a halálfutamnak. A halálfutamokat a Terminál szigetbörtön fegyencei vívják; fegyverekkel felszerelt autókkal versenyeznek egymással három napon át, mialatt az eseményeket internetezők ezrei követhetik végig. A versenyen nincsenek szabályok, a sofőrök a földön lévő "Pajzs" illetve "Kard" jelzéseken áthaladva aktiválhatják fegyvereiket; a géppuskát, napalmot, füstöt, olajat, rakétát és a minibuzogányokat...

Jensen Armes egyik pillanatról a másikra munkanélküli lesz, ráadásul nem sokkal ezután feleségét valaki meggyilkolja házukban, a nyomok pedig arra utalnak, hogy Jensen tette. A férfit fél év múlva a Terminál szigeti börtönbe zárják, ahol az igazgatónő, Warden Hennessey ráveszi, hogy álljon a nem sokkal ezelőtt elhunyt halálfutamok sztárjának, Frankeinsteinnek a helyére, cserébe egy győzelemmel elnyeri szabadságát. Jensen így a három szerelővel; Főnökkel, Listással és Lövésszel készül fel a legközelebbi versenyre, mialatt több rabbal is összetűzésbe kerül, leginkább a bandavezér Pachenkoval.

A halálfutamon 10 fegyenc indul, köztük a Frankeinstein maszkja mögé bújt Jensen, elszánt ellenfele; a homokos Géppuska Joe, Pachenko, a pszichopata Grimm, a Triádok egyik vezetője; 14Gyilkosság, és a börtön egyik legjobb sofőrje; Travis Colt. A verseny kezdetét veszi, a második körtől pedig aktiválódnak a fegyverek is, Grimm pedig kihasználja az alkalmat, és egy jól időzített és irányzott "Halál" jelzésen áthaladva, végez egyik ellenfelével, ennek ellenére később 14Gyilkosság kilövi őt rakétáival, a roncsból kiszálló férfit pedig elgázolja Géppuska Joe. Jensen és szépséges navigátora, a női börtönből átszállított Elizabeth kocsijának fegyverei nem működnek, azonban az életükre törő Coltot a napalm és egy darab öngyújtó segítségével felgyújtják, ezzel kiejtik a versenyből. Az első futam véget ér, hét sofőr maradt versenyben.

Jensen a futam során megfigyeli, hogy Pachenko ugyanazt a kézmozdulatot használja, melyet felesége gyilkosa is használt, így követni kezdi a férfit, ám az egy elhagyatott helyen csapdába csalja és bandájával együtt rátámad. Jensen segítségére végül a szerencsétlenkedő Listás siet, majd sikeresen felülkerekedik támadóin és Pachenkon, aki legyőzöttként végül elárulja neki, hogy az egyik börtönparancsnokkal, Ulrich-kal követte el a gyilkosságot, mégpedig Hennessey parancsára, célja pedig az volt, hogy Jensen ebbe a börtönbe kerüljön és induljon a versenyeken. Végül a helyszínen Ulrich és még néhány fegyőr jelenik meg, akik sokkolókkal elválasztják a két felet.

A másnapi versenyen Jensen egy füstfelhőt képezve sikeresen kilöki Pachenko kocsiját a pályáról, majd pedig kiszáll járművéből és kitöri felesége gyilkosának nyakát, aztán folytatja a küzdelmet. Váratlanul egy gépfegyverekkel és rakétákkal felszerelt kamion tör be a pályára, és kiiktat három versenyzőt, köztük 14Gyilkosságot. A hatalmas járgányt végül a két utolsó sofőr, Jensen és Géppuska Joe -akinek a történtek során két navigátora is meghalt- teszik ártalmatlanná, méghozzá egy "Halál"-csapdába csalogatva.

Közeleg az utolsó futam, Jensen pedig tudja, hogy ha győzne, Hennessey nem engedné szabadon, hanem megöli, így felkeresi Géppuska Joe-t, és beavatja őt egy szökési tervbe.

Másnap eljön a végső verseny ideje, Ulrich ez alkalomból egy bombát rejt Jensenék autója alá. A futamon Hennessey nagy örömére a két versengő fél elszántan kezd harcolni egymással szemben, ám váratlanul mindketten megindulnak a sziget kijárata, a híd felé, Ulrich pedig hiába aktiválja a bomba távirányítóját, az nem működik. A börtönt mindkét sofőr sikeresen elhagyja, noha Joe navigátorát kilövik az őrök, Elizabeth azonban feladja magát, hogy feltartsa a hatóságokat, akik elől Jensen és Joe egy tehervonaton elbújva, sikeresen elmenekülnek. Főnök ez idő alatt elrejti az Ulrich autóról leszedett bombáját, mellyel felrobbantja annak tulajdonosát és Hennessey-t.

Fél évvel a történtek után Jensen kisbabájával, Géppuska Joe-val és a frissen szabadult Elizabeth-tel tengeti életét, méghozzá halálfutam-mentesen.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

További információk[szerkesztés]