Halálfutam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Halálfutam
(Death Race)
2008-as amerikai–német–brit film reboot
Rendező Paul W. S. Anderson
Producer
Vezető producer
AlapműDeath Race 2000
Műfaj
  • akciófilm
  • thrillerfilm
  • science fiction akciófilm
  • börtönfilm
  • disztópikus film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Paul Haslinger
Operatőr Scott Kevan
Vágó Niven Howie
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok

Németország

Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín Montréal
Játékidő 105 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2008
  • 2008. november 27. (Németország)[1]
Korhatár18 IV. kategória (F/7952/J)
Kronológia
KövetkezőHalálfutam 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Halálfutam témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Halálfutam (Death Race) 2008-ban bemutatott amerikai akciófilm, melyet Paul W. S. Anderson rendezett. A főbb szerepekben Jason Statham, Tyrese Gibson és Joan Allen látható. A film az 1975-ös Death Race 2000 előzménytörténete.

A 2008. augusztus 22-én bemutatott filmet három DVD-n kiadott folytatás követte: Halálfutam 2. (2010), Halálfutam: A pokol tüze (2013) és Halálfutam: Totális anarchia (2018).

Cselekmény[szerkesztés]

2012-ben az emberek egy brutális, halálfutam nevű sportért rajonganak. A halálfutamokat a Terminál szigetbörtön fegyencei vívják; fegyverekkel felszerelt autókkal versenyeznek egymással három napon át, mialatt az eseményeket internetezők ezrei követhetik figyelemmel. A versenyen nincsenek szabályok, a sofőrök a földön lévő "Pajzs" illetve "Kard" jelzéseken áthaladva aktiválhatják fegyvereiket: géppuskát, napalmot, füstöt, olajat, rakétát és a minibuzogányokat.

Jensen Armes gyárimunkás egyik pillanatról a másikra munkanélküli lesz, ráadásul nem sokkal ezután feleségét valaki meggyilkolja házukban, a nyomok pedig arra utalnak, hogy Jensen a tettes. Csecsemő kislánya, Piper nevelőszülőkhöz kerül, a férfit pedig fél év múlva a Terminál szigeti börtönbe helyezik át, ahol az igazgatónő, Warden Hennessey ráveszi, álljon a nem sokkal ezelőtt elhunyt halálfutamok sztárjának, Frankeinsteinnek a helyére, cserébe egy győzelemmel elnyeri szabadságát. Jensen így a három szerelővel, Főnökkel, Listással és Lövésszel készül fel a legközelebbi versenyre, mialatt több rabbal is összetűzésbe kerül, leginkább a bandavezér Pachenkóval.

A halálfutamon tíz fegyenc indul, köztük a Frankeinstein maszkja mögé bújt Jensen, elszánt ellenfele, a homoszexuális Géppuska Joe, Pachenko, a pszichopata Grimm, a Triádok egyik vezetője; 14Gyilkosság és a börtön egyik legjobb sofőrje, Travis Colt. A verseny kezdetét veszi, a második körtől pedig aktiválódnak a fegyverek is. Grimm kihasználja az alkalmat és egy "Halál" jelzésen áthaladva végez egyik ellenfelével, ennek ellenére később 14Gyilkosság kilövi őt rakétáival, a roncsból kiszálló férfit pedig elgázolja Géppuska Joe. Jensen és szépséges navigátora, a női börtönből átszállított Elizabeth kocsijának fegyverei nem működnek, azonban az életükre törő Coltot a napalm és egy darab öngyújtó segítségével felgyújtják, ezzel kiejtik a versenyből. Az első futam véget ér, hét sofőr maradt versenyben.

Jensen a futam során megfigyeli, hogy Pachenko ugyanazt a kézmozdulatot használja, melyet felesége gyilkosa is használt, így követni kezdi a férfit, ám az egy elhagyatott helyen csapdába csalja és bandájával együtt rátámad. Jensen segítségére végül a szerencsétlenkedő Listás siet, majd sikeresen felülkerekedik támadóin. Pachenko legyőzöttként elárulja neki, hogy az egyik börtönparancsnokkal, Ulrich-kal követte el a gyilkosságot. Hennessey parancsára tették, célja pedig az volt, hogy Jensen ebbe a börtönbe kerüljön és induljon a versenyeken. Végül a helyszínen Ulrich és még néhány fegyőr jelenik meg, akik sokkolókkal elválasztják a két felet.

A másnapi versenyen Jensen egy füstfelhőt képezve sikeresen kilöki Pachenko kocsiját a pályáról, majd kiszáll járművéből és kitöri felesége gyilkosának nyakát, aztán folytatja a küzdelmet. Váratlanul egy gépfegyverekkel és rakétákkal felszerelt kamion tör be a pályára, és kiiktat három versenyzőt, köztük 14Gyilkosságot. A hatalmas járgányt a két utolsó sofőr, Jensen és Géppuska Joe – akinek a történtek során két navigátora is meghalt – teszik ártalmatlanná, méghozzá egy "Halál"-csapdába csalogatva.

Közeleg az utolsó futam, Jensen pedig tudja, hogy ha győzne, Hennessey nem engedné szabadon, hanem megölné, így felkeresi Géppuska Joe-t, és beavatja őt egy szökési tervbe. Másnap eljön a végső verseny ideje, Ulrich ez alkalomból egy bombát rejt Jensenék autója alá. A futamon Hennessey nagy örömére a két versengő fél elszántan kezd harcolni egymással, ám váratlanul mindketten megindulnak a sziget kijárata, a híd felé, Ulrich pedig hiába aktiválja a bomba távirányítóját, az nem működik. A börtönt mindkét sofőr sikeresen elhagyja, noha Joe navigátorát kilövik az őrök. Elizabeth feladja magát, hogy feltartsa a hatóságokat, akik elől Jensen és Joe egy tehervonaton elbújva, sikeresen elmenekül. Főnök ez idő alatt elrejti az Ulrich autóról leszedett bombáját, mellyel felrobbantja annak tulajdonosát és Hennessey-t.

Fél évvel a történtek után Jensen Piperrel, Géppuska Joe-val és a frissen szabadult Elizabeth-tel éli életét Mexikóban.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2] Leírás
Jason Statham Jensen Armes / "Frankenstein" Epres Attila Állásából kirúgott férfi, aki felesége megölésének vádjával kerül a Terminál-szigetre
Tyrese Gibson Géppuska Joe Sótonyi Gábor A Terminál sziget homoszexuális rabja, a versenyeken egyedül ő visz magával férfi navigátort. Arcán vágások vannak, melyek az eddigi megölt ellenfeleit jelképezik.
Joan Allen Hennessey börtönigazgató Spilák Klára A Terminál-szigeti börtön igazgatónője, aki halálfutamokat szervez, az internetes adásokkal magas bevételre téve szert.
Jason Clarke Mr. T. Ulrich Czvetkó Sándor Henessey jobbkeze, a börtön egyik szadista parancsnoka.
Natalie Martinez Elizabeth Case Csondor Kata Frankeinstein vonzó navigátora, akit egy női fegyházból szállítanak át a halálfutamokra.
Max Ryan Pachenko Seder Gábor A Terminál-sziget rabja, aki az igazgatónő parancsára megölte Armes feleségét. A rácsok mögött hatalmas bandát gyűjtött, akik elszántan védik vezetőjüket.
Robert LaSardo Hector Grimm Katona Zoltán A Terminál-sziget egyik pszichopata rabja, aki Kaszás néven hívatja magát. Rengeteg halálfutamon indult és számtalan embert megölt.
Justin Mader Travis Colt A Terminál-sziget egyik rabja, aki általa okozott autóbaleset miatt került rácsok mögé. Szereti a halálfutamokat, ő a börtön egyik legjobb sofőrje.
Robin Shou 14Gyilkosság (14K) eredeti nyelven A Terminál-sziget rabja, a Triádok vezetője.
Ian McShane Főnök Végvári Tamás Frankeinstein autójának egyik szerelője. Három éve szabadult a fegyházból, ám önszántából mégis a börtönt választotta, ugyanis nem tudott beilleszkedni a társadalomba.
Frederick Koehler Listás Elek Ferenc Frankeinstein autójának egyik szerelője.
Jacob Vargas Lövész Molnár Levente Frankeinstein autójának egyik szerelője.
David Carradine Frankeinstein (hangja) A Terminál-sziget rabja, a halálfutamok sztárja. Négy versenyt nyert már, melyek során rengeteg sérülést szenvedett, eltorzult arca miatt maszkot kell viselnie.

Kapcsolódó filmek[szerkesztés]

A 2008-as filmet három folytatás követte, ezek mindegyike előzménytörténet és csak DVD-n jelent meg: Halálfutam 2. (2010), Halálfutam: A pokol tüze (2013) és Halálfutam: Totális anarchia (2018). A filmeket Roel Reiné rendezte, a főbb szerepekben Luke Goss, Tanit Phoenix, Danny Trejo és Ving Rhames látható.

Az eredeti film szereplői közül a második és harmadik részben csupán Listás (Frederick Koehler) és 14Gyilkosság (Robin Shou) szerepel. A 2018-ban bemutatott negyedik részben már csak Listás tűnik fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film6820_death-race.html, 2017. november 24.
  2. Halálfutam - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Death Race (2008 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]