Halálfutam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halálfutam
(Death Race)
2008-as amerikai–német–brit film reboot
RendezőPaul W. S. Anderson
Producer
Vezető producer
AlapműHalálos futam 2000
Műfaj
  • akciófilm
  • thrillerfilm
  • science fiction akciófilm
  • börtönfilm
  • disztópikus film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZenePaul Haslinger
OperatőrScott Kevan
VágóNiven Howie
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok

Németország

Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínMontréal
Játékidő105 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2008
  • 2008. november 27. (Németország)[1]
Korhatár18 IV. kategória (F/7952/J)
Kronológia
KövetkezőHalálfutam 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Halálfutam témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Halálfutam (Death Race) 2008-ban bemutatott amerikai akciófilm, melyet Paul W. S. Anderson rendezett. A főbb szerepekben Jason Statham, Tyrese Gibson és Joan Allen látható. A film az 1975-ös Death Race 2000 előzménytörténete.

A 2008. augusztus 22-én bemutatott filmet három DVD-n kiadott folytatás követte: Halálfutam 2. (2010), Halálfutam: A pokol tüze (2013) és Halálfutam: Totális anarchia (2018).

Cselekmény[szerkesztés]

2012-ben az emberek egy brutális, halálfutam nevű sportért rajonganak. A halálfutamokat a Terminál szigetbörtön fegyencei vívják; fegyverekkel felszerelt autókkal versenyeznek egymással három napon át, mialatt az eseményeket internetezők ezrei követhetik figyelemmel. A versenyen nincsenek szabályok, a sofőrök a földön lévő "Pajzs" illetve "Kard" jelzéseken áthaladva aktiválhatják fegyvereiket: géppuskát, napalmot, füstöt, olajat, rakétát és a minibuzogányokat.

Jensen Armes gyárimunkás egyik pillanatról a másikra munkanélküli lesz, ráadásul nem sokkal ezután feleségét valaki meggyilkolja házukban, a nyomok pedig arra utalnak, hogy Jensen a tettes. Csecsemő kislánya, Piper nevelőszülőkhöz kerül, a férfit pedig fél év múlva a Terminál szigeti börtönbe helyezik át, ahol az igazgatónő, Warden Hennessey ráveszi, álljon a nem sokkal ezelőtt elhunyt halálfutamok sztárjának, Frankeinsteinnek a helyére, cserébe egy győzelemmel elnyeri szabadságát. Jensen így a három szerelővel, Főnökkel, Listással és Lövésszel készül fel a legközelebbi versenyre, mialatt több rabbal is összetűzésbe kerül, leginkább a bandavezér Pachenkóval.

A halálfutamon tíz fegyenc indul, köztük a Frankeinstein maszkja mögé bújt Jensen, elszánt ellenfele, a homoszexuális Géppuska Joe, Pachenko, a pszichopata Grimm, a Triádok egyik vezetője; 14Gyilkosság és a börtön egyik legjobb sofőrje, Travis Colt. A verseny kezdetét veszi, a második körtől pedig aktiválódnak a fegyverek is. Grimm kihasználja az alkalmat és egy "Halál" jelzésen áthaladva végez egyik ellenfelével, ennek ellenére később 14Gyilkosság kilövi őt rakétáival, a roncsból kiszálló férfit pedig elgázolja Géppuska Joe. Jensen és szépséges navigátora, a női börtönből átszállított Elizabeth kocsijának fegyverei nem működnek, azonban az életükre törő Coltot a napalm és egy darab öngyújtó segítségével felgyújtják, ezzel kiejtik a versenyből. Az első futam véget ér, hét sofőr maradt versenyben.

Jensen a futam során megfigyeli, hogy Pachenko ugyanazt a kézmozdulatot használja, melyet felesége gyilkosa is használt, így követni kezdi a férfit, ám az egy elhagyatott helyen csapdába csalja és bandájával együtt rátámad. Jensen segítségére végül a szerencsétlenkedő Listás siet, majd sikeresen felülkerekedik támadóin. Pachenko legyőzöttként elárulja neki, hogy az egyik börtönparancsnokkal, Ulrich-kal követte el a gyilkosságot. Hennessey parancsára tették, célja pedig az volt, hogy Jensen ebbe a börtönbe kerüljön és induljon a versenyeken. Végül a helyszínen Ulrich és még néhány fegyőr jelenik meg, akik sokkolókkal elválasztják a két felet.

A másnapi versenyen Jensen egy füstfelhőt képezve sikeresen kilöki Pachenko kocsiját a pályáról, majd kiszáll járművéből és kitöri felesége gyilkosának nyakát, aztán folytatja a küzdelmet. Váratlanul egy gépfegyverekkel és rakétákkal felszerelt kamion tör be a pályára, és kiiktat három versenyzőt, köztük 14Gyilkosságot. A hatalmas járgányt a két utolsó sofőr, Jensen és Géppuska Joe – akinek a történtek során két navigátora is meghalt – teszik ártalmatlanná, méghozzá egy "Halál"-csapdába csalogatva.

Közeleg az utolsó futam, Jensen pedig tudja, hogy ha győzne, Hennessey nem engedné szabadon, hanem megölné, így felkeresi Géppuska Joe-t, és beavatja őt egy szökési tervbe. Másnap eljön a végső verseny ideje, Ulrich ez alkalomból egy bombát rejt Jensenék autója alá. A futamon Hennessey nagy örömére a két versengő fél elszántan kezd harcolni egymással, ám váratlanul mindketten megindulnak a sziget kijárata, a híd felé, Ulrich pedig hiába aktiválja a bomba távirányítóját, az nem működik. A börtönt mindkét sofőr sikeresen elhagyja, noha Joe navigátorát kilövik az őrök. Elizabeth feladja magát, hogy feltartsa a hatóságokat, akik elől Jensen és Joe egy tehervonaton elbújva, sikeresen elmenekül. Főnök ez idő alatt elrejti az Ulrich autóról leszedett bombáját, mellyel felrobbantja annak tulajdonosát és Hennessey-t.

Fél évvel a történtek után Jensen Piperrel, Géppuska Joe-val és a frissen szabadult Elizabeth-tel éli életét Mexikóban.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2] Leírás
Jason Statham Jensen Armes / "Frankenstein" Epres Attila Állásából kirúgott férfi, aki felesége megölésének vádjával kerül a Terminál-szigetre
Tyrese Gibson Géppuska Joe Sótonyi Gábor A Terminál sziget homoszexuális rabja, a versenyeken egyedül ő visz magával férfi navigátort. Arcán vágások vannak, melyek az eddigi megölt ellenfeleit jelképezik.
Joan Allen Hennessey börtönigazgató Spilák Klára A Terminál-szigeti börtön igazgatónője, aki halálfutamokat szervez, az internetes adásokkal magas bevételre téve szert.
Jason Clarke Mr. T. Ulrich Czvetkó Sándor Henessey jobbkeze, a börtön egyik szadista parancsnoka.
Natalie Martinez Elizabeth Case Csondor Kata Frankeinstein vonzó navigátora, akit egy női fegyházból szállítanak át a halálfutamokra.
Max Ryan Pachenko Seder Gábor A Terminál-sziget rabja, aki az igazgatónő parancsára megölte Armes feleségét. A rácsok mögött hatalmas bandát gyűjtött, akik elszántan védik vezetőjüket.
Robert LaSardo Hector Grimm Katona Zoltán A Terminál-sziget egyik pszichopata rabja, aki Kaszás néven hívatja magát. Rengeteg halálfutamon indult és számtalan embert megölt.
Justin Mader Travis Colt A Terminál-sziget egyik rabja, aki általa okozott autóbaleset miatt került rácsok mögé. Szereti a halálfutamokat, ő a börtön egyik legjobb sofőrje.
Robin Shou 14Gyilkosság (14K) eredeti nyelven A Terminál-sziget rabja, a Triádok vezetője.
Ian McShane Főnök Végvári Tamás Frankeinstein autójának egyik szerelője. Három éve szabadult a fegyházból, ám önszántából mégis a börtönt választotta, ugyanis nem tudott beilleszkedni a társadalomba.
Frederick Koehler Listás Elek Ferenc Frankeinstein autójának egyik szerelője.
Jacob Vargas Lövész Molnár Levente Frankeinstein autójának egyik szerelője.
David Carradine Frankeinstein (hangja) A Terminál-sziget rabja, a halálfutamok sztárja. Négy versenyt nyert már, melyek során rengeteg sérülést szenvedett, eltorzult arca miatt maszkot kell viselnie.

Kapcsolódó filmek[szerkesztés]

A 2008-as filmet három folytatás követte, ezek mindegyike előzménytörténet és csak DVD-n jelent meg: Halálfutam 2. (2010), Halálfutam: A pokol tüze (2013) és Halálfutam: Totális anarchia (2018). A filmeket Roel Reiné rendezte, a főbb szerepekben Luke Goss, Tanit Phoenix, Danny Trejo és Ving Rhames látható.

Az eredeti film szereplői közül a második és harmadik részben csupán Listás (Frederick Koehler) és 14Gyilkosság (Robin Shou) szerepel. A 2018-ban bemutatott negyedik részben már csak Listás tűnik fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film6820_death-race.html, 2017. november 24.
  2. Halálfutam - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Death Race (2008 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]