WarnerMedia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Time Warner szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
WarnerMedia
WarnerMedia.png
Time Warner Center May 2010.JPG
Típus tőzsdén jegyzett vállalat
Alapítva A Time Inc. és a Warner Communications egyesülésével 1990-ben (TimeWarner néven)
Székhely New York (bejegyezve a Delaware állambeli Wilmingtonban)
Vezetők Richard D. Parsons, a Felügyelőbizottság elnöke
Wayne Pace pénzügyi vezető
Jeffrey L. Bewkes elnök
Alapító Stephen Jay Ross
Iparág könyvkiadói tevékenység, internet, távközlés
Forma részvénytársaság
Árbevétel 44,7 milliárd dollár (2006)
Alkalmazottak száma 87000 (2005)
Anyavállalata AT&T
Leányvállalatai
Tőzsde New York Stock Exchange

A WarnerMedia weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz WarnerMedia témájú médiaállományokat.
A cégcsoport székháza, a Time Warner Center 2010-ben.

A WarnerMedia (korábbi nevén TimeWarner) az AT&T tulajdonában lévő szórakoztatóipari-, és médiakonglomerátum, a világ egyik legnagyobb médiavállalata, amely a Time Inc. és a Warner Communications 1990-es egyesülésével jött létre, akkor még TimeWarner néven. Tevékenysége kiterjed a filmgyártásra, a tv-csatornák üzemeltetésére, a kiadásra, az internetes szolgáltatásra és a telekommunikációra. Leányvállalatai közé tartozik többek között az HBO, a New Line Cinema, a Time Inc., a Warner Bros. Entertainment, a CNN, a Cartoon Network, a Turner Broadcasting System és a DC Comics.

Története[szerkesztés]

A Warner Communications-t 1972-ben alapították, miután a Kinney National Company egy pénzügyi botrányt követően leválasztotta a szórakoztatóiparhoz nem köthető tevékenységeit.

Ez volt a Warner Bros. Pictures és a Warner Music Group anyavállalata az 1970-es és 1980-as években. Tulajdonában állt a DC Comics és a Mad magazin is a Garden State National Bank többségi részesedésével együtt (utóbbit versenyjogi okok miatt végül el kellett adnia). A Warner kezdetben komoly profitot, majd veszteségeket könyvelhetett el az általa 1976 és 1984 között birtokolt Atari-n. Nolan Bushnell 1976-ban kb. 30 millió dollárért adta el cégét. Az Atari a Warner részeként érte el legnagyobb sikereit, 2600-as játékkonzolok és számítógépek millióit adták el. A Warner bevételeinek harmadát hozta és a leggyorsabban növekvő amerikai cég volt ezekben az időkben.

Az 1970-es években a Warner Steve Ross vezetésével terjeszkedett, Warner-Amex Satellite Entertainment néven közös vállalatot hozott létre az American Express céggel, mely kábelcsatornákat üzemeltetett, többek között az MTV-t és a Nickelodeon-t. 1984-ben a Warner kivásárolta az American Express-t, majd a céget eladta a Viacom-nak, mely átkeresztelte azt MTV Networks-re.

1983 februárjában a Warner a baseball felé fordult, 10 millió dollárért megvásárolta a Pittsburgh Pirates 48%-át. Majd hat millió dollárnyi veszteséget elkönyvelve 1984 novemberében eladta a részvényeket.

Az észak-amerikai videojátékpiac 1983-as összeomlása következtében 1984-ben a cég eladta az Atari egy részét Jack Tramielnek. A pénzérmével működő automaták részlegét megtartották és átnevezték Atari Games-re. Ezt eladták a Namcónak 1985-ben, majd 1994-ben visszavásárolták. Ekkor már Time-Warner Interactive néven adták el 1996-ban a Midway Games-nek.

1987-ben jelentették be, hogy a Warner Communications és a Time Inc. összeolvadnak. Az üzlet 1989-es lezárása előtt kivásárolták a Lorimar-Telepictures vállalatot. 1990-ben végül az egyesült cégcsoportot elnevezték Time Warnernek.

A Time Warner tulajdonában állt már a Six Flags Theme Parks Inc. szórakoztatóparkokat üzemeltető lánc is az 1990-es években. 1998. április 1-jén az összes parkot és ingatlant eladta az oklahomai központú Premier Parksnak.

2000-ben egy új céget hoztak létre AOL Time Warner néven,[1] amikor az AOL megvásárolta a Time Warnert 164 milliárd dollár értékben. Az AOL részvényesei birtokolták a cég 55%-át, a Time Warner részvényesei a 45%-át. Ez azt jelenti, hogy a jóval kisebb AOL kivásárolta az utóbbi céget.[2]

2009. május 28-án a Time Warner bejelentette, hogy az AOL leválik a cégcsoportról és egy független, a tőzsdére bevezetendő társaságként folytatja tovább.[3]

2018-ban az AT&T felvásárolta a cégcsoportot, és WarnerMediára keresztelte át. A felvásárlással az AT&T vált a világ legnagyobb szórakoztató- és médiaipari konglomerátumává, maga mögött hagyva az évtizedek óta első helyen lévő Walt Disney Companyt.

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]